joi, 23 februarie 2012

Labneh


Cum bucataria araba ma atrage destul de mult din cand in cand frecventez restaurante cu specific. Si cred ca de fiecare data imi iau si labneh, printre multe alte bunatati.

Cu toatea astea o buna perioda de timp (pana azi mai exact) am trait in bezna.
Labneh-ul cu pricina mi se parea cumva o mancare foarte greu de facut. N-as putea spune cum am ajuns la concluzia asta mirobolanta, probabil ca mi se parea ca ceva asa de bun nu se poate face cu una cu doua si cumva nu e accesibil oricarui ageamiu. :)

Ei bine, totalmente gresit. Labneh-ul nu se face usor, se face extrem de usor.
Asa, ca sa detaliez un pic labneh consta in iaurt scurs eventual combinat cu alte ingrediente, gen usturoi, verdeturi, nuci, etc, apoi presarat cu un pic de ulei de masline si menta uscata. De obicei se consuma ca aperitiv sau garnitura. Eu am incercat varianta cu usturoi, dar data viitoare o sa adaug si un pic de nuci, cu siguranta.

Ingrediente:
- 300-400g de iaurt gras (ca de obicei am folosit cedra de la napolact)
- 2-3 catei de usturoi
- ulei de masline
- sare
- menta uscata

Punem iaurtul la scurs intr-o strecuratoare fina sau in tifon. Cum nu aveam nici una nici alta am improvizat un pic si am folosit o strecuratoare de paste peste care am pus niste comprese sterile (practic tot tifon).


Peste comprese am turnat iaurtul


Apoi am acoperit strecuratoarea si am dat la frigider. Unde trebuie sa stea destul de multisor, undeva intre 12 si 24h (la mine a stat cam 14h). Daca va aduceti aminte puteti arunca zerul adunat din cand in cand.

Asa, dupa 12-24h trebuie sa obtineti un iaurt foarte gros cu consistenta destul de apropiata de branza. Cam ca branza tartinabila Philadelphia, asta e comparatia care imi vine in cap acum.

Ca sa aromam un pic pisam bine in mojar usturoiul, amestecam cu iaurtul scurs apoi potrivim de sare. Presaram cu ulei de masline si menta si gata. A iesit belea, ca la restaurant, pe cuvantul meu.

Pofta buna!

Un comentariu: