duminică, 26 februarie 2012

Thai green curry


Thai green curry cu (o sa radeti) curcan ... :)))
In timp ce studiam reteta am vazut ca exista variante cu pui, vita, creveti si cine mai stie ce.
Initial pornisem de la premisa unui thai green curry cu pui, dar am renuntat. Nu aveam pui de tara prin congelator si cu puiul din comert nu prea rezonez. Asa ca inlocuit cu eleganta puiul cu curcan.
Marea majoritate a retetelor folosesc piept dar am vazut variante si cu pulpe, varianta pe care am mers si eu.

Reteta asta o urmaream de mult, ce sa zic.
Numai ca tot timpul imi lipsea ceva, nu aveam frunze de kaffir lime sau pasta de curry/nu aveam fish sauce/aveam fish sauce dar era expirat/nu aveam lapte de cocos si tot asa.
Cam asta e si problema cu majoritatea retetelor thai, necesita o gramada de ingrediente exotice. Din fericire marea majoritate pot fi gasite la raionul de bucatarie internationala de la super-market.
Singurele ingrediente care mi-au pus probleme au fost frunzele de kaffir lime (pe care a tb sa le comand de pe net, le-am luat de la afaf.ro, recomand) si lemongrass, de care am uitat asa ca in replica nu am pus. :)

Dupa o sesiune de studiu cat se poate de minutioasa m-am oprit la doua retete pe care le-am combinat oarescum: thaigreencurry.net si dalegurii (blog pe care il recomand cu caldura).
Ingrediente:

- 500g pulpe de curcan dezosate (dupa cum am zis merge si cu pui, piept sau pulpe)

pentru marinata
- 1 lingura sos de soia
- 1 lingurita fish sauce (gasiti la megaimage)
- 1 lingura ulei de masline

pentru sos:
- 3-4 catei de usturoi taiati marunt
- 2-3 cepe verzi taiate bucati (mai mult partea alba)
- 1 lingurita de ghimbir proaspat taiat f marunt
- 3 lingurite zdravene de pasta thai green curry (gasiti la megaimage)
- o conserva de lapte de cocos de 400ml (tot la megaimage)
- 1 lingura de zahar
- 1 lingura de fish sauce
- 1-2 frunze de kaffir lime
- 1 lingurita zeama de lime
- o cana de fasole verde (congelata ca deh, e inca iarna)

pentru decor:
- o mana de frunze de coriandru taiate mai mare (merge si patrunjel)

Taiem pulpele bucati ceva mai mici (cam 1 cm grosime si 3-4 lungime) si le amestecam cu ingredientele pentru marinata si dam la frigider pentru 30-60 minute.


Intre timp taiem ceapa verde, ghimbirul si usturoiul:

 
Apoi incalzim bine wok-ul si prajim pulpele pentru 4-5 minute amestecand continuu.


Scoatem carnea pe o farfurie si stergem bine wok-ul cu un servet de hartie.
Reducem focul si punem in wok o lingurita de ulei, apoi adaugam pasta de curry. Lasam cam 1 minut (amestecand) si adaugam ceapa verde, usturoiul si ghimbirul. Dupa 2 minute de stir-fry punem carnea si tinem cam 1-2 minute pana se amesteca cu pasta si restul de ingrediente.


Adaugam laptele de cocos, sosul de peste si zaharul. Dam focul la maxim pana incepe sa fiarba apoi reducem la minim. Mare atentie aici, cum a inceput sa fiarba neaparat reduceti focul altfel o sa se separe laptele de cocos si nu e bine de loc. :)

 
Lasam sa bolboroseasca cam 15 min apoi adaugam kaffir lime, zeama de lime si fasolea verde si mai lasam la fiert inca 5-8 minute (tot la foc mic). Si asta e.

Servim cu orez si la final presaram cu coriandru/patrunjel.


Pofta buna!

Un comentariu: