luni, 30 decembrie 2013

Telina gratinata (gratin de telina)


Un fel de mancare de inspiratie franceza (gratter inseamna a rade) care se refera la varii legume acoperite cu branza rasa si apoi date la cuptor.

Foarte populari sunt cartofii gratinati dar eu am zis sa sparg un pic tiparele si sa incerc si altceva. Initial am fost un pic circumspect, nu de alta dar telina are o aroma destul de puternica.

Ei bine, a iesit mai mult decat perfect, prin coacere aroma telinei s-a estompat exact cat trebuie, in final rezultand un preparat parfumat cu o aroma subtila. :)



Ingrediente:
- 1 lingura unt
- 500g de telina curatata 
- 1 ceapa medie
- 1 catel usturoi
- 1/2 lingurita sare
- 1 praf de piper 
- 1 praf de nucsoara
- 150-170 ml smantana de gatit lichida cu 30% grasime (se gaseste la cutii, de obicei marca la dorna)
- 100g branza gruyere rasa (daca nu, inlocuiti cu cascaval)

Taiem telina felii subtiri, la fel si ceapa.
Radem ustoroiul.
Amestecam intr-un bol telina, ceapa, ustoroiul, smantana, sarea, nucsoara si piperul.
Ungem un vas pentru cuptor cu unt si apoi turnam compozitia. Tasam cat mai bine cu ajutorul unei linguri.
Presaram cascavalul deasupra si dam la cuptor (incins la 190-200 grade).

Tinem la cuptor aprox 1h pana cascavalul se rumeneste frumos.

Dupa ce scoatem de la cuptor mai lasam 15 min.

Ca idee avem de a face cu un fel destul de consistent asa ca i-ar sta bine langa niste legume la aburi sau langa  o salata verde cu ceva vinegreta.

Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Verbul grater inseamna a rade, nu exista verbul gratin...ci substantivul gratin.

    RăspundețiȘtergere