luni, 16 septembrie 2013

Tocana iraniana cu vinete, rosii si sirop de rodii (bademjan)


Fara nicio exagerare tocana (sau mancarea) de fata reprezinta unul dintre cele mai bune feluri de mancare fara carne gatit de mine vreodata, daca nu cea mai buna chiar.

In plus reteta asta mi-a confirmat faptul ca bucataria iraniana este una deosebita, un spatiu culinar vast ce se cere explorat, cum ar veni. :)

Ingrediente:
- 1kg vinete (curatate si taiate cuburi cu latura de 1-2cm)
- ulei de floarea soarelui
- 1/2 cana linte
- 8 cani de apa
- o ceapa mai maricica (taiata julienne)
- 1 kg rosii taiate cuburi
- 1/2 lingurita turmeric
- 1/3 lingurita scortisoara
- 3-4 linguri de sirop de rodii (se gaseste la mega image)
- 3 catei de usturoi (taiati marunt)
- 4 cani supa de legume fierbinte (sau apa fierbinte, daca nu aveti supa)
- sare

Incalzim cuptorul la 210-220 grade.
Tapetam o tava cu hartie de copt si apoi punem vinetele. Le presaram cu o lingurita de sare si le stropim cu 2 linguri de ulei.
Le tinem cam 40min amestecandu-le din 10 in 10 minute. Dupa care le scoatem si le lasam sa se raceasca.

Punem lintea la fiert cu cele 8 cani de apa si dupa ce apa incepe sa fiarba lasam cam 30-40 min la foc mic pana se inmoaie lintea. In cazul meu asta s-a intamplat dupa vreo 20-25 min (probabil conteaza si lintea, ce sa spun). Dupa ce lintea fiert o scurgem si o tragem deoparte.

Punem 4 linguri de ulei la incins si calim ceapa la foc mare cateva minute pana isi schimba un pic culoarea si se inmoaie dupa care dam la foc minim si mai tinem vreo 10-15 minute amestecand des ca sa nu se lipeasca.

Adaugam peste ceapa: vinetele, rosiile, turmeric, scortisoara, siropul de rodii, lintea, usturoiul si o lingurita de sare. Punem supa de legume/apa peste si dam in clocot. Lasam apoi la foc mic (partial acoperit) cam o ora. Dupa o ora luam capacul de tot si mai tinem cam 15 min pana se ingroasa frumos.


Si cam asa sta treaba, e un pic de munca recunosc dar merita, rezultatul este fabulos.


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu