duminică, 31 martie 2013

Pizza cu dovleac, feta si ceapa caramelizata


Nu o sa va vina a crede dar reteta de fata vine tocmai din indepartata Australie.
Intamplarea a facut ca sa ajung pe forumul unui portal culinar din Australia (taste.com.au), forum unde fiecare isi dadea cu parerea despre diverse toppinguri de pizza. Ca sa v-o zic pe aia dreapta marea majoritate erau destul de banale. Cu toate astea undeva la mijlocul paginii, ascunsa ca un diamant neslefuit statea minunatia asta. A fost dragoste la prima vedere pe cuvant, combinatia mi s-a parut delicioasa din start asa ca dupa cateva zile am trecut la partea de implementare direct. :)

Ingrediente (pentru o tava standard de cuptor):
- 300-350g blat pizza
- 250 mozarella
- 150g dovleac (taiat feliute de 5mm grosime)
- 2 cepe rosii mici
- 1 lingura rasa zahar brun
- 1 lingura otet aceto-balasamic
- 70g feta
- cateva ciuperci, cam 5-6 (fara codite si curatate)
- 100 ml pasta de rosii (eu folosesc cirio la cutie)
- 1/2 lingurita busuioc
- 1/2 lingurita oregano
- un praf de zahar
- sare si piper
- o mana zdravana de rucola (optional)

La blat nu ma detaliez, practic pentru ca n-am ce. :) De fiecare data apelez la masina de paine care are un program special pentru pizza.

Intai incepem cu dovleacul. Am uitat sa mentionez ca ar fi sa folositi dovleac placintar, din acela mai lunguiet.
Incingem cuptorul la 180 grade, tapetam o tava cu foaie de copt pe care o stropim cu ulei de masline. Asezam feliutele de dovleac si le stropim iarasi cu un pic de ulei de masline.
Dam la cuptor pentru 15 min, eventual la jumatatea intervalului intoarcem feliutele.

Cat se face dovleacul ne ocupam de ceapa caramelizata. Taiem cepele felii subtiri. Punem un pic de ulei intr-o tigaie si calim ceapa pana se inmoaie. Atentie, sa nu tineti focul prea tare, idee e sa inmoaie ceapa dar sa nu devina maronie! Dupa ce s-a inmuiat ceapa adaugam zaharul brun si otetul si mai tinem 5 min si gata.
Ca o paranteza la caramelizare conteaza si vasul. Mai demult am incercat cu o tigaie normala si a trebuit sa tin focul foarte mic si sa amestec destul de des, asta  ca sa evit prajirea cepei. Acum am folosit o oala de teflon cu fundul ceva mai gros si treaba a mers brici. Caldura s-a difuzat mult mai bine si in replica ceapa a iesit exact cum trebuie si asta fara sa amestec chiar atat de des.

Dupa ceapa trecem la sosul de rosii. Amestecam rosiile pasate cu zaharul, busuioc si oregano si apoi potrivim de sare si piper.

Intindem blatul si il asezam in tava (presarata cu un pic de faina). Acoperim blatul cu un strat subtire de sos de rosii. Presaram mozarella taiata felii subtiri.
Taiem ciupercile feliute subtiri si le punem si pe ele cat mai uniform. Distribuim si dovleacul, la fel de uniform si la fel procedam si cu ceapa. Rupem feta in bucati mici si o presaram si pe ea. Mai punem si un pic de sare si piper si dam la cuptor.
A, sa nu uit un aspect. Nu folosita feta din acea la cutie, asa zisa danish feta. N-are nicio legatura cu notiunea de feta. Se gaseste feta foarte buna de la dorna sau olympus la majoritatea super-market-urilor. Gustul este total diferit, pe cuvant.

Cuptorul trebuie sa fie cat mai incins (250 grade), eu unul am chiar un program pentru pizza care este cat se poate de eficient.
Dupa 7-8 minute scoatem pizza. Inainte de a servi presaram rucola. Din pacate eu nu am avut, dar cred ca ar fi mers de minune, gustul ala un pic amarui s-ar fi combinat de minune cu dovleacul si ceapa usor dulcege si cu feta sarata.
A iesit extrem de buna, recomand.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu