luni, 23 aprilie 2012

Trigoane cu loboda


Trebuie sa marturisec ca de ceva vreme sunt adeptul bucatariei de sezon. Cumva globalizarea ne-a dat posibilitatea sa savuram diferite legume cam in tot timpul anului. Cu o mica diferenta, in sezon au gust, in extra sezon nu. Simplu, este? :)
Asa ca nu se putea sa las sa treaca primavara fara un preparat pe baza de loboda si leurda.

 Ingrediente:
- 5 legaturi de loboda
- 2-3 fire ceapa verde
- 1 legatura leurda (optional)
- 3-4 catei usturoi
- 1 legatura patrunjel
- 200g telemea (trebuie telemea maturata/veche si nu telemea proaspata, mare atentie, altfel o sa obineti o compozitie prea apoasa)
- foi de placinta
- 1 galbenus
- varii seminte (susan, in, etc)
- ulei sau unt topit pt uns foile de placinta
- sare si piper

Spalam loboda bine si o punem la fiert 20-25 minute pana se inmoaie bine.


Dupa ce s-a fiert o punem la scurs si ne apucam sa taiem marunt ceapa verde, usturoiul, leurda si patrunjelul.

Calim ceapa verde si usturoiul pana se inmoaie un pic.


Nu trebuie tinute foarte mult, usturoiul este cam sensibil si are tendinta sa se arda cam repede.

Tragem tigaia de pe foc si tocam loboda scursa marunt apoi o adaugam peste. Calim 1-2 minute si apoi adaugam si leurda.


O sa vedeti ca verdeturile o sa lase lichid. Tinem pe foc pana se evapora cam tot lichidul.

Lasam sa se raceasca un pic si radem telemeaua. O punem peste verdeturi, amestecam bine apoi adaugam patrunjelul.


Adaugam sare si piper si amestecam ca sa se omogenize bine.

Scoatem foile de placinta. Intindem cate o foaie pe suprafata de lucru, o ungem cu ulei/unt si o taiem in trei pe lung. (aveti grija cu restul de foi, impachetati-le repede la loc cat lucrati pentru ca au tendinta sa se uscuce foarte repede)

Punem o lingura de compozitie la inceputul unei treimi de foaie.


Apoi pliem foaia.


Pliem in continuare pana la capatul foii astfel incat sa pastram forma triunghiulara. Procedeul asta este extrem de laborios si cumva plicticos in acelasi timp, asa ca ar fi bine sa cooptati pe cineva cat de cat avizat ca sa mearga treaba cat mai repede si mai bine. :)

Ungem fiecare trigon cu galbenus, presaram cu seminte de in si dam la cuptor (incins la 180 grade) pentru 30 aprox minute (pana se rumenesc bine)



Au iesit extrem de bune, recomand cu caldura.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu