marți, 31 ianuarie 2012

Cartof la cuptor cu ton


Pare greu de crezut dar am ajuns la reteta cu numarul 100. Ma rog, postarea cu numarul 100 pentru ca de-a lungul timpului au mai fost si recomandari plus alte chestii adiacente.
Postare pe care am 'onorat'-o cu o poza de o calitate indoielnica. :)
Ce sa faci, exact cand ma pregateam sa trag in poza cartoful cu pricina acumulatorii camerei au decis sa ma lase balta asa ca a trebuit sa trec la planul B, mobilul.

Cum am ajuns sa fac cartofi copti la cuptor (sau jacket potatoes, pentru anglofoni)?
Pai simplu, acum ceva vreme am mancat un asemenea cartof la un stabiliment oarescare. Care la nivel de cartof a fost destul de bun, problema a fost alta: valul de sos de maioneza care a stricat toata combinatia. Cu alte cuvinte arhitectura a fost buna, implementarea a lasat de dorit. :))
Asa ca m-am decis sa reiau si eu reteta, mai ales ca nu parea ceva foarte complicat.

Singura problema este timpul de coacere, undeva pe la 1h15-1h30. In rest lucrurile decurg extrem de simplu.

Ingrediente (2 persoane):
pentru cartofi:
- 2 cartofi mari, albi
- sare (preferabil grunjoasa)
- ulei de masline

pentru ton:
- 1 conserva de ton (preferabil bucati in sos natur, nu maruntit in ulei!)
- jumatate de conserva mica de porumb
- jumatate de ceapa mica taiata marunt
- 3-4 linguri de iaurt gras
- o lingurita de zeama de lamaie
- sare si piper

alte topping-uri:
- cateva cubulete de unt
- 100g cascaval ras
- o mana buna de masline fara samburi

Incingem cuptorul la 200 grade. Intepam cartofii de cateva ori cu o furculita si ii stropim cu un pic de ulei de masline apoi ii presaram cu sare grunjoasa.
Ii lasam la cuptor 40-50 minute si apoi ii intoarcem. Ii mai lasam 30 minute si verificam daca s-au facut. Pentru asta ii intepam cu un cutit, trebuie sa intre foarte usor si cand il scoatem trebuie sa iasa fara nici un efort.

Cat timp se fac cartofii preparam tonul. Amestecam tonul, porumbul, iaurtul, zeama de lamaie si ceapa si potrivim de sare si piper dupa care dam la frigider. Si cam asta e.

Dupa ce sunt gata cartofii ii taiem in cruce si ii strangem un pic mai tare pentru a se desface.
Punem 1-2 cubulete de unt in fiecare cartof apoi presaram un pic de cascaval. Deasupra punem tonul, presaram maslinele si mai punem restul de cascaval. Presaram piper deasupra. Si gata. :)

Puteti incerca diferite combinatii: sunca, cascaval, telemea, pui, jambon, etc etc, dupa cum va taie capul.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu