marți, 15 ianuarie 2013

Friptura de vitel cu castraveti si rodii in sos de vin rosu


Fiecare reteta te invata ceva nou, asta e clar.
 In cazul de fata am aflat ca alcoolul evaporat din vin poate porni senzorul de gaze. Lucru foarte ciudat de altfel pentru ca in mod evident alcoolul nu este gaz metan. :))

Oricum, nenumerate sunt caile senzorilor de gaze, sa nu lasam acest incident sa ne afecteze prea tare judecata si sa trecem la reteta in sine.

Ingrediente:
- 300-400g carne de vitel (antricot, vrabioara chiar si pulpa se preteaza, taiata felii)
- 250g castravete de sera
- 1 rodie
- 20-30g unt
- 1/2 lingurita coriandru macinat
- 1-2 linguri zahar
- 250ml vin rosu sec sau demi-sec
- 1 cuisor
- 1 frunza de dafin
- un praf de scortisoara
- 1-2 boabe de ienibahar
- sare si piper

Batem un pic carnea de vitel si apoi o presaram cu piper si coriandru macinat.
Prajim fripturile de vitel cam 2 min pe fiecare parte in unt la foc ceva mai puternic.
Le scoatem pe o farfurie pe care o acoperim cu un capac.

In aceasi tigaie punem castravetele (curatat si feliat) si semintele rodiei. Le calim aprox 3 minute si apoi le scoatem pe o farfurie (alta).

Adaugam in tigaie zaharul, vinul, ienibaharul, cuisorul, dafinul, scortisora plus un pic de sare si piper. Lasam pe foc (ceva mai mic) pana se ingroasa. La final strecuram sosul printr-o sita.

Punem in farfurii friptura si garnitura de castraveti si rodii si stropim cu sos de vin rosu, elegant asa.

Pofta buna!

2 comentarii:

  1. lasa ma castraveti si rodiile in pace, ce le mai dai si pe ele prin tigaie? la cata carne ai pus in reteta asta mai bine faceai o salata din castravetii si rodiile alea. parca citisem pe aici pe undeva ca nu-s bune prajelile, nu? :D

    PS: si vezi ca senzorul ala se activeaza la orice gaz, ca-i de aragaz, ca-i alcool, ca-i gaz din spray sau aftershave sau ca-i "gaz uman" tot aia e ptr el :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eh, daca le sotam un pic nu e chiar un capat de tara.
    Evident ca e mai sanatos cu ele proaspete, dar nah din cand in cand mai incercam si alte abordari.

    Cat despre senzorul ala nenumarate sunt caile lui, pot garanta ca la gaz de bricheta nu se activeaza de fel. Am incercat asta cand l-am instalat. Ca sa vedem ca totusi merge am dat drumul la un ochi si am strans gazul intr-o punga mica pe care am desfacut-o langa senzor. :))))

    RăspundețiȘtergere