marți, 13 martie 2012
Pui cu busuioc si lamaie la cuptor
Desi imi propusesem sa nu mai iau pui din comert uite ca de data asta am facut o exceptie.
Asta pt ca am tot citit pe varii bloguri ca vai, cat e de bun puiul osenesc. In plus mi-a mai fost laudat si de cativa colegi care au avut placerea sa intereactioneze cu acest pui.
Ce este puiul osenesc? Pai este o marca care se gaseste prin super-marketuri ale carei caracteristici sunt culoarea apropiata de cea naturala precum si pretul ceva mai mare (doh). In plus gustul este cat se poate de ok, adica cum sa va explic eu, desi pare greu de crezut chiar are gust de pui. :)
De gasit eu l-am gasit la cora, dar am primit informatii ca s-ar gasi si la auchan, de unde denumirea alternativa de pui auchan-esc. :))
(gluma nu imi apartine dar mi s-a parut buna si seaca totodata asa ca am decis sa o redau pentru posteritate).
Ca mod de gatit am mers pe o reteta jamie oliver pe care am modificat-o un pic.
Ingrediente:
- 1 pui
- 1 lamaie
- 10-12 frunze de busuioc ceva mai maricele
- 5-6 catei de usturoi
- o bucatica de unt (am taiat pe latul pachetului o bucata cu grosimea de 5mm); nu trebuie sa puneti foarte mult unt, ideea e sa ii dam un pic de savoare nu sa il innecam intr-o balta de grasimi :)
- sare si piper
- un pic de ulei de masline
Punem lamaia la fiert. Intre timp frecam puiul cu sare si piper in interior si in exterior si apoi il dam la rece cat continuam cu pregatirile.
Taiem jumatate din busuioc ceva mai marunt si il amestecam cu untul.
Dupa ce lamaia a fiert cateva minute o scoatem si incepem sa pregatim puiul. Il ungem atat pe interior cat si pe exterior cu untul cu busuioc. Taiem jumatate din catei de usturoi pe din doua si impanam zonele mai carnoase. Restul de usturoi il punem in interiorul puiului alaturi de frunzele de busuioc ramase.
Intepam lamaie cu o furculita de cateva ori si o introducem cu extrema delicatete in interiorul puiului (prin fund practic). :))
Pentru cei avizi de explicatii tin sa mentionez ca procedeul asta un pic dubios in aparenta asta are rolul de a aroma si fragezi puiul in timpul coacerii.
Stropim o tava cu un pic de ulei de masline, asezam puiul si dam la cuptor (incins la 190-200 grade) pentru aprox 1h30->2h, avand grija sa il mai intoarcem de cateva ori astfel incat sa se rumeneasca uniform.
Si cam asta e... A iesit cat se poate de bun, voi repeta procesul.
Pofta buna!
Interesanta reteta pe care o sa o pun in aplicare. Ce greutate avea puiul ?
RăspundețiȘtergereMultumesc,
Mihai
Ce sa zic, a fost un pui mediocru, cam la 1.5 kg. :)
RăspundețiȘtergereMa rog, daca e puiul e un pic mai mare cred ca 30-40 min in plus ar trebui sa fie de ajuns.
Multam de raspuns dar mai ales de reteta ! Aseara a fost facut puiul care a iesit excelent primind laude deplin indreptatite:)Nu am gasit aucha-esc asa ca m-am multumit cu cel fericit la 2 kg si un pic. Timpul la cuptor a fost de o ora jumatate cu intoarcere de 4-5 ori. In interior am plusat si cu frunzele de la o crenguta de rozmarin usor zdrobite cu partea neascutita a cutitului.
RăspundețiȘtergereMihai
Cu placere. O data si o data sa incerci osenesc/auchanesc neaparat (sau si mai bine, un pui de tara direct). Alta viata :)
RăspundețiȘtergere