marți, 1 noiembrie 2011

Mujdei


Stiu ca nu e cea mai complicata reteta de pe lume, dar totusi ... e vorba de de mujdei aici.
De multi hulit, de multi iubit mujdeiul nostru merita un post numai al lui.
Eh, si aici ca si la alte retete (simple in aparenta) lucrurile sunt foarte complicate. Versiunea asta reprezinta un fel de aioli mult diluat. Cu toate astea cand eram mic mancam ceva identic facut de ai mei, sub titulatura de mujdei ca la Isaccea. :)
Eh, asta nu face decat sa imi confirme faptul ca pana si in gastronomie exista niste principii universale, niste adevaruri absolute, cum ar veni. :)

Ingrediente:
- usturoi (cati vreti, eu am folosit vreo patru)
- ulei de floarea soarelui sau de seminte de struguri (nu de masline, e prea aromat)
- zeama de lamaie
- sare, piper
- o mana de patrunjel taiata marunt

Unelte:
- neaparat un mojar

Decojim cateii de usturoi si ii taiem cubulete. Ii aruncam in mojar si aruncam  deasupra un praf de sare.
Ii zdrobim bine pana se tranforma in pasta.

Adaugam un fir de ulei si amestecam bine pana obtinem un fel de emulsie. Si o tinem tot asa, adaugand cate un pic de ulei. In final trebuie sa obtinem ceva de consistenta maionezei. Nu exista o cantitate standard de ulei, in functie de cat puneti o sa obtineti un fel de maioneza mai mult sau mai putin concentrata. Personal pun cam 4-5 linguri de ulei, nu mai mult.
Adaugam si sucul de lamaie (cam o lingurita) plus un praf de piper si amestecam bine

Ca sa diluam turnam apa minerala, tot asa cate un pic pana ajungem la consistenta unui lapte. Iarasi, chestie de gust, eu unul pun 5-6 linguri.

La final adaugam patrunjelul si gata mujdeiul. Rezultatul este delicios, si are marele avantaj ca este foarte omogen.
Pofta buna!

2 comentarii:

  1. un sincer BRAVO!!!!
    aceasta reteta complicata reprezinta varful maiestrie culinare :)

    RăspundețiȘtergere