duminică, 16 octombrie 2011

Tarta cu spanac si branza

Duminica trecuta am cumparat ceva spanac din piata, ceva mai mult daca stau sa ma gandesc bine. :)
O parte din el l-am folosit pe post de garnitura la niste levrek iar restul a asteptat cuminte in frigider tarta asta.

Reteta orginala am gasit-o aici. Pare un blog interesant (clar o sa il mai urmaresc, avand in vedere ca tarta asta a iesit delicioasa). :)

Ingrediente:

pentru blat:
- 200g smantana
- 200g unt
- 350g faina
- 1 plic praf de copt
- 2 lingurite de sare
- 1 galbenus de ou pentru uns si 2 lingurite seminte de in (sau de susan, etc)

pentru umplutura:
- 400-500g spanac, reteta originala prevedea 300g, dar eu am pus tot ce aveam :)
- 300g branza, am folosit cam 100g telemea de capra, 100g branza de vaci proaspata plus niste gorgonzala si brie
- 50g cascaval
- 2 cepe, sau 1 ceapa si 1 praz (numai partea alba)

Mai intai taiem untul cubulete si il lasam la temperatura camerei pana se inmoaie.
Peste unt adaugam faina, praful de copt si sarea.

 
Amestecam bine pana obtinem un fel de cocoloase.
Adaugam si smantana si amestecam pana obtinem un aluat compact. Dam la frigider.


Calim ceapa/prazul taiate marunt in 2-3 linguri ulei pana se inmoaie bine.

 
Le dam deoparte si apoi calim si spanacul pana se inmoaie bine si pana se evopora tot lichidul lasat.


Impartim aluatul in doua parti (2/3 si 1/3).

Intindem bucata mai mare si tapetam forma sau tava.


Ar fi bine sa dati niste gaurele cu o furculita (asta ca sa nu creasca aiurea).

Presaram cascavalul ras si apoi adaugam un strat de spanac (cam o treime). Urmeaza telemea rasa/branza de vaci plus un pic de ceapa. Si tot asa pana epuizam ingredientele. Aici puteti pune cum va taie capul, nu e ceva foarte strict. :)

Intindem si restul de aluat si il asezam deasupra. Dam si in asta niste gaurele, ungem cu galbenus si presaram semintele.


Dam la cuptor pentru aproximativ o ora pana se rumeneste bine.


Pofta buna!

2 comentarii:

  1. se pare ca actuala criza economica te'a afectat...cand o sa vedem si noi o poza cu o placinta ...intreaga??:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum asa breh?
    Ia uita-te la penultima poza cum straluceste ea ca luceafarul pe cer intreaga fiind. :))

    RăspundețiȘtergere