marți, 16 august 2011
Ciorba de linte
Sau mai bine zis supa crema de linte.
Nu e prima data cand fac, chiar nu stiu de ce nu am pus reteta pana acum. De lene, probabil. :))
Reteta originala o gasiti la Oana, in mare am facut si eu cam la fel cu foarte mici modificari.
Ingrediente:
- o ceapa mare (sau una medie plus una mica, in cazul meu) :)
- 2-3 morcovi
- 500g linte rosie
- 1 lingurita rasa de coriandru boabe
- 1 lingurita rasa de chimion
- menta uscata si lamaie pentru servit
Acum, foarte important. Ca sa savurati gustul adevarat al ciorbei de linte e musai sa puneti chimion. Chimion, nu chimen, ca multa lume le cam incurca.
Bine, acu ce sa zic si eu am trait in bezna multi ani la rand fiind ferm convins ca este vorba despre fix acelasi lucru.
Ei bine nu, gresit. :) Desi arata la fel, gustul este total diferit. De obicei chimenul este folosit in bucataria europeana, nord-europeana mai ales pe cand chimionul este folosit in bucataria asiatica si nord-africana. Mai multe detalii aici. De gasit il gasiti la Carefour sau daca nu, la Bacania veche de pe Barbu Vacarescu.
Ok, hai sa revenim la ciorbele noastre.
Pisam bine coriandrul si chimenul in mojar, asta asa ca sa beneficiem de aroma 100%. Mda, cam aiurea formularea, suna ca o reclama la cafea dar ce sa faci.. :)
Taiem ceapa marunt, la fel si morcovul si le punem la calit in 2-3 linguri de ulei de masline. Pana cand se inmoaie.
Adaugam condimentele si mai lasam un minut. Punem si lintea si mai lasam doua minute (ar fi bine sa amestecati din cand in cand, ca sa nu se lipeasca).
Adaugam cca 1.5-2 litri de apa si lasam la fiert 45 minute. Ideal ar fi sa punem supa de pui, dar merge si apa.
Ar mai fi alternativa total ne-ortodoxa a unui cub concentrat, dar nu stiu ce sa zic ... nu e bine. :)
Ca o paranteza, daca chiar nu va displac cuburile si vreti totusi ceva mai sanatos va recomand drogheriile DM (in Real Berceni), unde au cuburi de pui si legume bio.
Cat fierbe ar fi bine sa acoperiti cu un capac ca sa nu scada foarte mult.
Dupa 45 de minute potrivim de sare si piper apoi o pasam un pic (la blender sau folosind un mixer vertical) dupa care servim cu menta si lamaie. Daca stau bine sa ma gandesc ar merge si niste ardei iuti murati, de control asa (cum am vazut pe la carciumile turcesti pe care la frecventez destul de des).
Pofta buna!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cea mai buna ciorba de linte mancata pana acum!!! felicitari, RADU! Cori va saluta :)
RăspundețiȘtergereMultumim, te mai asteptam!
RăspundețiȘtergerearata ca cea din bagdad
RăspundețiȘtergereeh, sper ca si gustul o fi cam la fel :)
RăspundețiȘtergeresi gustul este la fel
RăspundețiȘtergerela carrefour nu se gaseste..., doar la plafar si dc ceri , o sa ti se dea chimen , asa ca va uitati atent pe cutie...
RăspundețiȘtergereMai nou am descoperit in mod cu totul si cu totul accidental ca se gaseste si in unele farmacii (semintele de chimion sunt folosite la nu stiu ce ceai). :)
RăspundețiȘtergere