joi, 20 iunie 2013

Salata de macrou cu sfecla si cartofi


Sincer, la o reteta atat de simpla nu imi vine nici o introducere in cap.
Asa ca o sar peste glumele mele mai mult sau mai putin proaste si o sa ma rezum la a va spune ca este o combinatie extrem de sanatoasa.
Avem peste cu omega 3, avem si sfecla rosie, care e buna pentru ficatel si transaminaze. :))
Basca lamaie si ulei de masline (extravirgin, presat la rece si toate cele).
Ce mai, sanatate curata... 

luni, 10 iunie 2013

Orez cu lapte si fructe



Un orez mai nobil ce-i drept, care sparge un pic tiparele clasicului orez cu lapte.
Ce-i drept, intromisiunea asta in lumea selecta a orezului cu lapte nu imi apartine. :)
Ca in multe alte dati sotia mea a decis sa imi faca o bucurie asa ca a ales o reteta si apoi cu multa rabdare a executat-o.
Mie nu mi-a ramas decat sa fac poze, sa scriu rapid reteta (ulterior) si sa bag la ghiozdan (pe loc). :))

duminică, 9 iunie 2013

Salata turceasca de morcovi si iaurt


Dupa micile excese din ultima vreme (culinare si nu numai) am considerat ca este cazul sa abordez problema ceva mai delicat.
Asa ca m-am intors la marea mea dragoste, bucataria orientala. Vedeta de azi este o salata turceasca cu ceva mai multa personalitate. Merge ca si aperitiv sau ca garnitura la fripturi sau kebab-uri.

In plus se face repede si este extrem de buna. :)

miercuri, 5 iunie 2013

Praga

Dupa cum bine se poate observa in ultima vreme s-a cam asternut praful aici.
Motivele au fost lipsa de timp combinata cu un pic de delasare dupa care am plecat intr-un mic concediu.
Initial planuisem un weekend-break la Praga care prin minune care s-a tranformat in cinci zile la Praga (de luni si pana vineri). :))

Ca de obicei in astfel de situatii o sa fac un scurt rezumat culinar asezonat cu ceva poze, bineinteles.

luni, 13 mai 2013

Cheesecake cu piure de castane si glazura de ciocolata


Dupa ani de studiu amanuntit si o serie lunga de cheesecake am ajuns la o concluzie simpla: teoria cheesecake-ului este simpla ca oul lui Columb. :)
Cu alte cuvinte, oricine poate executa un cheesecake ca la carte pornind de la un set de principii foarte simple.

Ca sa detaliez un pic si sa aprofundam rapid si partea teoretica orice cheesecake se compune din:
- blat
- umplutura
- glazura

Pana de curand am crezut ca glazura este ceva optional, un moft cum ar veni. Nimic mai gresit, glazura isi are rolul ei bine definit in economia cheesecake-ului si ar fi bine sa nu o ignorati. Merge si fara, ce sa zic, dar fara glazura ne vom indeparta un pic de perfectiune.

Prajitura de azi a fost o premiera (un mic experiment chiar) ce e pornit de la un pachet cu piure de castane achizitionat totalmente intamplator din magazin. Spre deosebire de alte cheesecake-uri cu o personalitate ceva mai puternica cel de azi este un pic mai subtil, dar cu toate astea are un farmec aparte.
Eh, gata cu vorba, sa trecem la treaba.

sâmbătă, 4 mai 2013

Curry cu vinete si cartofi


Nu sunt cel mai mare fan al vegetarianismului/veganismului sau cum s-o mai zice.
Personal cred ca intr-o dieta echilibrata carnea nu ar trebui sa lipseasca. Nu mai insir aici motivele pentru ca problema e foarte complicata si discutata si ar insemna sa deviez serios de la partea culinara.
Dar, si aici intervine un mare dar, consumul de carne nu implica indoparea exclusiva cu fripturi.

In mod ideal ar fi bine sa gatim fara carne macar cateva mese pe saptamana (doua-trei minim). In plus nu trebuie exagerat cu carnea de porc. Mai bine vita, pui, curcan sau si mai bine, peste.
Pe baza acestor ipoteze am inceput de la o vreme sa mai gatesc si eu fara carne, la misto asa. :)

Retete de fata se incadreaza in aceasta categorie, asa ca o puteti incerca cu incredere. Merge si la post, evident.

luni, 29 aprilie 2013

Paste cu hering in stil mediteraneean


Da stiu, suna destul de ciudat hering in stil mediteraneean.
Pentru mine heringul a fost multa vreme asociat cu bucataria olandeza sau suedeza si in niciun caz cu cea mediteraneeana.Si cand zic asta ma refer la hering marinat cu ceva muraturi si ceapa sau gatit foarte simplu cu cartofi, ceapa si sosuri bazate pe mustar sau mai stiu eu ce.
Eh, asta pana acum cand am gasit din intamplare aceasta reteta a lui jamie care mi s-a parut destul de interesanta.
Ca mai toate retetele lui reteta de fata are un imbatabil raport timp de executie/calitate asa ca o recomand amatorilor de hering de pretutindeni. :D