luni, 25 februarie 2013

Canta Cuisine, Busteni

Weekendul trecut l-am petrecut la Busteni.
Ocazie tocmai buna ca sa vizitam castelul Cantacuzino. Castelul il remarcasem inca de anul trecut dar nu stiu cum s-a facut ca atunci am ales alte activitati si in replica l-am ignorat cu eleganta.

Castelul este chiar interesant si merita vizitat. Are o istorie destul de romantata asupra carora nu voi insista foarte mult. Pot sa va spun ca a petrecut o vreme in custodia ministerului de interne (pe vremea comunistilor) care cu finetea caracteristica au acoperit cu vopsea motivele de pe pereti. Vopsea care acum usor usor va fi decopertata pentru a restaura aspectul original.

Eh, sa lasam motivele de pe pereti deoparte si sa revenim la ale noastre. Adica la restaurantul din incinta castelului. :)

vineri, 22 februarie 2013

Morcovi glazurati


Reteta de fata iese mult mai bine daca folositi baby carrot in loc de morcovi normali. Apropo, oare cum se traduce baby carrot, morcovei !? :))
Avanatajul lor este ca sunt mult mai fragezi si in plus se fac si mai repede.

Daca stau bine sa ma gandesc morcoveii astia au contribuit si la eliminarea unui concurent la master chef. Asta pentru ca juratii in "intelepciunea" lor au decis ca morcovii si baby carrot sunt doua lucruri total diferite, ca sa vezi. Cand de fapt treaba e foarte clara, baby carrot sunt de fapt o submultime a multimii morcovilor, nimic mai mult. O subclasa, poftim.

Eh, ca sa nu deraiem prea tare vom lasa lasam matematica morcovilor pentru alta data si o sa trecem la implementare. :)

luni, 11 februarie 2013

Bucataria sultanului Suleyman


Stiu ca pare ciudat dar chiar asa se chema. :)
Ma refer la carciuma turceasca ce tocmai s-a deschis langa mine.

miercuri, 6 februarie 2013

Clatite indiene cu cartofi



Reteta asta poate fi considerata un exemplu perfect pentru bucataria indiana, bucatarie ce reuseste sa produca niste feluri extrem de aromate si gustoase folosind numai ingrediente de origine vegetala (plus ceva lactate, ma rog).
Evident, exista si feluri bazate pe carne (la fel de gustoase) dar ele nu fac obiectul discutiei de azi. :)

De data asta de gatit s-a ocupat sotia, care cu o deosebita intuitie a selectat reteta de fata dintr-o emisiune a lui Gordon Ramsay.

Ca de obicei in astfel de situatii m-am rezumat la a trage cateva poze (dupa care am infulecat pe nerasuflate vreo trei bucati, de control asa). :)

duminică, 3 februarie 2013

British burger

 

Fara sa exagerez absolut deloc pot spune ca burgerul de fata candideaza la titlul de cel mai bun burger mancat vreodata de mine. Si cand spun asta ma refer la burgeri premium si nu la mac donalds sau alte chestii similare.

Burgerul de fata face parte din dintr-un proiect de mare avergura, o suita de burgeri tematici structurati pe tari si culturi culinare. Cumva as vrea sa re-inventez hamburgerul si sa il aduc din sfera fast-food in sfera mancarii de calitate, de la profan la sacru cum ar veni. :))

Sincer sa fiu inital imi propusesem sa incep cu retete de burgeri din parti ceva mai calde/picante, gen hamburger mexican sau oriental dar pana la urma pe fondul unui impuls de moment am inceput cu un hamburger de inspiratie britanica.
Ceva similar am mancat acum multi ani intr-un pub din Farnham, districtul Surrey (loc unde am petrecut ceva timp in interes de serviciu) si pot spune ca m-a marcat (burgerul nu timpul petrecut).  :)
Combinatia de ciuperci cu bacon mi s-a parut geniala si mi-am propus sa incerc si eu candva.

Ca sa ii dau un pic de noblete am renuntat la bacon si am pus niste ceafa semi-cruda feliata subtire si in plus am inlocuit maioneza cu sos de iaurt cu sos worcestershire.

Rezultatul final - fabulos! :D

joi, 31 ianuarie 2013

Salata cu nuci, smochine si branza cu mucegai


In primul rand ar vrea sa ii multumim domnului Mark Bittman (care, desi pare greu de crezut nu este ruda cu Dan Bitman.) Domnul asta Bittman a scris o carte de bucate de unde m-am inspirat cu reteta asta.

Cartea: 'How to cook everything' este fenomenala, atat din punct de vedere al marimii (aprox 1000 de pagini) cat si datorita abordarii. Nu se rezumva la a enumera niste retete dar in schimb insista foarte mult pe tehnici de gatit.
Evident, partea teoretica este insotita de exemple (din belsug). Ca sa faceti o idee fiecare leguma (!) are capitolul ei separat, cu modalitati de gatit, reteta basca variatii pe aceasi reteta. De carne nu mai zic ca si acolo treaba e la fel de serioasa.

marți, 29 ianuarie 2013

Legume deshidratate pentru iarna (si nu numai)


Acum ceva vreme am primit un deshidratator (sau deshidrator) care dupa cum ii spune si numele nu face altceva decat sa deshidrateze legume sau fructe. Procedeul este unul usor anevoios si foarte consumator de timp.

Pe langa aceste mici neajunsuri pot spune pe testate ca aparatul este cat se poate de eficient, comparat cu alte metode: gen uscat la cuptor, etc. In plus temperatura de uscare este una foarte mica, undeva la 40-50 grade astfel incat toate vitaminele, aromele si nutrientii raman intacte, cel putin asa zice producatorul. :)

Toate testele le-am facut spre sfarsitul verii dar sincer sa fiu de abia acum am apucat sa testez legumele (asta explicand de ce am ales sa scriu asa de tarziu).
Eh, ce sa zic, au iesit perfect, spre uimirea mea. Asta pentru ca inainte de legume cochetasem cu niste rosii care au fost un semi-esec. In plus mai incercasem din comert niste asa zice legume uscate 100% naturale a caror principala caracteristica a fost lipsa gustului. :)

Acum, ce sa zic, probabil a contat si faptul ca am ales legume proaspete din piata, din acelea nu foarte aratoase dar extrem de gustoase.