luni, 7 noiembrie 2011

Tarta cu pere si afine


Recunosc, nu am fost niciodata fan Reader's Digest. Probabil si datorita scrisorilor cu care am fost bombardat acum ceva timp, scrisori din care Andreea Marin imi zambea candid si imi explica cum am fost selectionat si cum am castigat nu stiu ce chestii. :)
Eh, episoadele asta cu un oaresce parfum de pungasie mi-au creat o o usoara aversiune, fie vorba intre noi. :))
Asta pana cand am primit cadou o carte de la editura mai sus mentionata, cu retete pentru cuptor. Buna carte, buna rau (fara nici o gluma) dovada si reteta de azi.

Ca o paranteza, parerea mea vis a vis de marketing-ul canibalic ramane in picioare (se pare ca scrisorile alea mirobolante m-au marcat destul de tare). :)

Ingrediente:
- 4-5 pere coapte
- 150g afine
- 150g zahar
- 2 lingurite suc de lamaie
- 120g unt moale
- 1 ligurita coaja rasa de portocala
- 1 praf de sare
- 2 oua
- 180g faina
- 1 lingurita praf de copt
- 2-3 linguri de lapte

Curatam perele, le taiem in doua si le scoatem cotorul.


Spalam bine afinele.

Tapetam o forma de prajituri (de 20cm) cu hartie de copt.

Punem intr-un vas cu fund gros 50g de zahar la caramelizat impreuna cu o lingurita de lamaie. Cand e gata turnam in forma si asezam perele deasupra. Distribuim afinele printre pere.


Amestecam restul de zahar cu untul si cu coaja de lamaie pana se omogenizeaza bine. Adaugam si ouale, unul cate unul.


Stingem praful de copt cu o lingurita de lamaie si il amestecam si pe el. Punem faina, putin cate putin amestecand in continuu. La final turnam 2-3 lingurite de lapte si amestecam bine. In final aluatul nostru ar trebui sa aiba o consistenta un pic cleioasa, adica sa se desprinda greu de pe lingura.


Turnam aluatul peste fructe si nivelam bine. La pasul asta o sa intampinati mici dificultati, dar nu dezarmati, iese pana la urma. :)


Incingem cuptorul la 180 grade si dam la cuptor pentru aprox. 50 minute.


Lasam la racit cam 20 minute si apoi intoarcem pe o farfurie.


Si cam asta e. O singura problema am avut, un singur detaliu a umbrit aceasta capodopera culinara.
Am reusit sa ard un pic caramelul care a iesit un pic amarui. Asa ca mare atentie, nu tineti zaharul foarte mult la caramelizat, in clipa in care s-a topit si inca este deschis la culoare il luati de pe foc.
Acum ce sa zic, perfectiunea asta e greu de atins din prima asa; las ca stiu ce am de facut data viitoare. :)

Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Arata super bine, cred ca ii fac si eu lui Cip o portie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vezi ca varianta originala era cu mure (in caz ca preferati mai mult murele). Eu am pus afine pentru ca n-am avut mure. :)

    RăspundețiȘtergere