Sau ceva usor de sambata seara.
Ingrediente (pentru 2 portii):
Pentru gratar:
- 2 pastravi
- un pic de ulei de masline
- sare, piper, condimente
Pentru cartofii acordeon:
- 4 cartofi medii
- 3-4 linguri ulei de masline
- 1 catel de usturoi (sau chiar deloc, asta pentru ca usturoiul e destul de aromat si poate suprascrie aroma salatei, sa nu ziceti ca nu v-am spus)
Pentru salata
- 3 morcovi
- ½ castravete
Pentru dressing salata:
- 1 lingura de susan
- 1-2 linguri suc de lamiae
- 3-4 linguri suc de portocale
- 4-5 linguri ulei de seminte de struguri (sau masline, etc)
Acum, un sfat. Cand gatiti ar fi bine sa faceti mai multe lucruri in acelasi timp (sau sa le executati in paralel). Adicalea se incepe cu felul care dureaza cel mai mult (sau componenta most time-consuming) si se continua cu restul.
In cazul nostru, o sa incepem cu cartofii pentru ca astia sunt cei mai pacatosi. De ce sunt pacatosi? Pentru simplul motiv ca exista zece mii de soiuri fiecare cu un comportament diferit la fierbere, coacere, etc. Mai simplu, unii se pot coace in 30 min, altii in >1h … !
Ca sa nu dati cu oistea in gard (cum am patit eu o data si am ramas cu cartofii cruzi) va recomand sa faceti un cartof de test, din care sa gustati din cand in cand (o abordare agile).
Bun, sa incepem cu cartofii si al lor dressing:
In primul rand curatam usturoiul (sau nu, daca ati decis sa il sariti), care se zdrobeste in mojar impreuna cu un pic de sare. De ce se pune sarea de la inceput? Simplu, pentru ca are un rol abraziv si in felul asta usturoiul se piseaza mult mai repede.
Se pun apoi cele 4 linguri de ulei de masline (plus un pic de piper) si se amesteca bine.
Se spala cartofii bine apoi se curata sau se spala cu un burete (cum am facut eu, ca sa pastrez coaja) si apoi se executa taieturi la distanta de 2-3 mm in fiecare cartof, avand grija sa nu taiem pana la capat.
Se ung cartofii cu jumatate din amestec (avand grija sa strecuram amestecul si printre felii, apoi se dau la cuptor pentru 50-60 min (sau pana cand cartoful de test este gata, cel mai bine). Cam la jumatatea timpului se ung cu restul de amestec si se stropesc cu un pic de lamaie (zeama de la jumate de lamaie mai exact).
Intre timp (paralel cu cartofii, da?) se executa dressing-ul pentru salata.
Se prajeste susan-ul intr-o tigaie (fara ulei, dar cu capac) timp de 2 minute.
Se combina sucul de portocale cu cel de lamaie si susanul. Se pune uleiul de struguri, un pic de sare si asta e.
Rugaminte: gustati fratilor cand gatiti, gustati. Nu puneti toate cantitatea din fiecare ingredient de la inceput.
Unii poate prefera mai acrisor si in cazul asta e bine sa puneti mai multa lamiae. Altii poate prefera mai dulce un pic si atunci trebuie mai mult suc de portocale. Unii prefera mai sarat, altii nu, si tot asa.
Nu de alta, dar gusturile sunt destul de variate si e pacat sa ratati o combinatie buna doar din cauza unor amarate de proportii.
A, sa nu uit, mai e un spil aici, la capitolul dressing ma refer.
Cand il gustati simplu sa nu va speriati daca gustul e intens, e normal sa fie asa. Ganditi-va ca in salata o sa ajunga cateva linguri la nivel de bol, lucru care va dilua destul de mult gustul, astfel incat sa iasa numai bine.
Se taie morcovul si castravetele in felii subtiri (pentru morcovi am folosit device-ul sau instrumentul de curatat pentru legume).
Apoi, pestele.
Aici e simplu, o data condimentat se da la gratar cam 20 min.
Si gata, pofta buna.
Bun venit in blogosfera culinara! Sa ai parte de cat mai multe postari si vizitatori cu miile!
RăspundețiȘtergereUn mic sfat : pune-ti watermark pe poze daca nu vrei sa gasesti viteji care se bat cu pumnii in piept ca e reteta lor :)
Multumesc!! (atat pentru urari cat si pentru sugestii)
RăspundețiȘtergereOricum, macar sa ajung eu la stadiul in care sa mi se fure retetele (cu toatea astea preventiv o sa pun watermark la urmatoarea reteta) :))