joi, 10 octombrie 2013

Tarta cu branza de vaci si afine


Acum ce sa zic, nu stiu daca e chiar o tarta in adevaratul sens al cuvantului. In cazul de fata avem de a face cu un produs aflat la granita dintre cheesecake, prajitura cu branza (si pasca chiar).

Ma rog, denumirea conteaza mai putin, important e faptul ca am descoperit o alternativa foarte buna la cheesecake-ul clasic (care m-a consacrat). :)

Ingrediente (pentru o forma cu perete detasabil de 22-23cm):
pentru blat
- 120g biscuiti digesti sau integrali
- 60g unt
- 2 linguri fulgi de ovaz

 pentru umplutura:
- 3 oua
- 450g branza de vaci
- 4 lingurite amidon
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 praf de sare
- 120g zahar pudra
- 150g afine

pentru decor
- 50g afine proaspete

Punem biscutii la robot si ii maruntim. Adaugam si fulgii de ovaz si mai amestecam un pic.
Topim untul la foc mic si il turnam peste apoi iarasi mai amestecam un pic.
Tapetam fundul formei cu hartie de copt si apoi punem amestecul de biscuiti. Nivelam cat de cat folosind o lingura.

Separam doua oua. Punem intr-un vas branza si o omgenizam bine folosind un mixer. Adaugam oul intreg, cele doua galbenusuri, amidonul si coaja de lamaie. Amestcam bine.

Amestecam cu mixerul albusurile cu praful de sare sare pana obtinem o spuma tare. Adaugam treptat zaharul pudra amestecand in continuu pana spuma capata un aspect lucios.
Adaugam jumatate din spuma la crema de branza si amestecam delicat folosind o spatula. Adaugam si restul de spuma si afinele amestacand la fel de delicat. Nu glumesc, de obicei cand se pune spuma de albusuri nu se foloseste robotul sau mixerul ci o spatula, asta pentru ca in final amestecul sa ramana pufos. ;)

Turnam compozitia peste blat si dam 30 min la cuptorul incins la 180 grade. Reducem la 150-160 grade si mai lasam o ora (acoperit cu o folie de hartie de copt). Ca idee cand s-a umflat la mijloc e cam gata.
La final oprim cuptorul si lasam sa se raceasca in cuptor cam 30 min cu usa intredeschisa.

Presaram restul de afine si gata.

 
Pofta buna!

P.S. Sa nu va speriati daca va iese mult mai groasa tarta. Asa si trebuie.
Eu unul am folosit o forma de 26 cm in loc de 22 de unde si aspectul aplatizat. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu