duminică, 14 aprilie 2013

Curry de vita cu sfecla


Desi imi place foarte mult bucataria indiana e prima data cand fac un curry.
Au mai fost tentative de-a lungul timpului dar de fiecare data m-am lovit de lipsa ingredientelor (ba nu aveam cardomom, ba nu aveam garam masala, ba aveam si una si alta dar cardamom-ul era expirat si tot asa). Asa ca am pus pauza la bucataria indiana, o pauza destul de mare de altfel, de cativa ani. :))

Eh, intre timp lucrurile s-au schimbat in bine. Au aparut o gramada de magazine de mirodenii/bacanii foarte bine aprovizionate (gen magazinul cu mirodenii sau bacania veche in Bucuresti). Si mediul online sta la fel de bine, ba chiar mai bine de multe ori.
In plus anumite ingrediente pot fi gasite la farmacie sau plafar, de exemplu chimion sau seminte de fenicul. 

Ingrediente (pt 4 persoane):
- 800 pulpa de vita sau vitel
- o sfecla de 500g
- 1 legatura mica de coriandru frunze (daca nu aveti inlocuiti cu patrunjel)
- 1 lingurita de ghimbir ras
- 3 catei de usturoi
- 1 ardei iute rosu
- 3 pastai de cardamom
- 1 lingurita chimion- 1 lingurita coriandru
- 1 lingurita seminte de fenicul
- 2-3 cuisoare
- 1 ligura pasta de rosii
- 1 lingura de miere
- 1 ceapa
- 1 lingurita garam masala
- cateva linguri de iaurt
- ulei de floarea soarelui

Fierbem sfecla intreaga pana se inmoaie (o intepam cu o furculita sau cutit ca sa verificam). Merge pusa si la cuptor, poate chiar e mai bine pentru ca gustul e un pic diferit.
Cand e gata o lasam sa se raceasca, o curatam si o taiem cubulete.

Cat timp se pregateste sfecla pregatim condimentele.
Radem ghimbirul si taiem usturoiul si ardeiul marunt. Punem cardamom-ul, chimionul, coriandrul, semintele de fenicul si cuisoarele in mojar si le zdrobim bine.

Pentru a pregati pasta de sfecla punem o treime din sfecla la robot plus jumatate din coriandru/patrunjel.
Adaugam condimentele din mojar apoi mierea si pasta de rosii. Amestecam pana se omogenizeaza bine.

Taiem carnea de vita cuburi si o prajim la foc mediu intr-un vas ceva mai maricel in 2-3 linguri de ulei pana se rumeneste usor si apoi o scoatem pe o farfurie. Mai punem o lingura de ulei si calim ceapa pana se inmoaie.
Adaugam pasta de sfecla si tinem pe foc cam 2-3 minute. (Atentie, sa folositi o tigaie/oala care sa poata fi  bagata la cuptor)
Punem si carnea si turnam apa fierbinte pana se acopera toate ingredientele. Dam focul la minim si tinem cam 2h cu capacul pus. Daca sosul scade prea tare mai puneti apa sau daca vi se pare ca e prea lichid mai ridicati capacul.


Dam la cuptor (incalzit la 160 grade) si tinem 30 minute. Eu unul am sarit pasul asta, ba chiar am tinut cam 1h30 in loc de 2h, asta pentru ca am avut o pulpa de vitel foarte frageda.

La final punem din nou pe aragaz si adaugam sfecla ramasa si garam masala. Mai tinem pe foc cam 1-2 minute. Punem iaurtul deasupra si presaram patrunjelul.
Se serveste cu orez.

M-am inspirat din good food luna martie.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu