luni, 26 noiembrie 2012

Pasta mexicana de fasole rosie (sau fasole batuta mexicana sa zicem)


Reteta de fata am gasit-o in timp ce cautam ceva care sa completeze niscai lipii cu vita pe stil mexican.
Mi s-a parut o combinatie reusita la prima vedere asa ca am trecut-o pe lista si cu prima ocazie am trecut la partea de implementare.

Multumirile merg la madame Nigella Lawson, nu stiu daca o cunoasteti. In caz ca nu va este clar cine este Nigella, ei bine este vorba despre doamna acea bruneta cu o privire perversa si care da ochii peste cap in timp ce gateste (cu o frecventa destul de ridicata de altfel). Intr-un timp avea o emisiune pe Paprika, probabil ca o mai are si acum.

In ciuda acestor aspecte usor perturbante tre sa recunosc ca gateste foarte bine, dovada si reteta de fata. :)

miercuri, 21 noiembrie 2012

Conopida cu sos de rosii si masline



Revin (dupa o pauza ceva mai lunga) cu o noua reteta dedicata banalei conopide. :)
Daca data trecuta am mers pe stil oriental acum am decis  sa schimb un pic macazul si sa incerc o reteta cu ceva influente mediteraneene.
Sursa a fost tot Jamie, ca deh cand e vorba de chestii relativ simple retelete lui se muleaza perfect.

In plus Jamie e un pic cam blocat pe bucataria mediteraneeana lucru care se traduce in niste retete foarte reusite.

marți, 6 noiembrie 2012

Hering posat in vin si lime cu sos de marar si mustar


Probabil ca o sa va intrebati ce inseamna hering posat (poshat).
Ei bine posat vine de la posare care reprezinta un procedeu deloc complicat folosit in lumea asta complexa a gatitului.

Posarea este un fel de fierbere ceva mai usoara, mai de vara asa. Termenul mai mult ca sigur a venit pe filiera anglo-saxona, vezi 'poach'.
Apa nu trebuie adusa la temperatura de fierbere ci trebuie tinuta undeva la 75-80 de grade.
Este recomandata pentru peste, caci dupa cum bine stim pestele este ceva mai sensibil din fire si devine anxios daca il fierbem prea tare. :)

Ca sa nu ma complic cu termometre am adus apa la fierbere (mai exact pana cand au aparut primii bulbuci) dupa care imediat am redus focul la minim.

joi, 1 noiembrie 2012

Muschi de vita la cuptor


Cuvintele sunt de prisos cand zici muschi de vita.
Ce mai, delicatesa suprema, culmea rafinamentului, piatra de incercare, numai pentru initiati etc etc. :)

Eh, haideti sa v-o zic pe aia dreapta (oricat de socant ar parea). Asadar, tineti-va bine .... muschiul de vita poate fi gatit de catre orice ageamiu.
Sau, ca sa citez din clasici in viata: orice cimpanzeu poate gati corect muschiul de vita. :))

Tot ce va trebuie este un termometru de bucatarie si cam atat. Ma rog, plus o tigaie si o tava dar banuiesc ca toata lumea are asa ceva.

joi, 25 octombrie 2012

Broccoli crocant picant


Multa vreme am considerat ca felurile de mancare fara carne sunt un fel de ratuste urate ale bucatariei.
Sau oi negre, poftim o exprimare si mai plastica.

Si cumva broccoli si conopida erau printre cei mai huliti reprezentanti ale acestei categorii daca nu cei mai huliti chiar.
Hai ca la conopida e cum e, dar la broccoli parerile sunt majoritare: e de plush. :))
 Eh, dragii mosului, de-ar fi lucrurile atat de simple. Cumva broccoli reprezinta un diamant neslefuit, un personaj in cautarea unui autor, o leguma cu gust subtil ce asteapta doar un pic de atentie si ceva condimente care sa ii dea un pic de personalitate.  :)
Nu este greu, trebuie doar un pic de 'curaj' si credeti-ma rezultatul este de nota zece.

miercuri, 17 octombrie 2012

Somon cu susan la cuptor


O reteta mai simpluta asa, ceva usor de vara cum s-ar zice. :)
Eh, vara a trecut dar cu toate astea o masa 100% sanatoasa nu strica nimanui.

Ceva similar am mancat la un prieten care de ceva vreme a luat-o pe calea spinoasa a mancatului sanatos
Si trebuie sa spun ca mi-a placut combinatia, a iesit ceva foarte proaspat si gustos.

luni, 15 octombrie 2012

Bulete mediteraneene cu ton


Poate ar fi fost bine sa pozez buletele si in sectiune, nu de alta dar la o prima vedere par destul de banele (ca orice bulete de altfel). :)
Este doar o aparenta, in realitate sunt cat se poate de bune asa ca ar fi bine sa ignorati un pic factorul vizual si sa ma credeti pe cuvant.

Reteta de fata scoate din anonimat eterna conserva de ton, adica cumva o ia din sfera profanului si o proiecteaza in sfere ceva mai inalte (din punct de vedere culinar, bineinteles). Si totul cu ajutorul catorva ingrediente cheie de factura mediteraneeana, ca sa vezi.

O singura observatie am inainte de a trece la implementare, cand luati ton la conserva evitati tonul maruntit (tuna flakes) si luati ton bucati (tuna chunks). Este o diferenta foarte mare, asta deoarece conservele cu ton maruntit contin in buna parte tot felul de resturi si nu bucati de carne maruntite dupa cum ar crede multi.
Evident si pretul este mai mare, dar nah stiti cum se spune: distractia costa. :))