luni, 14 ianuarie 2013
Cheesecake cu glazura de ciocolata si fructe de padure
Reteta de fata se vrea o variatie la cheesecake cu fructe de padure.
Ma rog, cuvantul potrivit ar fi evolutie avand in vedere ca in ecuatie a intervenit si ciocolata. :)
Sincer sa fiu initial pornisem de la premisa unui cheesecake marmorat dar data fiind ignoranta mea in domeniu am obtinut o prajitura glazurata. Ce sa zic, a iesit extraordinar de buna, poate a fost mai bine asa.
Intre timp (ulterior adica) m-am lamurit si cum sta treaba cu marmorarea asta asa ca la urmatorul cheesecake o sa abordam si stiinta secreta a marmorarii.
Reteta este in proportie de 90% identica cu cea initiala, dar nah pentru cei care ajung aici de pe google o sa imi calc pe inima si o sa apelez la un rusinos/dezonorant copy-paste.
Ingrediente pentru blat:
- 300g biscuiti digestivi
- 150g unt
Ingrediente pentru crema de branza:
- 300 g brânza Philadelphia + 300g branza de vaci dulce (puteti varia proportiile un pic, eu am folosit 200 philadelphia si 400 de branza de vaci si a iesit la fel de buna)
- 200 ml smântâna pentru frisca
- 3 oua
- 150 g zahar
- 1 stick de vanilie
- 80-100g fructe de padure
- 80-100g ciocolata (am folosit ciocolata de menaj de la lidl, e cat se poate de ok)
Observatie: folositi neaparat biscuiti digestivi. Daca nu gasiti ii puteti inlocui cu biscuiti integrali. Nu incercati cu biscuiti normali pentru ca nu o sa se lege blatul bine.
Blatul:
Punem biscutii in robot si amestecam pana se fac praf. Ar trebui sa obtinem ceva similar cu un nisip cu granulatie mai mare.
Topim untul, turnam peste si amestecam (tot la robot) pana se omogenizeaza.
Adaugam in forma de prajituri, preferabil (ca sa nu zic obligatoriu) una cu perete detasabil. Nivelam folosind o lingura.
Compozitia:
Punem branza impreuna cu zaharul in robot si amestecam bine pana se incorporeaza zaharul.
Urmeaza smantana, amestecam un pic apoi ouale si iar amestecam un pic. La final taiem batonul de vanilie pe lung, scoatem semintele si le adaugam la compozitie. Amestecam la robot din nou pana se distribuie vanilia uniform.
Eh, de aici se schimba un pic treaba fata de cheesecake executat initial.
Punem cam jumatate din compozitie, poate un pic mai mult peste blat.
Jumatatea ramasa o impartim in doua (adica aprox doua sferturi cum ar veni). Un sfert il lasam in vasul robotului iar pe celalalt il cazam temporar intr-un vas ceva.
La robot amestecam primul sfert cu fructele de padure facute piure si cu ajutorul unei linguri turnam deasupra compozitiei din forma urmand o spirala. O sa iasa o spirala destul de plina o sa vedeti.
Transferam cel de-al doilea sfert in vasul robotului si amestecam cu ciocolata topita. La fel, turnam cu o lingura in spirala. In final ar trebui sa obtineti cam asa ceva:
Dam la cuptor pentru 50 min la 150-160 grade.
Atentie, timpul e un pic relativ, depinde de cuptor. Daca vedeti ca incep sa apara mici crapaturi in compozitia de branza e sigur gata. Eu unul am lasat un pic mai mult si am obtinut niste crapaturi mai mari. Nu e nicio tragedie, gustul e la fel, dar nah ideal e sa iasa perfect si ca prezentare, corect? :)
Cam asta ar fi, pofta buna!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Din cand in cand trec pe aici...si imi lasa gura apa de fiecare data. Te-ai gandit la un ebook??? Felicitari...ne mai vedem.
RăspundețiȘtergereCa sa fiu sincer, nu. :)
RăspundețiȘtergereDar e o idee, sper sa am timp la un moment dat. Ma rog, pana una alta trebuie sa fac si niste poze mai acatarii, mai e de munca si aici.
Dupa o pauza nejustificat de mare, cauzată in principal de nivelul de dificultate prea ridicat la care ajunseseră retetele (la mujdei si bruschete cu branza am dat foc la bucatarie, spre ex...), sau de inmultirea ingrijoratoare a preparatelor pe baza de conopida si broccoli, mi-am luat inima in dinti si mi-am luat sortul din cui.
RăspundețiȘtergerePrima oara mi-a atras atentia „Moelleux au chocolat”, dar am renuntat rapid. Din principiu, nu gatesc preparate pentru care, in afara de cartea de bucate, am nevoie si de dictionar... Un razboi pe doua fronturi... Plus ca in a doua poza, prajitura se cam „moulliase” de tot...
Asa ca am optat pentru cheescake cu glazura de ciocolata si fructe de padure. Atras in principal de faptul ca ar fi o evolutie de la deja sordidul cheesecake cu fructe de padure. Pe parcurs am descoperit, cu un mix de stupoare si dezamagire, ca, in bunul stil „Ponta”, era de fapt un plagiat in proportie de 90%... Rusinos si dezonorant, intr-adevar...
Dupa ce am salivat la perspectiva iluzorie a unui cheesecake marmorat, desi n-am nici cea mai mica idee ce ar putea fi si nici nu voi afla prea curand, din moment ce am jurat sa nu deschid vreun dictionar, am ajuns la biscuiti.
Partea proasta e ca nu am gasit biscuiti digestivi, nici integrali. Si cum cei normali au fost interzisi cu desavarsire, am apelat la cei indigestivi, doar-doar sa se lege blatul. Lucru care s-a dovedit a nu fi cea mai inspirata alegere... In fine. I-am facut praf si pe aia, asa cum scrie la reteta. M-am speriat ca aratau, intr-adevar, ca nisipul - era totusi din ala cu granulatie mica, de Mamaia - dar am tras aer in piept si am mers mai departe.
Crema de branza. 300 g branza Philadelphia si 300 g branza de vaci dulce (puteti varia proportiile). Le-am variat intre ele, adica 300 g branza de vaci dulce si 300 g Philadelphia. Piece of cheesecake.
După ce am taiat pe lung batonul vanilie, manca-i-as pana lui de baton cu seminte cu tot, mi-am dat seama ca ma confrunt cu o problema. Nu am robot de bucatarie... As vedea, de acum incolo, pentru a prevedea aparitia unor astfel de elemente neplacute pe parcurs, ca, langa rubrica de ingrediente, sa mai fie introdusa una in care sa fie mentionata si masinaria necesara ducerii la bun sfarsit a acestor proiecte de anvergura...
Aşadar, constrans de lipsa mijloacelor tehnice, am decis cu regrete sa pun punct acestei escapade in lumea aventuroasă a cheesecake-ului. Oricum, si daca aveam ca robot pe Terminator II, nu cred ca reuseam sa trag spiralele alea cum trebuie... Asa ca am rontait batonului taiat pe lung de vanilie, iar branza, ciocolata si fructele de padure le-am incorporat in alte trei retete, cel putin la fel de savuroase: branza, ciocolata si fructe de padure.
P.S. promit ca atunci cand va fi dezvăluit secretul practicii oculte a marmorarii ma voi dota cu aparatura necesara pentru aceasta grozavie
RăspundețiȘtergereBreh cimino, ai ajuns un fel de garcia marquez cu comentariile astea fluviu.
RăspundețiȘtergereAs putea sa scot o carte cu ele (un e-book cum zicea catalin mai devreme) si sa scot bani grei. :))
Deja ma gandesc la titlu: 'un veac de comentarii' crezi ca ar merge? :)