luni, 29 aprilie 2013

Paste cu hering in stil mediteraneean


Da stiu, suna destul de ciudat hering in stil mediteraneean.
Pentru mine heringul a fost multa vreme asociat cu bucataria olandeza sau suedeza si in niciun caz cu cea mediteraneeana.Si cand zic asta ma refer la hering marinat cu ceva muraturi si ceapa sau gatit foarte simplu cu cartofi, ceapa si sosuri bazate pe mustar sau mai stiu eu ce.
Eh, asta pana acum cand am gasit din intamplare aceasta reteta a lui jamie care mi s-a parut destul de interesanta.
Ca mai toate retetele lui reteta de fata are un imbatabil raport timp de executie/calitate asa ca o recomand amatorilor de hering de pretutindeni. :D

Ingrediente:
- 300-400g hering proaspat file (in general nu se prea gaseste file asa ca o sa tb sa il filetati voi; partea buna e ca oricum trebuie taiat fasii asa ca daca macelariti fileurile nu e nicio tragedie)
- 3-4 catei de usturoi
- o legatura de patrunjel
- 1 lingura capere

- o mana de masline (preferabil kalamata)
- o conserva de rosii intregi (sau o mana zdravana de rosii cherry)
- o lamaie mica/medie

- un cubulet de unt
- 300-350g tagliatele sau alte paste
- 2 linguri ulei de masline

Punem apa la fiert (in care am turnat o lingura ulei de masline si o lingurita de sare) si cand da in clocot punem pastele. Scrie pe cutie cat tb tinute asa ca treaba devine extrem de simpla.

Cat timp fierb pastele trecem la hering plus ingredientele adiacente.
Curatam usturoiul si il taiem marunt. Rupem cozile de la legatura de patrunjel si le taiem marunt si pe ele.
Incingem uleiul si punem usturoiul, caperele si cozile de patrunjel si le tinem cam doua minute.
Adaugam heringul taiat fasii si maslinele si tinem alte doua-trei minute amestecand din cand in cand. O sa remarcati ca bucatelele de hering nu o sa ramana chiar intregi dar nu e nicio tragedie, integritatea heringului e ultimul lucru care ar trebui sa ne preocupe. :)

Scoatem rosiile din conserva si le taiem bucati ceva mai mari. Daca folosim rosii cherry le taiem bucati direct, normal. :)
Adaugam rosiile si zeama de la lamaie si mai tinem inca doua minute.
Oprim focul si adaugam frunzele de patrunjel taiate nu foarte marunt.
La final scurgem pastele, le adaugam peste hering impreuna cu untul si amestecam.
Si cam asta e, rapid si gustos, ce sa zic. :)

Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Radu, ai gatit paste, nu-mi vine sa cred :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, a fost un fenomen tare ciudat. Aveam chef de peste, dar nu la gratar, prajit sau la cuptor. Am tot cautat si pastele astea au fost singura varianta rapida care nu se incadra in categoriile de mai sus. :D
    Totusi a meritat. :)

    RăspundețiȘtergere