duminică, 30 decembrie 2012
Pizza cu bordura de crema de branza
O abordare ceva mai diferita care adauga un pic de noblete banalelor margini de pizza (de multi abandonate si chiar ridiculizate).
In caz ca nu v-ati prins crema de branza este in interiorul marginilor (din acest motiv sunt asa dolofane).
Blatul poate fi folosit la orice tip de pizza, nu exista restrictii. In cazul de fata am mers pe o pizza cu piept de pui, gorgonzola si porumb. Daca vreti porceala puteti inlocui pieptul de pui la gratar cu ceva bacon, cu consecintele de rigoare adica transaminaze crescute in mod evident. :)
miercuri, 26 decembrie 2012
Calamar la gratar
Multa vreme am evitat sa gatesc calamarul. Asta pentru ca citisem tot felul de povesti care de care mai prapastioase si toate avand aceasi concluzie, daca nu e gatit perfect calamarul se transforma intr-un fel de cauciuc de cea mai joasa speta.
Eh, nu trebuie sa disperam mi-am zis si am studiat un pic problema. Pana la urma s-a dovedit ca gatitul perfect implica un pic de marinare si un pic de atentie la timpul de gatire. Si cam atat, in rest floare la ureche. :)
Am folosit calamar congelat nu de alta dar asta a fost singurul disponibil atunci cand am poftit la calamar. :)
Evident, daca aveti posibilitatea va recomand sa folositi proaspat, cu mentiunea ca ar fi bine sa nu luati orbeste si sa verificati daca calamarul proaspat e intr-adevar proaspat.
duminică, 23 decembrie 2012
Desert oriental cu portocale
Un desert extrem de rapid si foarte gustos. L-am remarcat la o emisiune culinara (paprika probabil).
Era cat pe ce sa il ratez, nu de alta dar doamna din emisiunea cu pricina avea un discurs cat se poate de monoton.
In plus fata de monotonia deja mentionata felul prinicipal nu a stralucit absolut deloc, a avut un fel de cus-cus cu ceva legume, destul de banal ce sa zic.
Eh, se pare ca soarta (sau inertia mea mai degraba) a facut sa urmaresc pana la desert, unde surpriza, am dat de minunatia asta. Mi se pare o varianta ideala de desert dupa o masa copioasa, mai ales ca nu contine zahar sau grasimi.
marți, 18 decembrie 2012
Pasta de masline cu nuci
Pasta de masline reprezinta una din placerile mele mai mult sau mai putin vinovate.
Am incercat-o sub diverse forme de tapenade sau variante simplificate bazate doar pe masline si usturoi.
Am trecut si de partea verde a maslinelor si am incercat si o pasta de masline verzi cu busuioc.
(care fie vorba intre noi nu s-a ridicat la inaltimea pastelor din masline negre).
Asa se face ca am fost extrem de placut impresionat atunci cand sotia m-a asteptat cu varianta asta de pasta de masline negre si nuci. :D
luni, 17 decembrie 2012
Tarta cu miere, iaurt si mere
In caz ca v-ati saturat de banalele tarte, placinte cu mere sau cine stie ce alte retete ultra fumate tarta asta este exact ceea ce va trebuie.
Are aluat din ala bun cu mult unt pe de o parte si o o umplutura cremoasa si pufoasa pe de alta parte. A, si stafide, era sa uit.
Ce mai, dragoste la prima vedere direct. :)
In plus, daca ignoram untul si zaharul pudra de deasupra (zahar la care putem renunta cu usurinta avand un rol mai mult decorativ) reteta este extrem de sanatoasa. Blatul contine doua linguri de zahar si cam atat. Restul dulcetii vine de la miere si condimente. Este un pic laborioasa intr-adevar dar credeti-ma pe cuvant ca merita cu varf si indesat. ;)
marți, 11 decembrie 2012
Spanac cu ciuperci
Sau cum o banala cantina poate deveni sursa de inspiratie. Asta pentru ca reteta am preluat-o cu deosebita eleganta din meniul unei cantine din Pipera (mda, mi se intampla sa calc pragul unor asemenea stabilimente trebuie sa recunosc).
Combinatia e simpla si foarte gustoasa si avand in vedere simplitudinea ei am reusit sa o reproduc fara probleme. Pot spune ca a iesit un pic mai buna, dar nah asta pentru ca am fost eu generos la ciuperci si rosii. :)
Cum spanacul si rosiile au cam disparut din piete am apelat la o conserva de rosii cubulete (cirio) si la un borcan de spanac (raureni). Care spanac a fost o revelatie, foarte bun fata de ce am mai testat in ultima vreme.
La ciuperci n-am rezistat si am luat o caserola proaspete.
luni, 3 decembrie 2012
Chiftele cu stafide si seminte de pin (pe stil italian)
Scuzati-mi titlul extrem de descriptiv si total lipsit de fantezie dar adevarul este ca habar nu am cum se numeste aceasta reteta. :)
M-am 'lovit' de ea in timp ce urmaream o emisiune pe Paprika si din pacate nu am prins emisiunea de la inceput, adica cu parte introductiva cu tot.
Din fericire am prins in totalitate reteta plus o partea din povestea aferenta. Care poveste este ceva complicata un pic: mai exact bunica doamnei care gatea reteta (originara din Sicilia) a pasat reteta mamei doamnei care s-a dus cu ea la New York unde doamna cu pricina (fiica) a decis ca e mai bine sa emigreze in UK (cu reteta cu tot bineinteles). In UK a participat la o emisiune in care prezentatorul este (atentie) italian, domnul Gino, emisiune pe care am urmarit-o eu dupa care am gatit reteta urmand sa o pun pe blog aici la noi in Romania. Complicat, este? :))
sâmbătă, 1 decembrie 2012
Lipie mexicana
Ceva similar am incercat si mai demult (cu un oarescare succes de altfel).
Eh, dar cum in bucatarie mai binele nu este dusmanul binelui (ci dimpotriva) am zis sa mai rafinez un pic treaba.
Ca sa ma apropii cat mai mult de conceptul de mancare mexicana am folosit o pasta de fasole rosie (reteta pusa zilele trecute) plus niste salsa si avocado simplu.
luni, 26 noiembrie 2012
Pasta mexicana de fasole rosie (sau fasole batuta mexicana sa zicem)
Reteta de fata am gasit-o in timp ce cautam ceva care sa completeze niscai lipii cu vita pe stil mexican.
Mi s-a parut o combinatie reusita la prima vedere asa ca am trecut-o pe lista si cu prima ocazie am trecut la partea de implementare.
Multumirile merg la madame Nigella Lawson, nu stiu daca o cunoasteti. In caz ca nu va este clar cine este Nigella, ei bine este vorba despre doamna acea bruneta cu o privire perversa si care da ochii peste cap in timp ce gateste (cu o frecventa destul de ridicata de altfel). Intr-un timp avea o emisiune pe Paprika, probabil ca o mai are si acum.
In ciuda acestor aspecte usor perturbante tre sa recunosc ca gateste foarte bine, dovada si reteta de fata. :)
miercuri, 21 noiembrie 2012
Conopida cu sos de rosii si masline
Revin (dupa o pauza ceva mai lunga) cu o noua reteta dedicata banalei conopide. :)
Daca data trecuta am mers pe stil oriental acum am decis sa schimb un pic macazul si sa incerc o reteta cu ceva influente mediteraneene.
Sursa a fost tot Jamie, ca deh cand e vorba de chestii relativ simple retelete lui se muleaza perfect.
In plus Jamie e un pic cam blocat pe bucataria mediteraneeana lucru care se traduce in niste retete foarte reusite.
marți, 6 noiembrie 2012
Hering posat in vin si lime cu sos de marar si mustar
Probabil ca o sa va intrebati ce inseamna hering posat (poshat).
Ei bine posat vine de la posare care reprezinta un procedeu deloc complicat folosit in lumea asta complexa a gatitului.
Posarea este un fel de fierbere ceva mai usoara, mai de vara asa. Termenul mai mult ca sigur a venit pe filiera anglo-saxona, vezi 'poach'.
Apa nu trebuie adusa la temperatura de fierbere ci trebuie tinuta undeva la 75-80 de grade.
Este recomandata pentru peste, caci dupa cum bine stim pestele este ceva mai sensibil din fire si devine anxios daca il fierbem prea tare. :)
Ca sa nu ma complic cu termometre am adus apa la fierbere (mai exact pana cand au aparut primii bulbuci) dupa care imediat am redus focul la minim.
joi, 1 noiembrie 2012
Muschi de vita la cuptor
Cuvintele sunt de prisos cand zici muschi de vita.
Ce mai, delicatesa suprema, culmea rafinamentului, piatra de incercare, numai pentru initiati etc etc. :)
Eh, haideti sa v-o zic pe aia dreapta (oricat de socant ar parea). Asadar, tineti-va bine .... muschiul de vita poate fi gatit de catre orice ageamiu.
Sau, ca sa citez din clasici in viata: orice cimpanzeu poate gati corect muschiul de vita. :))
Tot ce va trebuie este un termometru de bucatarie si cam atat. Ma rog, plus o tigaie si o tava dar banuiesc ca toata lumea are asa ceva.
joi, 25 octombrie 2012
Broccoli crocant picant
Multa vreme am considerat ca felurile de mancare fara carne sunt un fel de ratuste urate ale bucatariei.
Sau oi negre, poftim o exprimare si mai plastica.
Si cumva broccoli si conopida erau printre cei mai huliti reprezentanti ale acestei categorii daca nu cei mai huliti chiar.
Hai ca la conopida e cum e, dar la broccoli parerile sunt majoritare: e de plush. :))
Eh, dragii mosului, de-ar fi lucrurile atat de simple. Cumva broccoli reprezinta un diamant neslefuit, un personaj in cautarea unui autor, o leguma cu gust subtil ce asteapta doar un pic de atentie si ceva condimente care sa ii dea un pic de personalitate. :)
Nu este greu, trebuie doar un pic de 'curaj' si credeti-ma rezultatul este de nota zece.
miercuri, 17 octombrie 2012
Somon cu susan la cuptor
O reteta mai simpluta asa, ceva usor de vara cum s-ar zice. :)
Eh, vara a trecut dar cu toate astea o masa 100% sanatoasa nu strica nimanui.
Ceva similar am mancat la un prieten care de ceva vreme a luat-o pe calea spinoasa a mancatului sanatos
Si trebuie sa spun ca mi-a placut combinatia, a iesit ceva foarte proaspat si gustos.
luni, 15 octombrie 2012
Bulete mediteraneene cu ton
Poate ar fi fost bine sa pozez buletele si in sectiune, nu de alta dar la o prima vedere par destul de banele (ca orice bulete de altfel). :)
Este doar o aparenta, in realitate sunt cat se poate de bune asa ca ar fi bine sa ignorati un pic factorul vizual si sa ma credeti pe cuvant.
Reteta de fata scoate din anonimat eterna conserva de ton, adica cumva o ia din sfera profanului si o proiecteaza in sfere ceva mai inalte (din punct de vedere culinar, bineinteles). Si totul cu ajutorul catorva ingrediente cheie de factura mediteraneeana, ca sa vezi.
O singura observatie am inainte de a trece la implementare, cand luati ton la conserva evitati tonul maruntit (tuna flakes) si luati ton bucati (tuna chunks). Este o diferenta foarte mare, asta deoarece conservele cu ton maruntit contin in buna parte tot felul de resturi si nu bucati de carne maruntite dupa cum ar crede multi.
Evident si pretul este mai mare, dar nah stiti cum se spune: distractia costa. :))
marți, 9 octombrie 2012
Musaca cu dovleac, ciuperci si rosii (sau budinca cu dovleac, ciuperci si rosii)
Nu este tocmai o reteta de musaca in adevaratul sens al cuvantului dar nah conceptul de musaca mi s-a parut cel mai apropiat.
Reteta originala se numea budinca de dovleac, ciuperci si rosii.
Nici nu stiu ce sa zic ... parca nu e budinca totusi asa ca mi-am luat libertatea sa o redenumesc
Ma rog, numele conteaza mai putin. Important este produsul finit care in cazul de fata a iesit de nota zece.
Asta pentru ca aroma ciupercilor s-a combinat perfect cu dulceata dovleacului si cu aciditatea rosiilor.
Asa ca bagati mare acum cat mai prindeti rosii prin piete. :)
luni, 8 octombrie 2012
Sos thai cu alune
Un sos extrem de aromat si gustos.
Poate fi folosit atat ca dip (pentru pachetele de primavara sau alte minunatii) cat si ca garnitura pentru gratare.
De asemenea poate fi folosit ca dressing pentru salatele thai (subtiat cu apa).
In cazul meu l-am folosit ca sos pentru niste fripturi la gratar, urmand ca pe viitor sa dezvolt si celelalte aspecte.
Atentie, sosuletul asta are o personalitate destul de puternica asa ca nu incercati sa il amestecati cu alte sosuri sau carnuri din alte zone ale lumii.
Mai pe romaneste, sa nu il puneti peste mici (de exemplu). :)))
miercuri, 3 octombrie 2012
Tocana picanta de vitel
Picanta si rapida, sa fie clar da?
Combinatia asta mi-a iesit in urma unei improvizatii de moment. Cu o zi inainte am executat o pizza mexicana, in urma careia m-am ales cu niste fasole rosie si jumatate de cutie de rosii pasate.
Pacat de ele mi-am zis mai ales ca tocmai ne pricopsisem cu niste carne proaspata de vitel. Asa ca m-am apucat de treaba.
marți, 2 octombrie 2012
Conopida crocanta cu chimion, coriandru si migdale
O reteta care a ajuns in lumina reflectoarelor un pic mai repede decat trebuia.
Nu de alta dar in ultima perioada am gatit (ca deh nu era sa mor de foame) dar nu am avut timp sa postez retetele.
Care retete stau frumos in folderul lor asteptandu-si momentul lor de glorie, mai mult sau mai putin efemera. :)
Eh, conopida asta a avut un succes nebun asa ca am fost "somat" sa o postez cat mai repede. "Vox populi, vox dei" stiti cum se spune asa ca poftim reteta. :)
Creditele merg la Jamie Oliver, bucatar de profesie si englez pe deasupra care cumva in intelepciunea lui a inchipuit bunatatea asta.
sâmbătă, 29 septembrie 2012
Crostini cu mazare, parmezan si menta
Un aperitiv cat se poate de interesant pe care il puteti strecura la inceputul unei mese printre alte bunatati.
Verdele ala crud este chiar de efect si bineinteles nici gustul nu este de lepadat.
Evident, nu va opreste nimeni sa il executati ca simpla gustare la o adica. :)
Reteta este de origine italiana, am pescuit-o dintr-o carte de-a lui Jamie. Pana sa ajung sa o gatesc m-am intalnit fix cu aceste crostini la Best Fest (stiti voi, festivalul ala de muzica) unde Bacania Veche avea un stand.
O data lamurita treaba a fost doar o chestiune de timp pana sa ajung sa o prepar si eu. :)
joi, 27 septembrie 2012
Rue Mouffetard, Paris
Gata, am revenit.
Motivul acestei absente a fost o oarescare lipsa de timp urmata de o plecare la Paris in interes de serviciu.
Nu o sa pun o reteta direct ca sa nu fie socul prea mare dupa atata pauza. :))
Asa ca in replica o sa va delectez cu cateva imagini surprinse pe Rue Mouffetard.
Acum probabil ca multi o sa se intrebe ce este Rue Mouffetard?
Ei bine, este o strada (straduta mai degraba) pietonala din Paris, undeva prin arondismentul 5 in cartierul Saint-Germain.
Este populata cu o gramada de restaurante iar duminica se transforma in piata. Nu imi este foarte clar daca si in alte zile, puteti verifica eventual.
Ideal ar fi sa ajungeti in prima parte a zilei, ca sa prindeti tarabele deschise. :)
sâmbătă, 8 septembrie 2012
Salata turceasca de varza cu stafide
Ca de obicei salata a fost un pretext pentru un mini-ospat, dupa cum bine se poate observa in poza.
Pe langa salata cu pricina am mai executat si niste humus, salata verde cu ceva sumac, frigarui de pui cu condimente turcesti de cea mai buna calitate (luate direct din piata din Bodrum) plus un orez/pilaf turcesc cu migdale si ceva merisor (care la randul lui a beneficiat de aportul unui mix de condimente de calitate superioara, bineinteles).
Orezul asta isi merita drumul spre eternitate asa ca ii voi dedica o postare separata cat de curand. :)
marți, 4 septembrie 2012
Bruschette cu urda
Mai deunazi soarta a facut sa ma trezesc fara ceva palpabil in frigider.
Cum se facuse si destul de tarziu am decis sa improvizez o cina usoara pornind de la ce aveam in frigider.
Vioara intai a fost niste urda, mai exact o combinatie de urda cu smantana (de la olympus parca). Care urda a fost foarte aproape de ricotta, probabil ca adaosul de smantana a facut-o cumva mai fina.
Orisicat, sa nu divagam si sa trecem la partea de implementare. :)
luni, 3 septembrie 2012
Tarta cu piersici
Sau pe scurt comedie in doua acte cu piersici.
Ma rog, sa zicem tragicomedie, asta pentru ca in primul act din cauza unor mici detalii de implementare tarta mea a iesit un pic cam cleioasa lucru care mi-a provocat o usoara stare de anxietate. :))
Eh, inapoi la plansa de proiectare, stiti cum se zice.
Asa ca dupa ce am petrecut o seara studiind retete de tarte cu piersici am ajuns la reteta asta.
Reteta care a iesit chiar ok, ingloband esenta tartelor pe stil american. Am uitat sa mentionez ca asta a fost telul: o traditionala 'peach pie', ca la mama ei.
vineri, 17 august 2012
Mujdei ardelenesc
Nu stiu cum se face, dar am remarcat in decursul timpului ca lumea nu respecta mujdeiul la adevarata sa valoare. Pentru multi mujdeiul inseamna cativa catei pisati, amestecati cu un pic de lamaie/otet si ulei, si cam atat. Banalitate la patrat, ce sa zic.
Ei bine, gresit. Mujdeiul in sine reprezinta un spatiu vast, spatiu ce se cere explorat in toate directiile.
Acum, daca tot ne-am propus sa scoatem mujdeiul din banal am putea incepe cu un specific local.
Reteta de astazi reprezinta cumva chintesenta ardelenismului, asta datorita combinatiei smantana-tarhon, evident.
Ca o paranteza citeam mai demult intr-o carte de bucate (de-a lui Radu Anton Roman parca), cum ca in multe sate din Ardeal kilogramul de smantana este mai ieftin decat cel de rosii. ;)
Eh, revenind la ale noastre eu va zic doar ca mujdeiul asta este foarte gustos asa ca ati face bine sa il incercati cat mai curand.
miercuri, 8 august 2012
Sardele milaneze umplute cu ricotta si verdeturi
Sau sardine milaneze umplute cu ricotta si verdeturi, poftim. :)
Asta pentru ca in mod cu totul si cu totul paradoxal sardinele si sardelele reprezinta fix acelasi lucru.
Diferenta este ca 'sardele' este cuvantul specific limbii romane in timp ce 'sardine' a aparut ceva mai recent in peisaj, probabil pe filiera francofona sau anglofona.
Eh, acum ca am semi-rezolvat aceasta dilema lingvistica putem trece la treaba (cu sufleul impacat, evident).
vineri, 3 august 2012
Salata de pepene galben, mozarella si rucola
O reteta oarescum inventata, mai exact compilata din vreo doua retete diferite.
Totul e pornit de la revista Bucataria pentru toti, ultimul numar.
Acum o sa fac o paranteza si o sa va anunt ca revista 'Bucataria pentru toti' si-a revenit. Asta pentru ca multa vreme a fost usor praf asa ca am sistat achizitionarea. :) M-am rezumat sa o rasfoiesc din cand in cand la chioscul de ziare (cand imi mai aduceam aminte). Ei bine ultima oara se pare m-a convins, am gasit cateva retete interesante.
(nu fac reclama sa stiti, pur si simplu m-am gandit ca poate intereseaza pe cineva, de altfel e posibil ca peste cateva luni sa revin si sa va atentionez ca revistuta cu pricina e iarasi in pana de idei, asta in functie de evolutie, evident). :)
Ok, sa revenim la salata noastra. Gasisem doua retete de salate foarte interesante care cumva au reusit performanta sa mi se amestece in cap. Si in replica am luat ingrediente pentru reteta direct amestecata, ca sa vezi. :)
Mai bine, pentru ca rezultatul a fost delicios, depasindu-mi mult asteptarile.
joi, 2 august 2012
Suc de vara
Suc de vara, nu sprit de vara, da?
Nu de alta dar spritul de vara nu are nevoie de reteta, face parte din patrimoniul universal cum ar veni. :)
marți, 31 iulie 2012
Humus picant cu rodii
Cum sunt mare fan humus am zis sa fac o varianta un pic mai deosebita fata de humusul meu cel de toate zilele.
Cev mai picant si un ceva mai aromat totodata. Asta datorita ardeilor si a siropului de rodii, evident.
Rezultatul a fost deosebit si nu stiu cum se face ca astrele s-au potrivit in asa fel incat prezentarea a fost la inaltime.
Acum sa nu credeti ca in sufletul meu mic de inginer au inceput sa infloreasca mugurii talentului.
Ei bine nu, realitatea este mult mai prozaica. De aranjament s-a ocupat o veche prietena de a mea care a fost invitata la masa.
Care s-a luat cu mainile de cap vazand cum am trantit humusul in farfurie si apoi am pus mana pe aparatul foto.
Asa ca vrand-nevrand am asistat la o mini-sedinta de food-styling (nu prea imi vine nici o traducere in cap, dar nah va prindeti voi). Iar rezultatul e cel de mai sus ... :)
Daca v-am facut curiosi puteti intra pe blogul Adinei, are retete pe partea vegetariana-raw. Nu prea a mai scris ea in ultima vreme, cred ca de la atata food-styling i s-a tras. :))
Dar nah, poate humusul asta o sa ii dea un impuls ca sa se re-apuce de treaba, cine stie. :)
luni, 30 iulie 2012
Pastai scazute
Reteta asta o execut in fiecare vara, chiar nu stiu de ce nu am binevoit sa o pun pana acum. (probabil ca eram la inceputul blogului si vroiam sa rup gura targului cu retete complicate si cumva am ignorat acest diamant neslefuit, cine stie).
Eh, stiti cum se spune: mai bine mai tarziu niciodata asa ca am decis sa fac un act de reparatie morala fata de aceasta cenusareasa a retetelor estivale.
Ma rog, actul cu pricina a cam intarziat un pic, nu de alta dar pastaile au cam disparut din piete. :)
(pentru posteritate mentionez ca pastaile cu pricina au fost gatite acum 1-2 saptamani, cand cu ceva bunavointa se mai gaseau).
Acum ce sa faci, asta e, am gresit ...:)) Dar nu cred ca tragedia este atat de mare cei cu adevarat interesati pot incerca si la anul, corect?
luni, 23 iulie 2012
Plachie de crap
De curand am achizitionat o noua carte de bucate (a cata oare?)
M-a atras titlul: 'Bucataria romaneasca de la 1841 pana astazi' asa ca m-am apucat sa o rasfoiesc pe loc.
Bine, la inceput am fost un pic bulversat, asta pentru ca nu intelegeam de ce tocmai de la 1841?
De ce nu de la 1840, sau 1842 de pilda (sau de la 1800 si ceva in general)? Grele intrebari pentru un inginer ca mine, trebuie sa recunosc.
Oricum, dupa o evaluare preliminara (cat se poate de exhaustiva) am decis pe loc ca trebuie achizitionata. Prima reteta incercata s-a nimerit a fi tocmai plachia asta, plachie care a iesit cat se poate de buna.
Asa ca una peste alta va recomand in mod dezinteresat cartea cu pricina, singurul neajuns ar fi lipsa pozelor, dar nah priviti partea plina a paharului: mai putine poze, mai multe retete, corect? :)
Sper sa mai revin si cu alte retete (din cate am remarcat capitolul dedicat ciorbelor este de-a dreptul impresionant, o sa tb aprofundat aici, clar, mai ales ca la capitolul ciorbe cunostintele mele sunt cat se poate de limitate).
joi, 12 iulie 2012
Salata cu somon si avocado
Caldura mare, monser ... toropeala maxima...
Pe vremea asta nu prea iti arde de glume seci sau de lirism ascuns printre cepe si coriandru. :))
Asa ca de data asta mi-am luat libertatea sa prezint o reteta extrem de simpla (si gustoasa, evident). Si foarte sanatoasa, colac peste pupaza. Adica omega 3, potasiu, plus grasimi din alea bune si cate si mai cate.
marți, 3 iulie 2012
Tarta cu caise si alune de padure
Acum ceva vreme am incercat o tarta cu prune si alune de padure. Rezultatul a fost de-a dreptul fabulos si multe vreme am suspinat dupa ea (mai ales in extra-sezon cand nu sunt disponibile prunele romanesti dulci si zemoase). :)
Asta pana zilele trecute cand am avut o revelatie, ce-ar fi sa iau tarta cu pricina si sa inlocuiesc prunele cu caise?
Zis si facut, am reluat reteta si pot spune ca mana pe inima ca rezultatul este cel putin la fel de bun.
Asa ca daca mai prindeti ceva caise prin piete n-ar strica sa incercati. Eu unul am avut noroc de o batrana foarte cooperanta care m-a lasat sa le si aleg.
Caisele nu trebuie sa fie foarte coapte pentru ca exista un risc sa nu creasca aluatul ca lumea dar nici prea crude pentru ca nu o sa aiba gustul care trebuie. Trebuie sa fie coapte si atat. :)
Nu are sens sa reiau reteta (deh, evit copy-paste, deformatie profesionala) asa ca o sa ma rezum la o pune un link catre tarta cu prune si mai departe va descurcati voi.
O mica observatie doar, am pus ceva mai multe fructe, cam 600g in loc de 500g cat prevedea reteta originala.
Pofta buna!
Salata de ton si fasole rosie
Nu stiu cum se face dar cateodata se intampla sa am momente in care pur si simplu nu am chef de gatit.
O fi caldura de vina, o fi lenea de vina, cine stie ...
Ei bine, nu trebuie sa disperam. Exista solutii pentru momentele acestea de restriste. :)
O solutie, cea mai la indemana de altfel, este mersul la restaurant. Aici nu va mai dau detalii, stiti ce trebuie facut.
Celalta solutie consta intr-o abordare ceva mai minimalista a cinei. Adica ceva usor si rapid, care sa nu implice prea mult efort si care sa exceleze la raportul timp alocat/calitate produs finit.
Reteta de azi se incadreaza perfect in aceasta categorie si in plus se potriveste si cu sloganul (clasic deja): nici o masa fara peste. :))
vineri, 29 iunie 2012
Tarta de caise si musli
O tarta de sezon, asa ca ar fi bine sa va grabiti cat mai sunt caise.
Mi s-a parut interesant faptul ca au fost folosite seminte de varii feluri si fulgi de ovaz, ingrediente care in final conduc la o textura usor crocanta. Chiar este o tarta interesanta, o recomand daca aveti chef de experimente (si nu numai). :)
duminică, 24 iunie 2012
Salata arabeasca de ceapa
Ma rog, dupa cum poate ati vazut in postarea precedenta salata asta de ceapa a fost parte integranta in cadrul unui proiect de mare anvergura, mai exact falafel la lipie cu multe sosuri si legume. :)
Dar cum reteta asta o urmaream de mult, am decis ca este cazul sa ii aloc o postare separata.
Cand zic urmaream ma refer la faptul ca am savurat salata asta de multe ori prin diferite carciumi arabesti/turcesti. Combinatia mi s-a parut extrem de simpla: ceapa cu sumac si un pic de patrunjel asa ca am incercat sa o reproduc si eu.
Fara succes de altfel, iesea ceva decent dar departe de original. O vreme mi-am batut capul dupa care m-am lasat pagaubas. :))
Eh, asta pana cand prietenul Coco (un fin cunoscator al bucatariei orientale de altfel) a reusit pe cai numai de el stiute sa obtina reteta asta. Si minune, rezultatul a fost perfect!
Falafel - perfectiunea
Desi acum ceva vreme am mai postat o reteta de falafel, am considerat ca este cazul sa revin.
Asta pentru ca relatia mea cu falafelul a fost una speciala, o relatie ce a implicat multe suisuri si coborasuri, o relatie plina de esecuri si impliniri totodata. :))
(mai multe amanunte puteti gasi in prima reteta de falafel)
Asa, desi in cele din urma ajunsesem la o abordare cat se poate de onorabila si gustoasa simteam eu ca e loc de mai bine, simteam ca se poate mai mult. Era ca si cum m-as fi fost urcat pe Everestul falafelului dar fara a ajunge pe culme. :)
Singurul lucru care ma nemultumea la ultima reteta era textura. Nu reuseam sa obtin textura aia un pic zgrunturoasa la suprafata. Asta pana azi cand astrele s-au aliniat perfect si am obtinut combinatia ideala gust-textura. :)
Pentru cei interesati, se pare ca textura se datora faptului ca fierbeam nautul, la vremea respectiva ajunsesem la concluzia ca era singura modalitate de a impiedica dezintegrarea falafelului la prajit.
Ei bine, gresit. Se pare ca nautul nu era suficient de hidratat, asta era singura lui problema. :)
In concluzie, nautul trebuie tinut suficient la inmuiat (pe de o parte) si la frigider o data ce compozitia este gata (pe de alta parte).
duminică, 17 iunie 2012
Thai red curry
Uite ca de bine de rau am reusit sa abordez si sectiunea doi a curry-urilor thai, adica red curry.
Asta pentru ca in lumea asta complexa a curry-ului thai exista o anumita dualitate, avem de a face cu doua concepte primordiale (rosu si verde), care se completeaza reciproc, bineinteles. :)
Ma rog, universul curry este extrem de vast si trebuie tratat in mod exhaustiv asa ca nu va mirati daca din cand (in mod regulat chiar) o sa mai prezint cate o reteta.
Asa, daca tot vorbeam de dualitate, cu green curry am cochetat acum cateva luni si am fost extrem de multumit. Daca aveti timp si chef si kafir lime si lemon grass recomand cu caldura ambele retete, atat cea de azi cat si cea de curry verde.
Trebuie doar sa va inarmati cu un pic de rabdare asta pentru ca nu o sa gasiti chiar toatele ingredientele din prima sau in acelasi loc, dar nah stiti cum se spune: cu bunavointa se rezolva orice. :)
Iar rezultatele sunt spectaculoase, credeti-ma pe cuvant.
luni, 11 iunie 2012
Pizza calzone cu radicchio, ricotta si cascaval afumat
O combinatie destul de inedita, sincer sa fiu pe mine unul nu m-ar fi dus capul la asa ceva.
Bine, acum exista si o mica observatie: trebuie sa va placa radicchio, sau cel putin sa nu va displaca.
Cu alte cuvinte daca sunteti genul care la restaurant scoate radicchio din salata mai bine nu. :)
Mie personal mi s-a parut bunicica, cu toate astea ard de nerabdare sa incerc si celelate variante ale acestei retete: cu hribi (neaparat!!) si cu spanac si praz.
duminică, 10 iunie 2012
Valdostana
Satul de noul val in materie culinara m-am decis sa abordez o mancare usor ghiolbaneasca, mai de crasma asa. :)
A nu se intelege ca am renuntat la explorarile mele culinare, doar ca zilele astea aveam chef de ceva simplu.
Nu de alta, dar fenomenul asta MasterChef m-a terminat de cap. Unde te uiti, MasterChef in sus si jos.
Mai nou toate lumea vrea sa fie chef si sa faca dish-uri, care neaparat trebuie sa fie crisp sau tasty sau naiba stie ce ca altfel nu e bine. :))
Hai ca peste romgleza asta as trece fara prea mari dureri de cap, ca nah sunt destul de tolerant dar felul in care a fost implementat emisiunea m-a dezamagit total.
Nu stiu cum sa va zic, dar eu aveam eu viziune idilica asupra bucatarilor (cand zic bucatari ma refer la bucatari adevarati si nu la carciumari care fac ceafa cu cartofi prajiti). Cumva ii consideram undeva in elita societatii, alaturi de medici, profesori si alte categori similare.
Pana la urma sunt niste oameni in mainile carora iti incredintezi viata, pe umerii carora sta o mare responsabilitate. Oamenii astia trebuie sa fie caractere puternice, trebuie sa fie tari ca piatra.
Eh, pornind de la premisele astea ce mi-a fost sa vad in 'show'-ul cu pricina?
O balacareala ordinara, o regie ieftina. Oameni cu pretentii de chef care dau cu tigaile de pamant si care se comporta ca niste actorasi de mana a doua de la bolywood.
Mdeah, noi sa fim sanatosi, ce sa zic.
Asa, ca sa revenim la oile noastre se pare ca valdostana noastra cea de toata zilele are origine italiana. Numele vine de la Valle d'Aosta, o regiune semi-muntoasa din nord-vestul Italiei. Care regiune are anumite mancarici specifice, bineinteles. :)
Implementarea noastra locala pare sa difere un pic fata de conceptul original, dar nah atata vreme cat rezultatul e gustos putem trece lejer peste micile detalii de genul asta.
joi, 7 iunie 2012
Tocanita de sardine
Din ciclul "Nicio masa fara peste" am onoarea sa prezint publicului larg o tocanita de sardine de ultima generatie, ultima tehnologie, cap de pod cum se mai zice intre noi inginerii. :)
Satul de arhi-cunoscutele tocane sau tocanite bazate pe porc si vita m-am decis sa incerc si reteta asta. Si pot spune ca a meritat, e o combinatie foarte interesanta, singurul lucru pe care mi-l reprosez e ca puteam sa o fac un pic mai zemoasa (doar un pic), dar in rest a fost cat se poate de buna.
joi, 31 mai 2012
Barcelona
Gata, s-a intors fiul risipitor (adica eu). :)
Atat din concediu, cat si la blog. Cu forte noi, sper... :))
Eh, anul asta concediul s-a nimerit sa fie tocmai la Barcelona. Nu o sa intru in detalii gen cazare, atractii turistice, Gaudi, plaja precum si alte minunatii.
Nu de alta dar asta ar insemna sa scriu in fiecare zi timp de o saptamana. Asa ca o sa ma rezum la partea culinara, luandu-mi totusi libertatea sa va recomand din toata inima Barcelona, este un oras care merita vizitat din toate punctele de vedere.
joi, 17 mai 2012
Pizza capricciosa
Ma rog, o varianta a pizzei capricciosa. Caci se pare ca nu am respectat intocmai reteta originala. :)
Mai exact reteta dupa care m-am inspirat continea ansoa in timp ce reteta originala contine sunca.
Acum, ce sa ne ascundem dupa degete, ansoa bate sunca la orice ora asa ca variatia asta a picat numai bine.
Putem considera ca m-am delectat cu o pizza capricciosa de factura napoletana sau mediteraneeana, poftim. :))
Una peste alta a iesit foarte buna asa ca o sa imi libertatea sa va spun si despre cartea din care m-am inspirat. Se numeste "pizza si focaccia" si face parte din seria Delicii in bucatarie de la Adevarul. (nu fac reclama, sa stiti, e o recomandare cat se poate de dezinteresata).
Colectia e cat se poate de interesanta, dar ar fi bine sa nu comandati volumele pe neve. Eu unul mi-am facut timp si le-am rasfoit pe toate (le-am gasit la Cora) si apoi in urma unei analize foarte minutioase mi-am comandat cam jumatate din volumele aparute (restul nu m-au atras absolut de loc).
miercuri, 2 mai 2012
Supa crema de rosii, linte si lime
Cum in ultima vreme GoodFood-ul nostru autohton s-a cam lasat pe tanjeala am decis sa merg direct la sursa. Nu de alta dar se pare ca oricum majoritatea retetelor vin mai nou doar de la publicatia mama.
Nu stiu ce s-a intamplat, dar varianta noastra locala pare sa treaca printr-o perioada de tranzitie, cumva parca incearca sa se reinventeze si nu reuseste, naiba stie.
Ma rog, sper sa isi revina ce sa zic, pentru ca de multe ori mi-a fost sursa de inspiratie in trecut, trebuie sa recunosc. :)
Asa, ca sa nu ma lungesc pe site-ul good food uk am gasit reteta asta.
Reteta care s-a dovedit foarte buna asa ca mi-am luat libertatea sa o prezint si eu.
sâmbătă, 28 aprilie 2012
Snitel cu susan
Dupa o serie de intromisiuni in lumea snitelelor am ajuns la
concluzia ca exista doua metode de preparare. Doua metode complementare, doua
tehnologii antagonice, putem vorbi chiar de un Yin-Yang in plan culinar.
Bine, ca sa ridicam un pic stacheta m-as putea referi la paradigma
pane-ului in general, pentru ca cele doua metode se pot aplica la orice pane,
snitelele reprezantand un caz particular bineinteles. :)
Ei bine, prima abordare consta in trecerea carnii prin
faina, oua si pesmet, metoda pe care am descris-o destul de detaliat aici.
A abordare (cea de azi) consta in amestecarea fainii cu oua
in final obtinand un fel de pasta ce are consistenta smantanii.
luni, 23 aprilie 2012
Trigoane cu loboda
Trebuie sa marturisec ca de ceva vreme sunt adeptul bucatariei de sezon. Cumva globalizarea ne-a dat posibilitatea sa savuram diferite legume cam in tot timpul anului. Cu o mica diferenta, in sezon au gust, in extra sezon nu. Simplu, este? :)
Asa ca nu se putea sa las sa treaca primavara fara un preparat pe baza de loboda si leurda.
miercuri, 18 aprilie 2012
Dulceata de ananas cu lamaie si ghimbir
O reteta delicioasa pe care am incercat-o acum 1-2 luni. Din pacate atunci am uitat sa fac poze, nu mai tin minte din ce motiv asa ca a trebuit sa o reiau pentru posteritate, ce era sa fac. :)
Abonați-vă la:
Postări (Atom)