joi, 1 noiembrie 2012

Muschi de vita la cuptor


Cuvintele sunt de prisos cand zici muschi de vita.
Ce mai, delicatesa suprema, culmea rafinamentului, piatra de incercare, numai pentru initiati etc etc. :)

Eh, haideti sa v-o zic pe aia dreapta (oricat de socant ar parea). Asadar, tineti-va bine .... muschiul de vita poate fi gatit de catre orice ageamiu.
Sau, ca sa citez din clasici in viata: orice cimpanzeu poate gati corect muschiul de vita. :))

Tot ce va trebuie este un termometru de bucatarie si cam atat. Ma rog, plus o tigaie si o tava dar banuiesc ca toata lumea are asa ceva.

Ingrediente:
- un muschi de vita sau vitel (cum am avut eu, sic)
- un pic de ulei
- ceva condimente (de exemplu un pic de cimbru si ceva piper)

Asadar, in prima faza muschiul de vita trebuie sa stea vreo 30 min la temperatura camerei. De control asa. :)

O data executat pasul de mai sus trecem la treaba. Incingem un pic de ulei intr-o tigaie si prajim muschiul intreg pe toate partile pana se rumeneste frumos.

Asezam muschiul intr-o tava, il presaram elegant cu condimente si apoi il dam la cuptorul incins la 160-170 grade.
Inainte de a-l pune la cuptor infingem sonda termometrului astfel incat varful sa ajunga fix in mijlocul muschiului.
Dam la cuptor si lasam pana temperatura din interior ajunge la 68-69 grade (marea majoritate a termometrelor de bucatarie au alarma, asa ca treaba devine extrem de simpla, e ca si cum v-ati trezi dimineata). :))

Ca o paranteza temperatura asta va duce la un medium well, adica carnea este roz si suculenta, dar nu foarte in sange.
Daca vreti mai in sange puteti incerca un 60-65 grade. Mai facuta nu are sens ca va bateti joc, parol. :)
Mai multe detalii despre gasiti intervalele de temperatura gasiti aici in caz ca vreti sa aprofundati problema.

Dupa ce am ajuns la temperatura dorita si l-am scos din cuptor trebuie sa avem un pic de rabdare. Asta pentru ca sucurile din carne trebuie sa fie resorbite si astfel carnea va ramane fragda si suculenta.
Asadar invelim bine muschiul in folie de aluminiu si il lasam in repaos cam 5-10 minute.
Dupa care il taiem feliute si il servim cu ceva garnitura.

Eu unul am bagat un piure de telina cu un pic de cepsoara (chive) si niste boabe de mustar (o lingurita).
Care se executa foarte simplu:
- fierbem o telina si un cartof taiate cubulete pana se inmoaie bine
- o data fierte le scurgem, adaugam un pic de lapte si pasam cu blenderul
- adaugam cepsoara tocata marunt si mustarul, potrivim de sare si piper si amestecam cu lingura.

Si cam asta e, pofta buna!

3 comentarii:

  1. Am luat o bucata de muschii perfecta, dar nu prea e simplu, nu dispun de termometru, iar cuptorul e pe gaz..deci ce solutie am, as putea sa ma ghidez dupa ceva ? Am cateva experiente cu gatitul vitei mai putin ok, iese tare carnea..trebe sa zambesti in permanenta cand musti din ea..gura pana la urechi si mesteci de uti ce ai in gura.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt niste tehnici in care apesi carnea si in functie de fermitate poti spune daca e facuta (vezi pe google). Dar treaba e destul de relativa tot mai bine cu termometru! :)

    RăspundețiȘtergere