vineri, 30 decembrie 2011

Falafel


Trebuie sa recunosc ca nu este prima data cand cochetez cu falafelul. Acum ceva vreme am incercat o versiune ceva mai altfel: adica falafel cu dovleac la cuptor, care a iesit cat se poate de bun.
Eh, imbarbatat de acest prim succes am decis sa fac urmatorul pas, mai exact falafel clasic exact cum se serveste la restaurantele libaneze.
Care falafel clasic nu prea a vrut sa iasa chiar din prima. Una peste alta am debutat cu doua esecuri rasunatoare.
La prima incercare (la cuptor) am obtinut un falafel similar cu fursecurile la nivel de aspect si textura, adica plat si foarte uscat.
La a doua incercare (prajit in tigaie, clasic) am dat chix intr-un mod complet diferit: chiftelele s-au dezintegrat in tigaie una cate una. :)
Evident, aceste mici esecuri n-au facut decat sa ma ambitioneze si mai tare asa ca am studiat un pic problema si in plus am apelat si la sfaturile unui prieten cu ceva experienta in domeniul preparatelor libaneze.
Si minune, perseverenta mea a fost rasplatita si falafelul a iesit!

Ingrediente:
pentru falafel:
- 300g naut uscat
- 1 lingurita de menta
- 1 lingurita de boabe de coriandru
- 1 lingurita de chimion
- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
- 2 linguri de faina
- coaja rasa de la o lamaie mica
- 2 cate de usturoi pisati
- 1 ceapa mica tocata marunt
- o mana zdravana de patrunjel tocat marunt
- sare si piper dupa gust

pentru sosul de tahini:
- 1 lingura de tahini (pasta de susan)
- 4-5 linguri de iaurt gras (cedra de la napolact sau iaurt grecesc eventual)
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1 lingurita de miere
- sare si piper dupa gust

Asa, in primul rand nautul nostru uscat trebuie sa stea in apa minim 12h. La mine a stat chiar mai mult, dar 12h ar trebui sa fie suficiente.
Dupa ce a stat in apa fierbem nautul 1h. Multe retete nu zic nimic de fiert, dar specialistul mi-a recomandat sa il fierb asa ca m-am conformat.
Dupa ce a fiert il lasam la scurs si la racit si ne ocupam de condimente. Pisam bine intr-un mojar menta cu chimionul si coriandrul.
Punem nautul in robot, impreuna cu condimentele de mai sus plus restul de ingrediente si amestecam bine. Nu uitati sa stingeti bicarbonatul cu un pic de lamaie. La final potrivim de sare si piper. (Atentie, ingredientele trebuie amestecate 2-3 minute bune, in final ar trebui sa obtinem ca un fel de nisip umed si usor pastos).

Formam chiftelute cu diametrul de ~3cm si le dam la frigider acoperite cu folie alimentara. (neaparat sa le acoperiti ca sa nu apuce sa se usuce). La frigider trebuie sa stea minim 2h (!).

Eh, dupa doua ore ne putem apuca de treaba, incingem intr-o tigaie ulei (intr-un strat de ~2cm) si prajim chiftele cam 4-5 minute (avand grija sa le intoarcem dupa 2-3 minute). Dupa ce le scoatem le punem pe un servet de hartie pentru a absorbi din ulei.

Amestecam toate ingredientele pentru sos, potrivim si aici de sare si piper si gata, falafel cum scrie la carte.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu