marți, 20 august 2013

Souvlaki


In caz ca exista cineva care inca se intreaba ce reprezinta souvlaki o sa detaliez si o sa va spun ca reprezinta frigaruile grecesti.
Avem variante cu porc, miel si pui. Unele surse sustin ca ar fi variante si cu peste (asta fiind varianta un pic mai exotica).

Le putem consuma fie cu cartofi prajiti si ceva salata, fie in lipie (de departe varianta mea preferata, a se vedea si in poza) cu tzatziki, rosii si ceapa rosie.

Eu unul am incercat varianta cu porc, nu de alta dar porc mananc atat de rar incat am zis sa imi fac de cap cu ocazia asta. :)
Cand oi avea timp o sa incerc si varianta cu miel evident.

Ingrediente:
pentru souvlaki
- 800g pulpa porc
- 1 lingura rasa de menta uscata
- 1 lingura oregano uscat
- zeama de la o lamaie
- 100 ml ulei de masline
- 2 catei de usturoi pisati sau rasi marunt
- 1 lingura otet de vin rosu sau de mere
- un praf de sare si unul de piper

pentru tzatiki:
- 200ml iaurt grecesc
- 2 castraveti
- 2 catei de usturoi
- 1 lingura marar tocat

Amestecam bine toate ingredientele de la souvlaki (fara carne in prima faza) si apoi punem adaugam carnea taiata in cubulete de 1-2 cm.
Lasam la frigider la marinat macar 1-2 ore, preferabil mai mult.
Dupa ce s-a marinat punem carnea pe bete de frigarui si mai presaram un pic de sare. Ar fi bine sa inmuiati betele vreo 10 minute inainte ca sa nu se arda.
Facem frigaruile pe gratar pana se rumenesc frumos.

Radem castravetii si ii scurgem bine, fie intr-o panza sau tifon fie in pumn (procedeu un pic mai anevoios de altfel). Amestecam cu iaurtul, usturoiul pisat si mararul si potrivim de sare si piper. Merge si un strop de zeama de lamaie, la misto asa.

Servim souvlaki in pita cu tzatziki, rosii si ceapa feliate subtiri.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu