vineri, 28 martie 2014
Creme brulee (crème brûlée)
Creme brulee este un desert de origine franceza, dar nu numai (exista variante si in Anglia - "burnt cream" sau Spania - ''crema catalana'', de unde evident si cateva controverse asupra originii produsului). :)
Oricum in Franta este extrem de popular asa ca il putem considera linistiti un desert tipic frantuzesc. Principiul este extrem de simplu, o crema (ceva mai consistenta) cu un pic de zahar caramelizat deasupra.
Secretul consta in contrastul dintre crema rece si caramelul cald (la nivel de temperatura) si intre crema moale si caramelul crocant (la nivel de textura).
In mod standard pentru aroma se foloseste vanilie dar exista si alte variante (cu ghimbir, cardamon, coaja de portocale, etc). Exista si o varianta cu ciocolata, testata personal pe care o voi posta cat de curand. :)
Doua aspecte foarte importante:
- creme brulee se prepara si serveste in vase de ceramica individuale (asa numitele ramekin). Eu am folosit unele de aprox 200 ml fiecare
- o sa va trebuiasca un arzator de cremee brulee ca sa iasa treaba perfect (din fericire se gasesc si la noi, in magazinele online)
Ingrediente:
- 500-550 ml smantana de gatit 30% grasime (la cutie)
- 1 pastaie de vanilie
- 5 galbenusuri
- 60g zahar alb
- 60g zahar brun
Setam cuptorul la 170 grade, punem o tava ceva mai incapatoare si turnam apa.
Incalzim smantana intr-o craticioara (la foc mediu). Taiem vanilia si adaugam semintele impreuna cu pastaia de vanilie golita. Tinem cam 5 minute iar la final scoatem pastaia de vanilie. Lasam sa se raceasca un pic cat pregatim restul.
Cu ajutorul unui mixer amestecam galbenusurile cu zahar (cel alb) pana se omogenizeaza si amestecul se deschide la culoare.
Adaugam smantana si amestcam. Turnam in forme si le punem in vasul cu apa din cuptor (care practic e un fel de bain marie). Nivelul apei ar tb sa acopere cam 2/3 -> 3/4 din inaltimea formelor.
Tinem la cuptor 40 minute.
Lasam sa sa raceasca si apoi dam la frigider pentru minim 6h (preferabil 12h).
Chiar inainte de a le servi turnam aprox o lingura de zahar brun deasuprea fiecarei forme (ar tb sa avem un strat subtire altfel caramelul iese prea gros) si caramelizam cu arzatorul special.
Lasam 20-30 secunde si gata.
Savurati! :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu