luni, 11 martie 2013

Sandwich cu vita, ceapa caramelizata si gorgonzola


Motto:
"Too few people understand a really good sandwich."
James Beard

Citatul de mai sus ii apartine dlui James Beard, un bucatar american, destul de celebru de altfel. In afara de talentul culinar (axat in principal pe bucataria franceza) s-a remarcat prin niste citate foarte interesante, un exemplu fiind cel de mai sus.
Ca orice chef american care se respecta a scris si cateva carti (cam 20 la numar). Spre rusinea mea nu am apucat sa citesc nimic de el, dar nah, timpul nu e inca pierdut.

Pentru sandwich-ul de fata m-am inspirat din cartea lui Mark Bittman, How to cook everything, carte pe care o recomand cu caldura. Am mai recomandat-o stiu, dar asta e, o sa va zic pana va intra in cap. :))

Ingrediente:
- 200-300 care de vita sau vitel pentru friptura (vrabioara, antricot, etc)
- 2 cepe medii
- o bucatica mica de gorgonzola sau alta branza cu mucegai
- mustar
- salata verde (taiata fasii)
- 1-2 linguri otet balsamic (optional)
- 1 lingura zahar (optional)
- cimbru
- sare, piper
- bagheta

Incepem cu ceapa pe care o taiem julienne. Punem o lingurita de ulei sau de unt intr-o tigaie (preferabil neaderenta) si dam focul la mic spre mediu. Punem ceapa si tinem cam 30 min, amestecand in continuu.
Dupa cum se vede reteta asta implica un pic de timp (ca sa nu zic si ceva daruire) asa ca ar fi bine sa o faceti doar atunci cand aveti timp si chef.
Puteti adauga si zaharul si otetul daca vreti sa accentuati aspectul caramelizat. In plus gustul va fi mult mai interesant.

Cat se face ceapa ne ocupam de vita. O ungem cu un pic de ulei si o presaram cu cimbru. Facem pe gratar si o lasam un pic in sange, nu mult doar un pic. Dupa ce am luat-o de pe gratar o lasam sa se odihneasca cam 10 minute pe o farfurie acoperita.

La final asamblam treaba in bucati de bagheta taiate pe jumatate.
Punem salata verde, urmeaza vita taiata bucatele, sarea, piperul, mustarul si ceapa. Deasupra punem branza. Atentie, eu unul am pus cam multa branza si gustul a dominat un pic. Ideal ar fi sa puneti cam jumatate din cat se vede in poza.

Daca vreti alt abordare puteti taia branza bucatele mici si amesteca cu iaurt (cu furculita, nu la blender). O sa obtineti un sos cremos, foarte bun la gust care poate inlocui bucatele de branza.

Ca sa va tai un pic elanul la final o sa va zic ca aceasta combinatie (carne, branza, paine) nu e tocmai sanatoasa. Nu e vorba numai de factorul ingrasare ci de faptul ca e o combinatie destul de greu de digerat.
Asa ca sper ca ati inteles ideea, sa fie o exceptie pe masa si nu o regula, ok? :)

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu