vineri, 17 august 2012

Mujdei ardelenesc


Nu stiu cum se face, dar am remarcat in decursul timpului ca lumea nu respecta mujdeiul la adevarata sa valoare. Pentru multi mujdeiul inseamna cativa catei pisati, amestecati cu un pic de lamaie/otet si ulei, si cam atat. Banalitate la patrat, ce sa zic.
Ei bine, gresit. Mujdeiul in sine reprezinta un spatiu vast, spatiu ce se cere explorat in toate directiile.

Acum, daca tot ne-am propus sa scoatem mujdeiul din banal am putea incepe cu un specific local.
Reteta de astazi reprezinta cumva chintesenta ardelenismului, asta datorita combinatiei smantana-tarhon, evident.
Ca o paranteza citeam mai demult intr-o carte de bucate (de-a lui Radu Anton Roman parca), cum ca in multe sate din Ardeal kilogramul de smantana este mai ieftin decat cel de rosii. ;)

Eh, revenind la ale noastre eu va zic doar ca mujdeiul asta este foarte gustos asa ca ati face bine sa il incercati cat mai curand.

Ingrediente:
- 1 capatana de usturoi ceva mai mica (adica romanesc, nu din ala imens chinezesc, da?)
- 1 lingura otet
- 1 lingurita miere
- 150-200ml smantana (depinde cat il vreti de concentrat)
- 1 lingura de tarhon, taiat marunt, marunt
- sare

Ca la orice mujdei calea spre perfectiune este oarescum simpla. Trebuie doar sa pisam foarte bine in mojar cateii de usturoi peste care ati presarat un praf de sare. O data ce obtinem un fel de crema, amestecam cu restul de ingrediente, mai potrivim de sare si piper si treaba e cam gata. Eventual mai tinem un pic la frigider, de control asa, pana se amesteca aromele.

Pofta buna!

4 comentarii:

  1. Nu-l fac azi, pt ca nu am smantana, dar de maine nu trece....O sa iti povestesc..hahah

    RăspundețiȘtergere
  2. Baga, baga, asteptam laude sau reclamatii, depinde. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Excelent. L-am testat azi, langa o dorada prajita. Tine sus munca buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo breh. :)
    Mai am cateva retete de mujdei pe lista, sper sa apuc sa le fac cat de curand.

    RăspundețiȘtergere