luni, 9 ianuarie 2012

Rosti cu somon


La orgine rosti este un fel de mancare elvetian, ingredientul de baza fiind reprezentat de banalii cartofi. Pe langa cartofi (care pot fi cruzi sau fierti) se pot pune ceapa, bacon, branza, etc. Se serveste atat la micul dejun cat si ca garnitura.
Varianta de azi sfideaza un pic conceptul tradional contrazicand totodata paradigma elvetiana a rosti-ului. :)) (datorita somonului, evident)

Ingrediente:
- 700g cartofi, taiati bucati mari
- 1 ceapa rosie taiata marunt
- 140g de somon, taiat bucatele
- o mana mica de tarhon taiat marunt; daca nu va place tarhonul (sau nu aveti la dispozitie) il puteti inlocui fara probleme cu patrunjel
- coaja rasa de la o lamaie mica
- sare si piper

Fierbem cartofii pana se inmoaie. Daca stau sa ma gandesc bine mai indicat ar fi la aburi, nu de alta dar cei fierti retin un pic de apa si compozitia devine ceva mai apoasa.
Ii radem pe razatoarea mare si ii amestecam cu restul ingredientelor apoi potrivim de sare si piper.
Formam 6 chiftele ceva mai plate, gen hamburgeri si apoi le punem intr-o tava tapetata cu pergament si dam la cuptor (incalzit la 180 grade) pentru 30-40 min (sau cel mai sigur pana se rumenesc frumos), avand grija sa ii intoarcem la jumatatea timpului.

Ca o paranteza, de data asta chiar am vrut sa o iau pe calea spinoasa a prajelii si am incercat sa urmaresc reteta originala (din good food). Din pacate primul rosti s-a lipit cu gratie de tigaia mea de ceramica asa ca am schimbat rapid macazul si le-am bagat la cuptor. :)

Ca idee, daca compozitia iese destul de apoasa puteti baga linistiti la cuptor, nu exista riscul sa se usuce (pentru ca asta este una din problemele chiftelelor sau mancarurilor similare gatatite la cuptor).

Daca aveti timp si chef ar merge si niste iaurt cu un pic de patrunjel taiat marunt si un strop de lamaie (plus sare si piper).

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu