joi, 31 ianuarie 2013

Salata cu nuci, smochine si branza cu mucegai


In primul rand ar vrea sa ii multumim domnului Mark Bittman (care, desi pare greu de crezut nu este ruda cu Dan Bitman.) Domnul asta Bittman a scris o carte de bucate de unde m-am inspirat cu reteta asta.

Cartea: 'How to cook everything' este fenomenala, atat din punct de vedere al marimii (aprox 1000 de pagini) cat si datorita abordarii. Nu se rezumva la a enumera niste retete dar in schimb insista foarte mult pe tehnici de gatit.
Evident, partea teoretica este insotita de exemple (din belsug). Ca sa faceti o idee fiecare leguma (!) are capitolul ei separat, cu modalitati de gatit, reteta basca variatii pe aceasi reteta. De carne nu mai zic ca si acolo treaba e la fel de serioasa.

Ingrediente (2 pers):
- o punga amestec de salata sau salata verde cat sa acoperim 2 farfurii (puteti adauga si un pic ceapa verde taiata marunt, daca amestecul nu contine asa ceva)
- 2 maini de nuci
- 3-4 smochine uscate
- aprox 50g branza cu mucegai (gorgonzola, blue cheese, etc)
- 4-5 linguri de iaurt gras
- sare, piper

Rumenim nucile inntr-o tigaie cam 1-2 minute apoi taiem smochinele in bucatele ceva mai mici.
Punem salata in farfurii si presaram nucile si smochinele.

Taiem branza bucatele mici si apoi amestecam cu iaurtul folosind o furculita pana se omogenizeaza cat de cat. Sa nu cumva sa bagati la robot pentru ca o sa obtineti o textura cam dubioasa.
Potrivim de sare si piper si turnam deasupra salatei.

Si cam asta e, rezultatul este delicios. Smochinele se combina perfect cu gustul usor amarui al dressing-ului iar nucile usor rumenite contribuie decisiv la textura salatei.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu