vineri, 25 martie 2011

Ciorba cu carnati

O reteta potrivita unei zile friguroase de iarna, daca stau si ma gandesc bine.
Dar nah, nu s-o face gaura in cer pentru cateva calorii si grasimi animale in plus. :)

Ingrediente:
- 500-600g carnati (preferabil  afumati)
- 1 kg cartofi
- 1 ceapa
- 1 morcov
- 100g naut fiert (se gaseste la Mega Image la conserva)
- 4 catei de usturoi
- 1 legatura leustean sau patrunjel
- 2 foi dafin



Acum, o mica paranteza. Carnatii nu sunt o mancare tocmai sanatoasa. Una la mana datorita grasimilor animale si doi la mana datorita aditivilor de tot felul. Asa ca nu recomand produsele din super market procesate industrial. Cele mai ieftine contin glutamat de sodiu (asta ca sa dea un oaresce gust), iar cele mai scumpe (care contin carne adevarata) contin nitriti, pentru ca deh produsele mai scumpe se vand mai greu si trebuie sa tina mai mult.
Personal prefer magazinele micilor producatori, unde chiar daca produsele sunt ceva mai scumpe calitatea este mult superioara celor procesate industrial.
Carnatii din imagine (taiati la barda, adica ne-tocati la masina)  i-am luat de la un magazin din Pipera, care se chema Casa Naturala. Alternativ puteti incerca si La Baciu de pe Floreasca care are o gama mai mare de produse, dar si preturi ceva mai piparate (deh, Floreasca). Tin sa mentionez ca nu sunt implicat in nici una din cele doua afaceri. :)

Bun, reteta acum.
Se taie carnatii felii si se rumenesc in fff putin ulei. Vrem doar sa ii rumenim, nu trebuie prajiti in baie de ulei, clar da? :)
Adaugam apoi morcovul ras si ceapa taiata marunt si tinem pana ceapa devine sticloasa.


Transferam totul intr-o oala, punem cartofii taiati cuburi, foile de dafin plus un pic de sare. Turnam peste cam 2l de apa si lasam la fiert (foc mic) cam 1h spre 1h30 (depinde de cat de scazuta o vreti).

Intre timp zdrobim usturoiul in mojar cu un pic de sare si ulei pana obtinem o pasta fina.


La sfarsit adaugam usturoiul si nautul fiert in oala, mai dam de cateva ori in clocot apoi adaugam leusteanul sau patrunjelul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu