duminică, 4 august 2013

Cheesecake cu caise


De data asta o sa sar peste obisnuita introducere.
Nu de alta, dar subiectul cheesecake a fost analizat si ras-analizat atat din punct de vedere teoretic cat si practic.

Asa ca o sa ma rezum la a va spune ca este vorba de un cheese cake de sezon, aromat cu piure de caise, ceva fin si subtil, cum ar veni. :)



Ingrediente:
pentru blat
- 300g biscuiti digestivi (daca nu gasiti digestivi luati din cereale integrale)
- 150g unt
- 2 linguri cacao (optional)

pentru crema:
- 600 g brânza dulce (sau branza dulce si philadelphia, eu folosesc 400g branza si 200g philadelphia de ex)
- 150 g zahar
- 200 ml smântâna pentru frisca
- 3 oua
- 1/2 pastaie de vanilie (miezul)
- un praf de nucsoara
- 1/2 lingurita ghimbir ras

pentru piure de caise:
- 300g caise coapte (!)
- 50g zahar
- 1 lingura zeama de limeta (lime) sau lamaie

Blatul:
Punem biscuitii la robot pana obtinem ceva de consistenta unui nisip mai gros. Topim untul si il punem peste. Adaugam si cacao si amestecam pana obtinem o compozitie de consistenta nisipului ud.
Punem intr-o forma cu perete detasabil (de 26cm) si nivelam cu o lingura. Si cam atat cu blatul.

Crema de branza:
Punem branza cu zaharul in robot (dupa ce spalam vasul, evident) si amestecam pana ce se omogenizeaza.
Adaugam smantana si amestecam din nou. Punem ouale si amestecam iarasi.
La final vin ghimbirul si condimentele (nucsoara, vanilie). Mai amestecam un pic si gata.
Turnam compozitia peste blat.

Piure-ul de caise:
Scoatem samburii si punem caisele in tigaie impreuna cu 50g zahar (la foc mediu). Tinem 3-4 minute pana zaharul se topeste si caisele incep sa lase apa.
Reducem focul si mai lasam cam 10 minute pana caisele ating consistenta unei dulceti. Lasam sa se racesca si apoi bagam la blender impreuna cu zeama de lime. Amestecam pana obtinem un piure fin si relativ fluid.
Turnam din loc in loc peste crema de branza si apoi facem niste rotocoale cu o furculita (sau orice alt model de va trece prin cap).

Dam la cuptor (incins la 150 grade) pentru o ora. Sa puneti forma intr-o tava pentru ca e posibil sa se mai scurga un pic de unt din blat.
Cand e gata oprim cuptorul si lasam cheesecake in cuptor sa se raceasca cat mai lent (cateva ore). De abia apoi il putem baga la frigider, mimim 4-5 ore.

In final ar trebui sa obtineti ceva de genul


Savurati! :)

La final sa nu uitam sa ii multumim dnei Martha Stewart care in intelepciunea ei a inchipuit aceasta reteta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu