luni, 30 decembrie 2013

Telina gratinata (gratin de telina)


Un fel de mancare de inspiratie franceza (gratter inseamna a rade) care se refera la varii legume acoperite cu branza rasa si apoi date la cuptor.

Foarte populari sunt cartofii gratinati dar eu am zis sa sparg un pic tiparele si sa incerc si altceva. Initial am fost un pic circumspect, nu de alta dar telina are o aroma destul de puternica.

Ei bine, a iesit mai mult decat perfect, prin coacere aroma telinei s-a estompat exact cat trebuie, in final rezultand un preparat parfumat cu o aroma subtila. :)

luni, 2 decembrie 2013

Conopida cu sos de tahini


De Yottam Ottolenghi probabil ca ati auzit deja.
Daca nu o sa va spun pe scurt ca este un scriitor, bucatar si patron de restaurant de origine israeliana.
Fara a intra foarte tare in detalii o sa mentionez ca are o biografie destul de romantata, a studiat printre altele literatura la universitatea din Tel Aviv si a cochetat si cu jurnalismul, asta pana sa se apuce serios de gatit.

Undeva la inceputul anilor 2000 si-a deschis un restaurant in Londra urmand ca ulterior sa mai deschida inca doua (daca nu ma insel), restaurante care merg destul de bine de altfel. :)
Personal am citit doua dintre cartile lui: Jerusalem (care mi-a placut mult fiind orientata pe retete din orientul mijlociu, adica fix ce imi place mie) si Plenty (care sincer sa fiu nu m-a impresionat pea tare).

Reteta de azi a fost culeasa din Jerusalem (evident). :)

miercuri, 27 noiembrie 2013

À Paris (partea a treia)

Gata, am revenit. :)
Nu m-am lasat de gatit, nu m-am lasat de blog doar ca am fost un pic cam ocupat.
N-are sens sa detaliez cu ce am fost ocupat pentru ca ar trebui sa intru in domenii cumva indigeste pentru multi, si cand zic asta ma refer la programare si alte chestii conexe, una mai interesanta decat alta. :))

Partea buna e ca munca mea a fost incununata cu o deplasare la Paris si nu numai (am ajuns si pe undeva intre Angers si Rennes, unde vrand nevrand am luat contact cu bucataria locala).
Trecand peste faptul ca toata aventura a fost un pic cam obositoare, pot spune ca a meritat din punct de vedere culinar (si profesional de altfel).

Eh, gata cu vorbaria, sa trecem la poze. :)

luni, 4 noiembrie 2013

Cheesecake cu dovleac si ciocolata


Nicio luna fara cheesecake si nicio toamna fara cheesecake cu dovleac, cam asta este deviza mea incepand cu anul trecut.
Asa ca fara a mai sta prea mult pe ganduri am implementat bunatatea de fata. Ca sa evit monotonia si sa nu o apuc pe calea spinoasa a marmorarii sau a glazurarii am decis sa schimb un pic abordarea si sa incerc o tarta stratificata (sau bicolora). A iesit bine, ce sa zic. :)

luni, 21 octombrie 2013

Cartofi picanti cu chimion si coriandru


O reteta de inspiratie (ati ghicit) orientala! :)
Cei ce ma cunosc stiu deja ca asta este pasiunea mea: bucataria orientala si prin asta inteleg libaneza, iraniana, zona golfului, turceasca, etc. (ma rog, pasiunea asta coboara un pic si spre mediteerana inspre spania si grecia, dar asta e cu totul si cu totul alta poveste)

Multa vreme lipsa retetelor sau a condimentelor mi-a picurat un pic de plumb in aripi, impiedicandu-ma sa ma desfasor la maxim.  :))
Eh, acum treaba s-a rezolvat, condimente se gasesc cam pe toate drumurile iar pe partea de retete m-am blindat cu ceva carticele una mai interesanta de cat alta, asa ca sper sa va delectez cu cat mai multe retete din acestea (evident daca timpul mi-o va permite).

Reteta de fata se poate servi atat ca aperitiv (strecurata printre alte mezze) cat si ca garnitura separata.

joi, 10 octombrie 2013

Tarta cu branza de vaci si afine


Acum ce sa zic, nu stiu daca e chiar o tarta in adevaratul sens al cuvantului. In cazul de fata avem de a face cu un produs aflat la granita dintre cheesecake, prajitura cu branza (si pasca chiar).

Ma rog, denumirea conteaza mai putin, important e faptul ca am descoperit o alternativa foarte buna la cheesecake-ul clasic (care m-a consacrat). :)

luni, 23 septembrie 2013

Salata cu ardei gras, castravete si iaurt (Salatat Khiyar wa Filfil bi-Laban)


O reteta de inspiratie orientala originara tocmai din indepartatul Kuwait.
Reteta se vrea o varianta ceva mai cosmopolita a traditionalei salate de iaurt cu castraveti si usturoi, prezenta atat in bucatariile orientale cat si in cele mediteraneene.
Ce sa zic acum, combinatia e geniala si chiar merita incercata. Cu mentiunea ca avand o personalitate destul de puternica se potriveste perfect pe langa ceva fripturi combinate cu orez dar nu si langa alte sosuri sau salate la fel de aromate.

M-am inspirat din cartea "The arabian nights cookbook" scrisa de Habeeb Salloum, carte pe care o recomand cu caldura. Din pacate nu exista varianta in romana, dar tot raul spre bine, in caz ca o veti achizitiona veti avea ocazia sa va exersati engleza, ce sa zic. :))

luni, 16 septembrie 2013

Tocana iraniana cu vinete, rosii si sirop de rodii (bademjan)


Fara nicio exagerare tocana (sau mancarea) de fata reprezinta unul dintre cele mai bune feluri de mancare fara carne gatit de mine vreodata, daca nu cea mai buna chiar.

In plus reteta asta mi-a confirmat faptul ca bucataria iraniana este una deosebita, un spatiu culinar vast ce se cere explorat, cum ar veni. :)

marți, 3 septembrie 2013

Chiftele cu rosii (Santorini tomato keftedes)


Cu aceste chiftele m-am intalnit in Santorini (normal, ca doar nu in Berceni la noi).
A fost dragoste la prima vedere, sincer sa fiu nu credeam ca o combinatie atat de simpla poate sa fie atat de gustoasa.
Ca sa intelegeti cum sta treaba, chiftelele de fata sunt oarecum inrudite cu cele de dovlecei (prezente de altfel si in bucataria romaneasca). Cu mentiunea ca datorita verdeturilor si a rosiilor vor iesi mult mai aromate.

Legenda spune ca trebuiesc gatite cu rosii din Santorini, altfel nu ies cum trebuie. Abureala (sau marketing), evident.  :))
Eu unul am incercat cu niste rosii de pe la noi (calitate extra) si au iesit exact ca la sursa, fara falsa modestie.
Ca de obicei pentru situatii de genul asta o sa va recomand sa le gatiti exclusiv in sezon, cu rosii de gradina.

luni, 26 august 2013

Pizza cu pesto



Cum vara e cam pe duca ar fi bine sa profitati de busuiocul care inca se mai gaseste in piete.
Si cum sa va explic eu, pizza de fata e numai buna pentru asta.
Personal am inclus-o in top 3 personal si credeti-ma, asta spune multe ... ;)

sâmbătă, 24 august 2013

Salata mediteraneeana de vita


Salate de genul asta am tot improvizat de-a lungul timpului cu rezultate relativ multumitoare.
Eh, asta pana la salata de fata unde rezultatul fost de-a dreptul impresionant. :)

Cumva, se pare ca in semi-ignoranta mea am reusit sa combin ingredientele perfect si sa obtin o salata de sezon de-a dreptul delicioasa.

(subliniez "de sezon", cu alte cuvinte nu are sens sa va apucati sa o faceti iarna cu ingrediente din super-market)

marți, 20 august 2013

Souvlaki


In caz ca exista cineva care inca se intreaba ce reprezinta souvlaki o sa detaliez si o sa va spun ca reprezinta frigaruile grecesti.
Avem variante cu porc, miel si pui. Unele surse sustin ca ar fi variante si cu peste (asta fiind varianta un pic mai exotica).

Le putem consuma fie cu cartofi prajiti si ceva salata, fie in lipie (de departe varianta mea preferata, a se vedea si in poza) cu tzatziki, rosii si ceapa rosie.

Eu unul am incercat varianta cu porc, nu de alta dar porc mananc atat de rar incat am zis sa imi fac de cap cu ocazia asta. :)
Cand oi avea timp o sa incerc si varianta cu miel evident.

sâmbătă, 10 august 2013

Restaurant corean SSAM


 La SSAM am ajuns (impreuna cu colegii mei) sedusi de un banal voucher groupon.
Cum de mult urmaream sa aprofundez subiectul voucherul cu pricina a picat la fix.
Si a meritat, a fost o experienta cat se poate de interesanta pe care sper sa o pot repeta cat de curand.

duminică, 4 august 2013

Cheesecake cu caise


De data asta o sa sar peste obisnuita introducere.
Nu de alta, dar subiectul cheesecake a fost analizat si ras-analizat atat din punct de vedere teoretic cat si practic.

Asa ca o sa ma rezum la a va spune ca este vorba de un cheese cake de sezon, aromat cu piure de caise, ceva fin si subtil, cum ar veni. :)

miercuri, 31 iulie 2013

Santorini


De curand m-am intors din concediu din Santorini.
A fost prima mea vizita in Grecia si implicit primul contact mai serios cu bucataria greceasca.
Si pot spune ca am fost impresionat, din punct de vedere culinar Grecia are o personalitate extrem de puternica.
Felurile de mancare sunt foarte diversificate, avem retete cu pui, porc, miel (oho!) plus omniprezentele fructe de mare.
Retetele sunt relativ simple si se bazeaza mult de prospetimea si calitatea ingredientelor, ca toate bucatariile mediteraneene, de altfel. :)

Eh, de ajuns cu introducerea, sa trecem la partea vizuala mai bine. Poza de mai sus reprezinta o musaca (evident), de departe cea mai buna mancata vreodata. Am mai mancat eu musaca delicioasa si la noi dar asta a fost deosebita, mai ales din cauza condimentelor (se simtea un pic de scortisoara, dar nu mult, exact ca sa o aromeze un pic doar).

joi, 11 iulie 2013

Pizza cu ajvar si chorizo


De ajvar am mai povestit eu pe aici, cu siguranta.
Este o pasta de ardei de origine balcanica, oarecum inrudita cu zacusca noastra.
Unele surse mentioneaza ca ar fi de origine sarba (o sa mentionez faptul ca ca este ingredient de baza in plescavita), altele cum ca ar fi de origine turceasca. Cert e ca apare in ambele bucatarii. :)

Eu unul am cumparat un borcan de la o bacanie turceasca, undeva prin Colentina.
Cum mai aveam si niste chorizo prin frigider am zis sa fac o smecherie si sa improvizez o pizza un pic altfel.
Mi-a iesit, ce sa zic. :))

joi, 20 iunie 2013

Salata de macrou cu sfecla si cartofi


Sincer, la o reteta atat de simpla nu imi vine nici o introducere in cap.
Asa ca o sar peste glumele mele mai mult sau mai putin proaste si o sa ma rezum la a va spune ca este o combinatie extrem de sanatoasa.
Avem peste cu omega 3, avem si sfecla rosie, care e buna pentru ficatel si transaminaze. :))
Basca lamaie si ulei de masline (extravirgin, presat la rece si toate cele).
Ce mai, sanatate curata... 

luni, 10 iunie 2013

Orez cu lapte si fructe



Un orez mai nobil ce-i drept, care sparge un pic tiparele clasicului orez cu lapte.
Ce-i drept, intromisiunea asta in lumea selecta a orezului cu lapte nu imi apartine. :)
Ca in multe alte dati sotia mea a decis sa imi faca o bucurie asa ca a ales o reteta si apoi cu multa rabdare a executat-o.
Mie nu mi-a ramas decat sa fac poze, sa scriu rapid reteta (ulterior) si sa bag la ghiozdan (pe loc). :))

duminică, 9 iunie 2013

Salata turceasca de morcovi si iaurt


Dupa micile excese din ultima vreme (culinare si nu numai) am considerat ca este cazul sa abordez problema ceva mai delicat.
Asa ca m-am intors la marea mea dragoste, bucataria orientala. Vedeta de azi este o salata turceasca cu ceva mai multa personalitate. Merge ca si aperitiv sau ca garnitura la fripturi sau kebab-uri.

In plus se face repede si este extrem de buna. :)

miercuri, 5 iunie 2013

Praga

Dupa cum bine se poate observa in ultima vreme s-a cam asternut praful aici.
Motivele au fost lipsa de timp combinata cu un pic de delasare dupa care am plecat intr-un mic concediu.
Initial planuisem un weekend-break la Praga care prin minune care s-a tranformat in cinci zile la Praga (de luni si pana vineri). :))

Ca de obicei in astfel de situatii o sa fac un scurt rezumat culinar asezonat cu ceva poze, bineinteles.

luni, 13 mai 2013

Cheesecake cu piure de castane si glazura de ciocolata


Dupa ani de studiu amanuntit si o serie lunga de cheesecake am ajuns la o concluzie simpla: teoria cheesecake-ului este simpla ca oul lui Columb. :)
Cu alte cuvinte, oricine poate executa un cheesecake ca la carte pornind de la un set de principii foarte simple.

Ca sa detaliez un pic si sa aprofundam rapid si partea teoretica orice cheesecake se compune din:
- blat
- umplutura
- glazura

Pana de curand am crezut ca glazura este ceva optional, un moft cum ar veni. Nimic mai gresit, glazura isi are rolul ei bine definit in economia cheesecake-ului si ar fi bine sa nu o ignorati. Merge si fara, ce sa zic, dar fara glazura ne vom indeparta un pic de perfectiune.

Prajitura de azi a fost o premiera (un mic experiment chiar) ce e pornit de la un pachet cu piure de castane achizitionat totalmente intamplator din magazin. Spre deosebire de alte cheesecake-uri cu o personalitate ceva mai puternica cel de azi este un pic mai subtil, dar cu toate astea are un farmec aparte.
Eh, gata cu vorba, sa trecem la treaba.

sâmbătă, 4 mai 2013

Curry cu vinete si cartofi


Nu sunt cel mai mare fan al vegetarianismului/veganismului sau cum s-o mai zice.
Personal cred ca intr-o dieta echilibrata carnea nu ar trebui sa lipseasca. Nu mai insir aici motivele pentru ca problema e foarte complicata si discutata si ar insemna sa deviez serios de la partea culinara.
Dar, si aici intervine un mare dar, consumul de carne nu implica indoparea exclusiva cu fripturi.

In mod ideal ar fi bine sa gatim fara carne macar cateva mese pe saptamana (doua-trei minim). In plus nu trebuie exagerat cu carnea de porc. Mai bine vita, pui, curcan sau si mai bine, peste.
Pe baza acestor ipoteze am inceput de la o vreme sa mai gatesc si eu fara carne, la misto asa. :)

Retete de fata se incadreaza in aceasta categorie, asa ca o puteti incerca cu incredere. Merge si la post, evident.

luni, 29 aprilie 2013

Paste cu hering in stil mediteraneean


Da stiu, suna destul de ciudat hering in stil mediteraneean.
Pentru mine heringul a fost multa vreme asociat cu bucataria olandeza sau suedeza si in niciun caz cu cea mediteraneeana.Si cand zic asta ma refer la hering marinat cu ceva muraturi si ceapa sau gatit foarte simplu cu cartofi, ceapa si sosuri bazate pe mustar sau mai stiu eu ce.
Eh, asta pana acum cand am gasit din intamplare aceasta reteta a lui jamie care mi s-a parut destul de interesanta.
Ca mai toate retetele lui reteta de fata are un imbatabil raport timp de executie/calitate asa ca o recomand amatorilor de hering de pretutindeni. :D

duminică, 14 aprilie 2013

Curry de vita cu sfecla


Desi imi place foarte mult bucataria indiana e prima data cand fac un curry.
Au mai fost tentative de-a lungul timpului dar de fiecare data m-am lovit de lipsa ingredientelor (ba nu aveam cardomom, ba nu aveam garam masala, ba aveam si una si alta dar cardamom-ul era expirat si tot asa). Asa ca am pus pauza la bucataria indiana, o pauza destul de mare de altfel, de cativa ani. :))

Eh, intre timp lucrurile s-au schimbat in bine. Au aparut o gramada de magazine de mirodenii/bacanii foarte bine aprovizionate (gen magazinul cu mirodenii sau bacania veche in Bucuresti). Si mediul online sta la fel de bine, ba chiar mai bine de multe ori.
In plus anumite ingrediente pot fi gasite la farmacie sau plafar, de exemplu chimion sau seminte de fenicul. 

vineri, 12 aprilie 2013

Mancare de stevie si marar


O reteta numai buna de executat primavara atunci cand stevia se infiinteaza in piete.
Reteta de fata se pozitioneaza cumva la limita dintre pilaf si mancare, asta datorita procentului relativ mic de orez. Avem in arhiva si niste pilaf cu stevie in caz ca vreti sa aprofundati subiectul.
Oricum, desi simpla combinatia este chiar gustoasa, o recomand. Merge si pentru vegetarieni, merge si de post, merge si langa friptura de orice fel. Polivalenta maxima ce sa zic. :)

Daca tot suntem la capitolul stevie o sa va zic de pe acum ca mai am in tolba si niste crap cu stevie, sper sa ajung sa il pun si pe asta cat de curand pana nu dispare ingredientul din piete. :)

joi, 11 aprilie 2013

Sos de iaurt cu tahini si menta


Nu este cea mai complicata reteta, trebuie sa recunosc.
Initial planuisem ca sosul de fata sa stea undeva in planul doi, in umbra unor kofta (chiftele) cu naut si spanac cu specfic oriental-libanez.

Eh, dar stiti cum se spune, fiecare soldat are in ranita bastonul de maresal.

Soarta a facut ca sosul sa iasa extrem de bun in timp ce chiftelele cu pricina au iesit ingrozitor de banale. Si cand zic asta ma refer la textura, gust, tot. O oda inchinata banalitatii, pe cuvant. :)
Asa ca fortat de imprejurari am decis sa ii aloc o postare separata acestui sos.
Sosul poate fi folosit ca garnitura pentru diferite fripturi cu specfic oriental/kebab sau falafel.

Poza nu este stralucita, asta pentru ca focusul este undeva pe chiftele (pe care am decis sa le scot cat mai mult din cadru). :))

duminică, 7 aprilie 2013

Restaurant Vaca Muuu


La Vaca Muuu am ajuns (eu si colegii de la birou) sedusi de mirajul unui meniu de pranz.
Partea frumoasa e ca desi am apucat sa ii calc pragul de 3-4 ori (la pranz de fiecare data) nu am reusit nici pana acum sa incerc meniul cu pricina. :))

marți, 2 aprilie 2013

Cheesecake cu dovleac si caramel


Un clasic in viata a zis ceva de genul: "Strici dovleacul daca nu il pui in placinta". :)
Eh, ce sa zic, nu e chiar asa. Nu subestimati niciodata polivalenta banalului dovleac.
Este o leguma (sau fruct!?!) cat se poate de folosit(a), l-am intalnit in salate, supe, tocane, risotto, hummus si cine mai stie ce. Eu unul l-am folosit in pizza ba chiar si in falafel si fara sa  ma laud pot spune ca au fost niste combinatii extrem de reusite.

Cheesecake de fata se incadreza in linia de mai sus, asa ca recomand cu caldura (chiar daca pare o reteta ceva mai exotica la prima vedere). :

duminică, 31 martie 2013

Pizza cu dovleac, feta si ceapa caramelizata


Nu o sa va vina a crede dar reteta de fata vine tocmai din indepartata Australie.
Intamplarea a facut ca sa ajung pe forumul unui portal culinar din Australia (taste.com.au), forum unde fiecare isi dadea cu parerea despre diverse toppinguri de pizza. Ca sa v-o zic pe aia dreapta marea majoritate erau destul de banale. Cu toate astea undeva la mijlocul paginii, ascunsa ca un diamant neslefuit statea minunatia asta. A fost dragoste la prima vedere pe cuvant, combinatia mi s-a parut delicioasa din start asa ca dupa cateva zile am trecut la partea de implementare direct. :)

luni, 18 martie 2013

Tzatziki


Nu cred ca are sens sa detaliez foarte mult conceptul de tzatziki, probabil ca toata lumea a auzit de el.
O sa mentionez foarte pe scurt ca este vorba de un sos grecesc pe baza de iaurt.
Poate fi folosit ca sos pentru diferite fripturi cat si ca aperitiv.
Ca sa v-o zic pe aia dreapta tzatziki asta nu reprezinta o provocare din punct de vedere culinar, ba din contra. :) Daca respectati cateva reguli simple n-are cum sa nu iasa bun.

Cu titlu informativ o sa va mentionez ca universul tzatziki este unul foarte animat. Acum ceva ani am ajuns pe un forum de retete mediteraneene si pot spune ca discutiile legate de tzatziki erau destul de incinse.
Mai exact fiecare proprietar de reteta tzatziki sustinea sus si tare ca reteta lui este cea mai buna si cea mai aproape de adevar invocand argumentul suprem: asa i-a zis lui un grec sau asa a mancat in Grecia. :))

marți, 12 martie 2013

Muhammara


Muhammara reprezinta un sos originar din Alep (Syria), cel putin asa spune wikipedia.
Se gaseste de asemenea in bucataria libaneza (araba in general probabil) ba chiar si in cea turceasca.
Poate fi servit la sectiunea aperitive cat si ca sos langa diferite fripturi sau kebab-uri.

Primul meu contact cu acest sos a fost acum multi ani printr-o carciuma de profil din Bucuresti. Sincersa fiu a trecut ceva timp si mi-e greu sa spun care (probabil ca Four Seasons).
Am mai mancat si anul trecut in Turcia si marcat de exotismul sosului am decis sa il reproduc. Am studiat internetul si in final m-am oprit pe reteta de pe blogul 'taste of beirut'. Nici ca puteam nimeri mai bine, produsul finit a iesit delicios. In plus, blogul cu pricina mi-a placut atat de mult incat am inceput sa il citesc in mod regulat. :)

luni, 11 martie 2013

Sandwich cu vita, ceapa caramelizata si gorgonzola


Motto:
"Too few people understand a really good sandwich."
James Beard

Citatul de mai sus ii apartine dlui James Beard, un bucatar american, destul de celebru de altfel. In afara de talentul culinar (axat in principal pe bucataria franceza) s-a remarcat prin niste citate foarte interesante, un exemplu fiind cel de mai sus.
Ca orice chef american care se respecta a scris si cateva carti (cam 20 la numar). Spre rusinea mea nu am apucat sa citesc nimic de el, dar nah, timpul nu e inca pierdut.

Pentru sandwich-ul de fata m-am inspirat din cartea lui Mark Bittman, How to cook everything, carte pe care o recomand cu caldura. Am mai recomandat-o stiu, dar asta e, o sa va zic pana va intra in cap. :))

marți, 5 martie 2013

Peste in crusta aromata


Mai exact file de cod in crusta aromata. Nu cred ca se supara nimeni daca folositi alt peste alb (file bineinteles).

Reteta am cules-o in mod intamplator de pe paprika. Cantitatile le-am potrivit eu din ochi asta pentru ca nu m-am obosit sa le notez la momentul potrivit.
Asa ca daca va place m-am umplut de glorie, daca nu n-am nicio vina, n-am stiut cantitatile ce era sa fac. :))

luni, 25 februarie 2013

Canta Cuisine, Busteni

Weekendul trecut l-am petrecut la Busteni.
Ocazie tocmai buna ca sa vizitam castelul Cantacuzino. Castelul il remarcasem inca de anul trecut dar nu stiu cum s-a facut ca atunci am ales alte activitati si in replica l-am ignorat cu eleganta.

Castelul este chiar interesant si merita vizitat. Are o istorie destul de romantata asupra carora nu voi insista foarte mult. Pot sa va spun ca a petrecut o vreme in custodia ministerului de interne (pe vremea comunistilor) care cu finetea caracteristica au acoperit cu vopsea motivele de pe pereti. Vopsea care acum usor usor va fi decopertata pentru a restaura aspectul original.

Eh, sa lasam motivele de pe pereti deoparte si sa revenim la ale noastre. Adica la restaurantul din incinta castelului. :)

vineri, 22 februarie 2013

Morcovi glazurati


Reteta de fata iese mult mai bine daca folositi baby carrot in loc de morcovi normali. Apropo, oare cum se traduce baby carrot, morcovei !? :))
Avanatajul lor este ca sunt mult mai fragezi si in plus se fac si mai repede.

Daca stau bine sa ma gandesc morcoveii astia au contribuit si la eliminarea unui concurent la master chef. Asta pentru ca juratii in "intelepciunea" lor au decis ca morcovii si baby carrot sunt doua lucruri total diferite, ca sa vezi. Cand de fapt treaba e foarte clara, baby carrot sunt de fapt o submultime a multimii morcovilor, nimic mai mult. O subclasa, poftim.

Eh, ca sa nu deraiem prea tare vom lasa lasam matematica morcovilor pentru alta data si o sa trecem la implementare. :)

luni, 11 februarie 2013

Bucataria sultanului Suleyman


Stiu ca pare ciudat dar chiar asa se chema. :)
Ma refer la carciuma turceasca ce tocmai s-a deschis langa mine.

miercuri, 6 februarie 2013

Clatite indiene cu cartofi



Reteta asta poate fi considerata un exemplu perfect pentru bucataria indiana, bucatarie ce reuseste sa produca niste feluri extrem de aromate si gustoase folosind numai ingrediente de origine vegetala (plus ceva lactate, ma rog).
Evident, exista si feluri bazate pe carne (la fel de gustoase) dar ele nu fac obiectul discutiei de azi. :)

De data asta de gatit s-a ocupat sotia, care cu o deosebita intuitie a selectat reteta de fata dintr-o emisiune a lui Gordon Ramsay.

Ca de obicei in astfel de situatii m-am rezumat la a trage cateva poze (dupa care am infulecat pe nerasuflate vreo trei bucati, de control asa). :)

duminică, 3 februarie 2013

British burger

 

Fara sa exagerez absolut deloc pot spune ca burgerul de fata candideaza la titlul de cel mai bun burger mancat vreodata de mine. Si cand spun asta ma refer la burgeri premium si nu la mac donalds sau alte chestii similare.

Burgerul de fata face parte din dintr-un proiect de mare avergura, o suita de burgeri tematici structurati pe tari si culturi culinare. Cumva as vrea sa re-inventez hamburgerul si sa il aduc din sfera fast-food in sfera mancarii de calitate, de la profan la sacru cum ar veni. :))

Sincer sa fiu inital imi propusesem sa incep cu retete de burgeri din parti ceva mai calde/picante, gen hamburger mexican sau oriental dar pana la urma pe fondul unui impuls de moment am inceput cu un hamburger de inspiratie britanica.
Ceva similar am mancat acum multi ani intr-un pub din Farnham, districtul Surrey (loc unde am petrecut ceva timp in interes de serviciu) si pot spune ca m-a marcat (burgerul nu timpul petrecut).  :)
Combinatia de ciuperci cu bacon mi s-a parut geniala si mi-am propus sa incerc si eu candva.

Ca sa ii dau un pic de noblete am renuntat la bacon si am pus niste ceafa semi-cruda feliata subtire si in plus am inlocuit maioneza cu sos de iaurt cu sos worcestershire.

Rezultatul final - fabulos! :D

joi, 31 ianuarie 2013

Salata cu nuci, smochine si branza cu mucegai


In primul rand ar vrea sa ii multumim domnului Mark Bittman (care, desi pare greu de crezut nu este ruda cu Dan Bitman.) Domnul asta Bittman a scris o carte de bucate de unde m-am inspirat cu reteta asta.

Cartea: 'How to cook everything' este fenomenala, atat din punct de vedere al marimii (aprox 1000 de pagini) cat si datorita abordarii. Nu se rezumva la a enumera niste retete dar in schimb insista foarte mult pe tehnici de gatit.
Evident, partea teoretica este insotita de exemple (din belsug). Ca sa faceti o idee fiecare leguma (!) are capitolul ei separat, cu modalitati de gatit, reteta basca variatii pe aceasi reteta. De carne nu mai zic ca si acolo treaba e la fel de serioasa.

marți, 29 ianuarie 2013

Legume deshidratate pentru iarna (si nu numai)


Acum ceva vreme am primit un deshidratator (sau deshidrator) care dupa cum ii spune si numele nu face altceva decat sa deshidrateze legume sau fructe. Procedeul este unul usor anevoios si foarte consumator de timp.

Pe langa aceste mici neajunsuri pot spune pe testate ca aparatul este cat se poate de eficient, comparat cu alte metode: gen uscat la cuptor, etc. In plus temperatura de uscare este una foarte mica, undeva la 40-50 grade astfel incat toate vitaminele, aromele si nutrientii raman intacte, cel putin asa zice producatorul. :)

Toate testele le-am facut spre sfarsitul verii dar sincer sa fiu de abia acum am apucat sa testez legumele (asta explicand de ce am ales sa scriu asa de tarziu).
Eh, ce sa zic, au iesit perfect, spre uimirea mea. Asta pentru ca inainte de legume cochetasem cu niste rosii care au fost un semi-esec. In plus mai incercasem din comert niste asa zice legume uscate 100% naturale a caror principala caracteristica a fost lipsa gustului. :)

Acum, ce sa zic, probabil a contat si faptul ca am ales legume proaspete din piata, din acelea nu foarte aratoase dar extrem de gustoase.

joi, 24 ianuarie 2013

Salsa cu porumb


Salsa ... o sa ma intrebati ce este salsa.
Pai in primul rand salsa nu se refera la dansul latino si nici la discoteca cu acelasi nume de pe strada 11 iunie.
Pot afirma cu oaresce mandrie ca nu am frecventat niciodata acest stabiliment si singurele mele interactiuni s-au rezumat la priviri dezinteresate aruncate prin geamul tramvaiului 7. :))

Trecand peste aceste aspecte usor personale (ce denota o usoara aversiune fata de muzica si dansul latino) o sa va spun ca salsa este un sos. Asta teoretic, pentru ca practic avem de a face cu un hibrid aflat la granita dintre sos si salata.
Varianta standard se face cu rosii dar exista si o gramada de alte variante, respectiv salsa cu porumb, papaia, ananas, mango si mai stiu eu ce.

Se foloseste ca garnitura pentru diferite fripturi sau ca acompaniament pentru chips-uri, etc.
In Romania chiar am intalnit o varianta de salsa folosita ca topping pentru saorma, ca sa vezi.

luni, 21 ianuarie 2013

Sufleu de cartofi si broccoli


O garnitura ceva mai deosebita, perfecta pentru preparatele din peste.

M-am inspirat de la (o sa radeti) Ikea.
Da stiu, restaurantul ala de la etaj nu e tocmai culmea rafinamentului culinar ba din contra.
Cu toate astea stiti parerea mea, diamantele (mai mult sau mai putin slefuite) se pot gasi oriunde, chiar si in restaurantul unui magazin de mobila printre pui cu gust de plastic si prajituri verde fosforescent. :)

Pentru implementare am apelat la o banala cautare pe net si in final m-am oprit la reteta asta.
Eu unul zic ca a meritat, a iesit cat se poate de gustos, asa ca ce mai tura-vura scoateti cartofu si broccoli-ul la inaintare si treceti la treaba.

marți, 15 ianuarie 2013

Friptura de vitel cu castraveti si rodii in sos de vin rosu


Fiecare reteta te invata ceva nou, asta e clar.
 In cazul de fata am aflat ca alcoolul evaporat din vin poate porni senzorul de gaze. Lucru foarte ciudat de altfel pentru ca in mod evident alcoolul nu este gaz metan. :))

Oricum, nenumerate sunt caile senzorilor de gaze, sa nu lasam acest incident sa ne afecteze prea tare judecata si sa trecem la reteta in sine.

luni, 14 ianuarie 2013

Cheesecake cu glazura de ciocolata si fructe de padure



Reteta de fata se vrea o variatie la cheesecake cu fructe de padure.
Ma rog, cuvantul potrivit ar fi evolutie avand in vedere ca in ecuatie a intervenit si ciocolata. :)

Sincer sa fiu initial pornisem de la premisa unui cheesecake marmorat dar data fiind ignoranta mea in domeniu am obtinut o prajitura glazurata. Ce sa zic, a iesit extraordinar de buna, poate a fost mai bine asa.

Intre timp (ulterior adica) m-am lamurit si cum sta treaba cu marmorarea asta asa ca la urmatorul cheesecake o sa abordam si stiinta secreta a marmorarii.

sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Moelleux au chocolat



Moelleux au chocolat este o prajitura de origine franceza, evident. ;)
Zic evident pentru ca din punctul meu de vedere cofetaria si patiseria frantuzeasca dau clasa cam la tot.
De multe ori (in timp ce savuram delicioasele lor prajituri si tarte) m-am gandit ca simplul fapt de a locui permanent in Franta implica un risc ridicat de diabet. :)
Nu stiu cum sa va explic dar pe langa aspectul calitativ avem de a face si cu o abundenta greu de descris in cuvinte. Oriunde ai merge prin Paris nu ai cum sa nu gasesti o patiserie cu prajituri de-a dreptul fantastice.

Numele vine de la miezul moale, adica moelleux.
O mai putem intalni sub numele de lava cake, datorita miezului fluid care se revarsa cam ca lava unui vulcan.

Multa vreme am privit prajitura asta cu un pic de teama. Mi se parea ca procedeul tehnologic este unul extrem de laborios si in replica am tot amanat-o.

Pana la urma am gasit o reteta intr-o carte de dulciuri (cea de la adevarul) si am realizat ca dracul nu e atat de negru.

Acum, ca o paranteza avem doua abordari ale acestui desert fin.
Prima implica un singur tip de blat care in timpul coacerii se va intari la exterior si va ramane moale/fluid in interior. Asta e calea cea mai usoara cum ar veni.

A doua abordare implica doua tipuri de compozitie. Prima compozitie (blatul) se toarna in forme. A doua compozitie se ingheata sub forma de cubulete care se pun in mijlocul blatului. In timpul coacerii cubuletul se va topi si va rezulta miezul delicios.
Avantajul aici e ca ne putem juca un pic cu aromele. Miezul poate fi aromat diferit sau poate contine dulceata sau gem lucru care ii va da un plus de savoare.