marți, 3 septembrie 2013

Chiftele cu rosii (Santorini tomato keftedes)


Cu aceste chiftele m-am intalnit in Santorini (normal, ca doar nu in Berceni la noi).
A fost dragoste la prima vedere, sincer sa fiu nu credeam ca o combinatie atat de simpla poate sa fie atat de gustoasa.
Ca sa intelegeti cum sta treaba, chiftelele de fata sunt oarecum inrudite cu cele de dovlecei (prezente de altfel si in bucataria romaneasca). Cu mentiunea ca datorita verdeturilor si a rosiilor vor iesi mult mai aromate.

Legenda spune ca trebuiesc gatite cu rosii din Santorini, altfel nu ies cum trebuie. Abureala (sau marketing), evident.  :))
Eu unul am incercat cu niste rosii de pe la noi (calitate extra) si au iesit exact ca la sursa, fara falsa modestie.
Ca de obicei pentru situatii de genul asta o sa va recomand sa le gatiti exclusiv in sezon, cu rosii de gradina.

Ingrediente:
- 500g rosii
- 2 cepe medii (taiate marunt)
- un praf de boia (optional)
- 1-2 linguri de menta proaspata (tocata marunt)
- 2 linguri de patrunjel (tocat marunt si el)
- 1 lingura ulei de masline
- 150g faina
- un praf de copt, 1/3 lingurita sa zicem (stins cu un pic de lamaie)
- sare si piper
- ulei pentru prajit (cat sa le acopere in tigaie, deep fry cum ar veni)

Taiem rosiile cuburi si le punem intr-un bol ceva mai incapator. Le storcem bine cu mana pana incep sa se amestece intre ele si sa se lege un pic.
Adaugam boia, menta, patrunjelul, uleiul de masline si praful de copt si amestecam.
Turnam faina gradual pana obtinem o pasta ceva mai groasa (dar umeda in continuare). In cazul meu asta s-a intamplat dupa 130g de faina, dar nah conteaza mult rosiile si faina, deci e bine sa estimati dupa consistenta pastei.

Incingem uleiul si punem compozitie cu lingura la prajit. Le prajim pana se rumenesc frumos, cam ca in poza.

Pofta buna!

5 comentarii: