luni, 13 mai 2013

Cheesecake cu piure de castane si glazura de ciocolata


Dupa ani de studiu amanuntit si o serie lunga de cheesecake am ajuns la o concluzie simpla: teoria cheesecake-ului este simpla ca oul lui Columb. :)
Cu alte cuvinte, oricine poate executa un cheesecake ca la carte pornind de la un set de principii foarte simple.

Ca sa detaliez un pic si sa aprofundam rapid si partea teoretica orice cheesecake se compune din:
- blat
- umplutura
- glazura

Pana de curand am crezut ca glazura este ceva optional, un moft cum ar veni. Nimic mai gresit, glazura isi are rolul ei bine definit in economia cheesecake-ului si ar fi bine sa nu o ignorati. Merge si fara, ce sa zic, dar fara glazura ne vom indeparta un pic de perfectiune.

Prajitura de azi a fost o premiera (un mic experiment chiar) ce e pornit de la un pachet cu piure de castane achizitionat totalmente intamplator din magazin. Spre deosebire de alte cheesecake-uri cu o personalitate ceva mai puternica cel de azi este un pic mai subtil, dar cu toate astea are un farmec aparte.
Eh, gata cu vorba, sa trecem la treaba.

Ingrediente:
pentru blat
- 300g biscuiti digestivi (daca nu gasiti digestivi luati din cereale integrale)
- 150g unt

pentru crema:
- 600 g brânza 
- 150 g zahar
- 200 ml smântâna pentru frisca
- 3 oua
- 1/2 pastaie de vanilie (miezul)
- 1/2 lingurita esenta de rom (sau  1-2 lingurite de rom daca aveti prin galantar)
- 250g piure de castane
- 2-3 lingurite zeama de limeta

pentru glazura de ciocolata:
- 100 g ciocolata
- 20 g unt
- 120 ml smantana de gatit

Atentie, piureul meu de castane avea din start esenta de vanilie, zahar si esenta de rom.
In caz ca va incadrati in acelasi scenariu ar fi bine sa omiteti romul si vanilia (sau eventual puneti doar un sfert de baton de vanilie). In plus va trebuie sa reduceti cantitatea de zahar cam la jumatate!

Punem biscuitii la robot pana obtinem ceva de consistenta unui nisip mai gros. Topim untul si il punem peste. Adaugam si cacao si amestecam pana obtinem o compozitie de consistenta nisipului ud.
Punem intr-o forma cu perete detasabil (de 26cm) si nivelam cu o lingura. Si cam atat cu blatul.

Punem branza cu zaharul in robot si amestecam pana ce se omogenizeaza.
Adaugam smantana si amestecam din nou. Punem ouale si amestecam iarasi.
La final vin piureul de castane, zeama de lime si eventual romul si vanilia. Mai amestecam un pic si gata.
Turnam compozitia peste blat
Dam la cuptor (incins la 150 grade) pentru o ora, o ora si 10 min. Sa puneti forma intr-o tava pentru ca e posibil sa se mai scurga un pic de unt din blat.
Cand e gata oprim cuptorul si lasam cheesecake in cuptor sa se raceasca cat mai lent.
Ca idee temperatura ceva mai scazuta si lasatul in cuptor impiedica cheesecake sa se dilate/contracte brusc si in felul asta evitam aparitia crapaturilor.
Bine, in cazul de fata nu prea conteaza pentru ca avem glazura care cumva mascheaza defectele, dar daca faceti un cheesecake fara ar fi bine sa respectati sfaturile de mai sus. :)

La final topim la foc f mic sau in bain marie ciocolata cu untul si apoi amestecam cu smantana pana se omogenizeaza frumos si elegant.
Turnam peste cheesecake si dupa ce s-a racit cat de cat bagam la frigider. Sa acoperiti cu o folie ceva neaparat ca sa nu imprumute alte arome de prin frigider.
Si cam asta e treaba cu cheesecake de azi.
Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Ufff... de cand ma chinui sa ma apuc de un cheesecake!
    Bun de tinut minte piureul de castane :) cred ca o sa incerc si eu o combinatie , nu neaparat in varianta asta

    RăspundețiȘtergere
  2. Vezi ca merge f bine in combinatie cu ciocolata, mi-a facut monica mai demult un fel de tarta care a iesit extraordinar de buna. ;)

    RăspundețiȘtergere