marți, 2 august 2011

Biscuti shortbread


Sunt niste biscuiti de origine scotiana, pentru ceai.
Ma rog, eu in marea majoritate a cazurilor i-am consumat fara ceai.
Desi par banali au ei ceva a lor, ceva ce te face sa tot mananci. O fi oare cantitatea mare de unt din compozitie ? :))

 Biscuitii astia se gasesc pe toate drumurile in UK. Din nefericire nu si in Romania. Iar in putinele cazuri cand se gasesc sunt .. cum sa zic eu, usor cam scumpi. :))
Asa ca ce mi-am zis, daca biscutii nu vin la mine, iar eu nu ma duc la ei (pe cat de des mi-as dori), nu mai ramane decat o singura optiune: sa ii fac. :)

 Ingrediente:
- 200g faina (am folosit 000, nici nu mai stiu din care: ori Titan ori Dobrogea)
- 50g amidon alimentar
- 50 migdale macinate (crude, da?)
- 100g zahar pudra
- 200g de unt (lasat un pic la temperatura camerei, deci moale)
- un praf de sare


Amestecam intr-un castron faina, amidonul, migdalele, zaharul pudra, untul si sarea




pana obtinem un fel de firmituri.

Reteta originala spune sa folosim o furculita, dar merge si la mana.
O data firmiturile obtinute transferam pe o suprafata plana pe care am pus un pic de faina si framantam pana obtinem un aluat cat mai omogen.


Eu am impartit aluatul in doua pentru ca am experimentat un pic si am pus in jumatate de aluat si un pic de coaja de portocale rasa, cam o lingurita sa zicem.
Amestecam bine cu coaja de portocale, facem niste sfere mici, le punem in pungute si le lasam la frigider 1/2 ora.

Tapetam o tava cu hartie de copt, punem aluatul si il aplatizam astfel incat sa aiba grosimea unui deget. Merge turtit cu mana sau cu un sucitor mai mic, cum vreti.

Crestam radial cu un cutit si apoi dam gaurele folosind o furculita astfel incat sa trasam niste cercuri concentrice.



Mai dam la frigider inca o ora.

Punem tava in cuptorul (neincalzit in pralabil!) setat la 160-170 grade cam 40 minute, pana se rumenesc usor de fapt.


Cand sunt gata ii lasam 20-30 minute in tava sa se raceasca si apoi ii transferam pe o farfurie si ii lasam sa se raceasca de tot.
Nu sariti pasii astia pentru ca altfel o sa patiti ca mine:

Cu alte cuvinte: atunci cand sunt calzi sunt destul de fragili. :)

Cam asta ar fi. Pofta buna!

2 comentarii:

  1. chiar azi mi-am luat shortbread :). foarte buna. si-n romania gasesti, cutiile alea rotunde de tabla, sunt foarte gustosi. dar de vreo cateva ori mai scumpi decat aici. oricum sunt convinsa ca niciunii nu-s asa buni ca ai tai :p

    RăspundețiȘtergere
  2. Am adus la birou si Claudiu a zis ca sunt buni.
    Iar Claudiu e fan shortbread, deci clar e o parere avizata. :)

    RăspundețiȘtergere