luni, 21 octombrie 2013
Cartofi picanti cu chimion si coriandru
O reteta de inspiratie (ati ghicit) orientala! :)
Cei ce ma cunosc stiu deja ca asta este pasiunea mea: bucataria orientala si prin asta inteleg libaneza, iraniana, zona golfului, turceasca, etc. (ma rog, pasiunea asta coboara un pic si spre mediteerana inspre spania si grecia, dar asta e cu totul si cu totul alta poveste)
Multa vreme lipsa retetelor sau a condimentelor mi-a picurat un pic de plumb in aripi, impiedicandu-ma sa ma desfasor la maxim. :))
Eh, acum treaba s-a rezolvat, condimente se gasesc cam pe toate drumurile iar pe partea de retete m-am blindat cu ceva carticele una mai interesanta de cat alta, asa ca sper sa va delectez cu cat mai multe retete din acestea (evident daca timpul mi-o va permite).
Reteta de fata se poate servi atat ca aperitiv (strecurata printre alte mezze) cat si ca garnitura separata.
joi, 10 octombrie 2013
Tarta cu branza de vaci si afine
Acum ce sa zic, nu stiu daca e chiar o tarta in adevaratul sens al cuvantului. In cazul de fata avem de a face cu un produs aflat la granita dintre cheesecake, prajitura cu branza (si pasca chiar).
Ma rog, denumirea conteaza mai putin, important e faptul ca am descoperit o alternativa foarte buna la cheesecake-ul clasic (care m-a consacrat). :)
luni, 23 septembrie 2013
Salata cu ardei gras, castravete si iaurt (Salatat Khiyar wa Filfil bi-Laban)
O reteta de inspiratie orientala originara tocmai din indepartatul Kuwait.
Reteta se vrea o varianta ceva mai cosmopolita a traditionalei salate de iaurt cu castraveti si usturoi, prezenta atat in bucatariile orientale cat si in cele mediteraneene.
Ce sa zic acum, combinatia e geniala si chiar merita incercata. Cu mentiunea ca avand o personalitate destul de puternica se potriveste perfect pe langa ceva fripturi combinate cu orez dar nu si langa alte sosuri sau salate la fel de aromate.
M-am inspirat din cartea "The arabian nights cookbook" scrisa de Habeeb Salloum, carte pe care o recomand cu caldura. Din pacate nu exista varianta in romana, dar tot raul spre bine, in caz ca o veti achizitiona veti avea ocazia sa va exersati engleza, ce sa zic. :))
luni, 16 septembrie 2013
Tocana iraniana cu vinete, rosii si sirop de rodii (bademjan)
Fara nicio exagerare tocana (sau mancarea) de fata reprezinta unul dintre cele mai bune feluri de mancare fara carne gatit de mine vreodata, daca nu cea mai buna chiar.
In plus reteta asta mi-a confirmat faptul ca bucataria iraniana este una deosebita, un spatiu culinar vast ce se cere explorat, cum ar veni. :)
marți, 3 septembrie 2013
Chiftele cu rosii (Santorini tomato keftedes)
Cu aceste chiftele m-am intalnit in Santorini (normal, ca doar nu in Berceni la noi).
A fost dragoste la prima vedere, sincer sa fiu nu credeam ca o combinatie atat de simpla poate sa fie atat de gustoasa.
Ca sa intelegeti cum sta treaba, chiftelele de fata sunt oarecum inrudite cu cele de dovlecei (prezente de altfel si in bucataria romaneasca). Cu mentiunea ca datorita verdeturilor si a rosiilor vor iesi mult mai aromate.
Legenda spune ca trebuiesc gatite cu rosii din Santorini, altfel nu ies cum trebuie. Abureala (sau marketing), evident. :))
Eu unul am incercat cu niste rosii de pe la noi (calitate extra) si au iesit exact ca la sursa, fara falsa modestie.
Ca de obicei pentru situatii de genul asta o sa va recomand sa le gatiti exclusiv in sezon, cu rosii de gradina.
luni, 26 august 2013
Pizza cu pesto
Cum vara e cam pe duca ar fi bine sa profitati de busuiocul care inca se mai gaseste in piete.
Si cum sa va explic eu, pizza de fata e numai buna pentru asta.
Personal am inclus-o in top 3 personal si credeti-ma, asta spune multe ... ;)
sâmbătă, 24 august 2013
Salata mediteraneeana de vita
Salate de genul asta am tot improvizat de-a lungul timpului cu rezultate relativ multumitoare.
Eh, asta pana la salata de fata unde rezultatul fost de-a dreptul impresionant. :)
Cumva, se pare ca in semi-ignoranta mea am reusit sa combin ingredientele perfect si sa obtin o salata de sezon de-a dreptul delicioasa.
(subliniez "de sezon", cu alte cuvinte nu are sens sa va apucati sa o faceti iarna cu ingrediente din super-market)
Abonați-vă la:
Comentarii (Atom)