luni, 17 decembrie 2012

Tarta cu miere, iaurt si mere



In caz ca v-ati saturat de banalele tarte, placinte cu mere sau cine stie ce alte retete ultra fumate tarta asta este exact ceea ce va trebuie.
Are aluat din ala bun cu mult unt pe de o parte si o o umplutura cremoasa si pufoasa pe de alta parte. A, si stafide, era sa uit.
Ce mai, dragoste la prima vedere direct. :)

In plus, daca ignoram untul si zaharul pudra de deasupra (zahar la care putem renunta cu usurinta avand un rol mai mult decorativ) reteta este extrem de sanatoasa. Blatul contine doua linguri de zahar si cam atat. Restul dulcetii vine de la miere si condimente. Este un pic laborioasa intr-adevar dar credeti-ma pe cuvant ca merita cu varf si indesat. ;)

Ingrediente:
pt aluat
- 250g faina alba pentru prajituri sau 000
- 150g unt
- 1 ou ceva mai mare sau 2 mici
- 2 linguri de zahar
- 1-2 linguri de lapte (doar daca este nevoie)

pt umplutura
- 2 oua
- 170g miere
- 120g stafide (dar parca au fost cam multe, daca puneti 60-70g o sa fie numai bine)
- 200g iaurt (un pic mai gras, cedra de exemplu)
- 200g piure de mere (adica curatate si bagate la robot)
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1/2 lingurita nucsoara

pt decor (optional)
- un pic de zahar pudra
 - fulgi de migdale

Amestecam faina, zaharul,  untul si oul pana obtinem un aluat fraged.
Destul de important: untul trebuie sa fie rece si taiat cubulete iar procesul de amestecare trebuie sa dureze cat mai putin.
Cel mai simplu e sa bagati la robot pana obtineti un fel de firmituri ceva mai mari, dupa care framantati de mana un pic pana se omogenizeaza bine. Nu tineti foarte mult la robot (15-20 secunde).
Daca nu se leaga bine adaugati laptele si mai framanati un pic.
O data pregatit aluatul il punem la frigider pentru 30 minute. Experimental am constatat ca in loc de 30 minute la frigider putem tine 10-15 la congelator fara a strica nimic. :)
Asta daca va grabiti, evident.

Ok, sa trecem la implutura.

Daca vreti ceva mai scandalos si aromat totodata puteti inmuia stafidele in coniac sau rom (cam 15-20 minute). 

Separam ouale (albus si galbenus). Batem galbenusurile cu mixerul si apoi adaugam iartul, merele, mierea, scortisoara, nucsoara si stafidele stoarse.
Batem albusurile spuma cu un praf de sare si apoi le adaugam peste umputura. Mare atentie aici, dupa ce am adaugat albusurile nu mai amestecam cu mixerul ci folosim o spatula. Ideal ar fi sa fiti cat mai delicati si sa amestecati cu miscari ample de jos in sus. Nu glumesc, daca sunteti prea brutali spuma o sa se duca si nu o sa mai iasa umplutura pufoasa.

Scoatem aluatul si il impartim in doua. Intindem prima jumatate si tapetam o forma de tarte unsa cu un pic de unt. Turnam umplutura, intindem blatul ramas si il punem deasupra ca un fel de capac. Apasam un pic pe margini ca sa se lipeasca. Pentru a nu se umfla prea tare dati cateva gauri in capac cu o furculita sau cu varful unui cutit.

Dam la cuptor pentru 50 minute (incalzit la 180 grade).
Lasam sa se raceasca cat de cat si presaram cu zahar pudra si fulgi de migdale.
Dupa care bagam 2-3 felii de control asa. :))
Pofta buna!

3 comentarii:

  1. nu prea este ok sa folosesti mierea in modul asta ptr ca mierea NU trebuie incalzita peste 40 grade C, deoarece fructoza se degradeaza termic usor, rezultand o substanta toxica hidroximetilfurfural (HMF)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, daca e sa o iei asa nu ar mai trebui sa mananci dulciuri la cuptor de loc: zaharul nu e ok ca e procesat industrial, mierea nu e buna la temperatura mare, zaharina/aspartam/etc nici atat. :)

    Ma bate gandul sa incerc niste prajituri raw, am inteles ca daca te chinui un pic iese spectacol. Din pacate de cate ori mi-am aruncat ochii pe o reteta mi-au lipsit cam jumatate din ingrediente, o sa tb sa ma organizez un pic mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. e musai sa mananci dulciuri (la cuptor)? ia vezi poate merge xylitol-ul. daca vrei sa te apuci de raw te sfatuiesc sa "gusti" mai intai ca sa stii la ce sa te astepti plus ca poti sa mai si inveti de la rawfoodisti diferite trucuri. recomand prajiturile de la www.ostrawvegan.com sau mancarea (si prezentarea ei - cum se aranjeaza o farfurie si cum se pozeza) de la casa raw.z (bucuriebunastarehrisca.blogspot.ro/).
    poti incerca si restaurantul raw Barca (www.restaurantbarca.ro).
    daca vrei ingrediente poti incerca driedfruits.ro

    RăspundețiȘtergere