luni, 8 octombrie 2012

Sos thai cu alune


Un sos extrem de aromat si gustos.
Poate fi folosit atat ca dip (pentru pachetele de primavara sau alte minunatii) cat si ca garnitura pentru gratare.
De asemenea poate fi folosit ca dressing pentru salatele thai (subtiat cu apa).
In cazul meu l-am folosit ca sos pentru niste fripturi la gratar, urmand ca pe viitor sa dezvolt si celelalte aspecte.

Atentie, sosuletul asta are o personalitate destul de puternica asa ca nu incercati sa il amestecati cu alte sosuri sau carnuri din alte zone ale lumii.
Mai pe romaneste, sa nu il puneti peste mici (de exemplu). :)))

Ingrediente:
- 70g alune crude
- o cutie de lapte de cocos (la 400 sau 500ml, daca folositi de 400 mai puteti adauga un pic de apa, 50ml sa zicem)
-  o lingura de thai red curry (se gaseste la super market, dar personal il prefer pe cel de la mega image)
- un praf de zahar
- 2 linguri zeama de lamaie
- 1 lingurita fish sauce (tot la mega image)

Rumenim un pic alunele in tigaie (fara ulei) si apoi le lasam la racit.
Dupa ce s-au racit le bagam la robot si le maruntim bine bine.

Punem jumatate din laptele de cocos in wok (la foc puternic) si adaugam curry. Lasam cam 10 minute amestecand des.

Reducem focul la mediu si adaugam alunele plus restul de lapte de cocos. Amestecam bine si tinem pana incepe sa dea in fiert (pana apar primele bule).

Reducem focul la mic spre mediu si adaugam zaharul, lamaia si fish sauce. Tinem cam 15 min pe foc amestecand din cand in cand ca sa nu se lipeasca. Ar trebui sa obtinem consistenta unei smantani.
Daca a iesit prea gros diluam cu un pic de apa.

La final lasam sa se raceasca jumatate de ora si cam asta e.

Sosul are tendinta sa se intareasca daca se raceste complet. Pentru a il fluidiza la loc e suficient sa il incalziti un pic.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu