sâmbătă, 4 mai 2013

Curry cu vinete si cartofi


Nu sunt cel mai mare fan al vegetarianismului/veganismului sau cum s-o mai zice.
Personal cred ca intr-o dieta echilibrata carnea nu ar trebui sa lipseasca. Nu mai insir aici motivele pentru ca problema e foarte complicata si discutata si ar insemna sa deviez serios de la partea culinara.
Dar, si aici intervine un mare dar, consumul de carne nu implica indoparea exclusiva cu fripturi.

In mod ideal ar fi bine sa gatim fara carne macar cateva mese pe saptamana (doua-trei minim). In plus nu trebuie exagerat cu carnea de porc. Mai bine vita, pui, curcan sau si mai bine, peste.
Pe baza acestor ipoteze am inceput de la o vreme sa mai gatesc si eu fara carne, la misto asa. :)

Retete de fata se incadreaza in aceasta categorie, asa ca o puteti incerca cu incredere. Merge si la post, evident.

Ingrediente (3-4 portii):
- 3 vinete nu foarte mari (cam la 1kg in total)
- 3 cartofi ceva mai maricei
- 2 linguri de ulei neutru (floarea soarelui, palmier, etc)
- 1 lingurita seminte de mustar
- 1/2 lingurita piper cayenne (daca nu aveti puneti 1-2 ardei iuti de-ai nostri)
- 1/2 lingurita turmeric (sau curcuma, e acelasi lucru)
- 2 lingurite seminte de coriandru
- 1 lingurita seminte de chimion
- 1 lingura ghimbir proaspat ras
- 2 linguri de usturoi taiat marunt
- 2 boabe de cardamon
- o conserva de rosii cuburi (sau 3 rosii proaspete taiate cubulete)
- o cutie lapte de cocos (400ml)
- 100 ml apa
- sare, piper
- 2 linguri zeama de limeta
- coriandru proaspat (sau patrunjel) pentru decor

Taiem vinetele cuburi de 1cm, la fel procedam si cu cartofii curatati de coaja.
Ideal ar fi sa presarati vinetele cu un pic de sare si sa le tineti cam 10-20 min iar apoi sa le scurgeti de zeama lasata.

Punem uleiul la incins la foc mediu si apoi adaugam boabele de mustar. Acoperim cu un capac si tinem cam doua minute pana incep sa pocneasca. Intre timp maruntim in mojar chimionul si coriandrul boabe.
Adaugam restul de condimente, adica cayenne, turmeric, chimion, coriandru plus ghimbirul si usturoiul.
Tinem cam 5 minute, amestecand din cand in cand.

Adaugam rosiile, cartofii, vanata, laptele de cocos si apa. Punem si semintele de cardamon zdrobite usor.
Reducem un pic focul si tinem cam 50 min amestecand din cand in cand. Daca vi se pare ca a scazut prea tare completati cu un pic de apa.

La final potrivim de sare si piper si mai tinem 2-3 minute. Dupa ce am oprit focul, adaugam zeama de limeta si servim cu coriandru frunze sau patrunjel.

Ca garnitura merge un orez, evident. :)

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu