miercuri, 26 decembrie 2012

Calamar la gratar


Multa vreme am evitat sa gatesc calamarul. Asta pentru ca citisem tot felul de povesti care de care mai prapastioase si toate avand aceasi concluzie, daca nu e gatit perfect calamarul se transforma intr-un fel de cauciuc de cea mai joasa speta.

Eh, nu trebuie sa disperam mi-am zis si am studiat un pic problema. Pana la urma s-a dovedit ca gatitul perfect implica un pic de marinare si un pic de atentie la timpul de gatire. Si cam atat, in rest floare la ureche. :)

Am folosit calamar congelat nu de alta dar asta a fost singurul disponibil atunci cand am poftit la calamar. :)

Evident, daca aveti posibilitatea va recomand sa folositi proaspat, cu mentiunea ca ar fi bine sa nu luati orbeste si sa verificati daca calamarul proaspat e intr-adevar proaspat.

Ingrediente (pt doua portii):
- 400-500g calamar (atentie, cel congelat are asa numita carcasa de gheata, cu alte cuvinte porniti de la premisa ca 20-30% din cantitatea cantarita o sa se duca pe apa sambetei)
- 1 lamaie mica-medie
- 3 linguri ulei de masline
- un pic de oregano proaspat (merge si uscat)
- 1 catel de usturoi pisat marunt (optional)
- sare si piper

Ideal ar fi sa lasati calamarul la deocongelat la frigider cu 10-12 ore inainte. Eventual puneti-l intr-o sita deasupra unui vas ca sa se scurga toata apa si sa nu fie apos.

Spalam lamaia bine si radem coaja intr-un castron. Stoarcem si zeama de lamaie tot acolo. Adaugam uleiul de masline, usturoiul si un praf de oregano.
Punem si un pic de sare si piper si amestecam. Turnam marinata peste calamar avand grija sa punem un pic si prin interior.
La pasul asta sa fiti atenti si sa nu faceti greseala mea. Care a constat in faptul ca am turnat o gramada de marinata in interior pe care nu am scurs-o foarte bine. In final marinata a binevoit sa se scurga pe gratar si daca nu ma miscam repede cu un servet sa o absorb probabil ca as fi obtinut un calamar inabusit. :))

Punem la frigider 1-2 ore la marinat. Dupa ce timpul a expirat incingem un gratar bine bine (!), scurgem bine calamarul (vezi observatiile de mai sus) si punem pe gratar cam 2-3 minute pe fiecare parte.

Servim cu salata verde si un pic de lamaie.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu