luni, 18 martie 2013

Tzatziki


Nu cred ca are sens sa detaliez foarte mult conceptul de tzatziki, probabil ca toata lumea a auzit de el.
O sa mentionez foarte pe scurt ca este vorba de un sos grecesc pe baza de iaurt.
Poate fi folosit ca sos pentru diferite fripturi cat si ca aperitiv.
Ca sa v-o zic pe aia dreapta tzatziki asta nu reprezinta o provocare din punct de vedere culinar, ba din contra. :) Daca respectati cateva reguli simple n-are cum sa nu iasa bun.

Cu titlu informativ o sa va mentionez ca universul tzatziki este unul foarte animat. Acum ceva ani am ajuns pe un forum de retete mediteraneene si pot spune ca discutiile legate de tzatziki erau destul de incinse.
Mai exact fiecare proprietar de reteta tzatziki sustinea sus si tare ca reteta lui este cea mai buna si cea mai aproape de adevar invocand argumentul suprem: asa i-a zis lui un grec sau asa a mancat in Grecia. :))

Ingrediente:
-  300 ml iaurt
- o bucata de castravete de 15cm sa zicem
- 2-3 catei de usturoi pisati (sau si mai mult daca va place)
- 1-2 linguri marar tocat marunt
- 1 lingura ulei de masline
- 1 lingurita zeama de lamaie
- sare

Acum, ca tot vorbeam de ceva reguli.
In primul rand conteaza foarte mult iaurtul care trebuie sa fie cat mai gras. La supermarket se gaseste iaurt grecesc (de la olympus parca). Daca nu gasiti grecesc incercati cu cedra de la napolact.
Daca nu gasiti nici din asta puteti lua iaurt normal pe care il puteti pune la scurs cateva ore. Ca sa il scurgeti puneti o sita de paste deasupra unei cratite, acoperiti-o cu 2-3 straturi de tifon si turnati iaurtul deasupra. Puneti un capac deasupra sitei si dati la frigider.

Un alt aspect important este legat de usturoi. Ar fi bine sa il pisati in mojar pana obtineti un fel de crema. In felul asta va fi mult mai omogen si se va amesteca bine cu iaurtul.

Curatam castravetele si il dam pe razatoare. Il cuprindem intr-o bucata de panza (sau de tifon) si strangem bine ca sa iasa cat mai multa apa.
Apoi treaba devine simpla. Amestecam iaurtul cel gras cu usturoiul cel cremos si castravetele scurs, dupa care adaugam si mararul, uleiul si zeama de lamaie. Amestecam inca un pic, potrivim de sare si asta e.

In caz ca nu sunteti fani marar nu disperati, il puteti inlocui fara problema cu un pic de menta (ceva mai putina totusi) sau cu patrunjel.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu