duminică, 17 iunie 2012

Thai red curry


Uite ca de bine de rau am reusit sa abordez si sectiunea doi a curry-urilor thai, adica red curry.
Asta pentru ca in lumea asta complexa a curry-ului thai exista o anumita dualitate, avem de a face cu doua concepte primordiale (rosu si verde), care se completeaza reciproc, bineinteles. :)
Ma rog, universul curry este extrem de vast si trebuie tratat in mod exhaustiv asa ca nu va mirati daca din cand (in mod regulat chiar) o sa mai prezint cate o reteta.

Asa, daca tot vorbeam de dualitate, cu green curry am cochetat acum cateva luni si am fost extrem de multumit. Daca aveti timp si chef si kafir lime si lemon grass recomand cu caldura ambele retete, atat cea de azi cat si cea de curry verde.
Trebuie doar sa va inarmati cu un pic de rabdare asta pentru ca nu o sa gasiti chiar toatele ingredientele din prima sau in acelasi loc, dar nah stiti cum se spune: cu bunavointa se rezolva orice. :)
Iar rezultatele sunt spectaculoase, credeti-ma pe cuvant.

  Ingrediente:
- 300g pulpa de vita
- 400-500ml lapte de cocos
- 2 linguri de pasta thai curry rosu (gasiti sigur la megaimage)
- 1 lingurita de fish sauce (ulei de peste, tot la megaimage)
- 2 frunze de kaffir lime (proaspete se gasesc la metro, bacania veche sau uscate la magazinele de pe net, eu unul le-am luat de la afaf.ro)
- 1 cana de muguri de bambus (am gasit la cora, dar sigur au si la mega image)
- 1 lingurita de zahar
- 3 linguri de apa
- 10-15 frunze de busuioc (plus ceva in plus pentru servit)
- 1/4 ardei gras rosu taiat felii ceva mai subtiri (plus ceva in plus pentru servit)
- 2-3 linguri de mazare
- orez pentru servit

Taiem carnea de vita in fasii subtiri, groase cam de 0.5 cm si lungi de 4-5 cm.

Turnam jumatate din cantitatea de lapte de cocos in wok-ul incalzit in prealabil si adaugam pasta de curry. Dam aragazul la maxim si amestecam pana se dizolva si pana sosul se ingroasa un pic (cam 5-6 minute, nu mai mult).


Adaugam sosul de peste si amestecam.

Adaugam restul de lapte de cocos si carnea de vita si reducem focul la mediu.

Adaugam frunzele de kaffir lime si amestecam pentru 30 de secunde.

Punem si mugurii de bambus si zaharul si dam focul la maxim din nou. Mai punem si apa. Gatim timp de 3-4 minute.


Urmeaza busuiocul, ardeiul gras si mazarea. Mai amestecam timp de 30sec-1 minut si putem spune ca e cam gata. :)


Servim cu orez si decoram cu cateva frunzulite de busuioc si cateva fasii de ardei gras.
Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Pfuaiiii..incredebil de bine arata :)

    Super, sefu' :)

    RăspundețiȘtergere
  2. E de belea bucataria asta thai sefu :)

    RăspundețiȘtergere