luni, 23 septembrie 2013

Salata cu ardei gras, castravete si iaurt (Salatat Khiyar wa Filfil bi-Laban)


O reteta de inspiratie orientala originara tocmai din indepartatul Kuwait.
Reteta se vrea o varianta ceva mai cosmopolita a traditionalei salate de iaurt cu castraveti si usturoi, prezenta atat in bucatariile orientale cat si in cele mediteraneene.
Ce sa zic acum, combinatia e geniala si chiar merita incercata. Cu mentiunea ca avand o personalitate destul de puternica se potriveste perfect pe langa ceva fripturi combinate cu orez dar nu si langa alte sosuri sau salate la fel de aromate.

M-am inspirat din cartea "The arabian nights cookbook" scrisa de Habeeb Salloum, carte pe care o recomand cu caldura. Din pacate nu exista varianta in romana, dar tot raul spre bine, in caz ca o veti achizitiona veti avea ocazia sa va exersati engleza, ce sa zic. :))

Ingrediente:
- 4 linguri ulei de masline
- 1 ceapa mare, taiata marunt
- 1 ardei gras rosu ceva mai mare, taiat mai marunt si el (fie fasii ceva mai mici, fie cubulete)
- 2 catei de usturoi pisati
- 2/3 lingurita menta uscata
- 1/2 lingurita ghimbir proaspat ras (cat mai marunt posibil)
- 3-4 castraveti de gradina (sau un castravete englezesc, din acela de se gaseste la supermarket)
- 500g iaurt
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 lingurita piper

Incingem uleiul la foc mediu si calim ceapa si ardeiul cam 6-7 minute pana se inmoaie. Atentie, nu le caliti foarte mult, cat se se inmoaie si atat.
Le lasam la racit.
Cat se racesc curatam castravetii, ii taiem pe din doua si le scoatem semintele folosind o lingurita. Ii taiem feliute si pe ei.

La final amestecam toate ingredientele si lasam la frigider cam doua ore pana sa servim.
Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Imi permit si eu sa propun o reteta alternativa, de inspiratie divina. E varianta clasica si necosmopolita a traditionalei salate de iaurt cu castraveti si usturoi.

    Si aceasta combinatie e geniala si chiar merita incercata daca n-aveti in frigider decat un castravete si un iaurt. Un catel de usturoi se poate imprumuta de la vecini. Cu mentiunea ca, daca aveti o personalitate puternica, ar fi bine sa n-o mancati. Se potriveste perfect cu fripturile combinate cu orez, cu atat mai mult cu cat va veti limita doar la acestea.

    M-am inspirat din cartea “1001 nights” scrisa de Habib Habibou, carte pe care o recomand cu caldura. Din pacate nu exista varianta in romana, nici in engleza, ci doar in araba. Dar tot raul spre bine, din moment ce nu intelegeti ce scrie s-ar putea sa faceti alta reteta si mancarea sa iasa chiar buna.

    Ingrediente:
    - 1 castravete englezesc (nu stiu cum arata, presupun doar ca n-are niciun gust)
    - 1 iaurtel Danonino
    - 1 catel de usturoi

    Amestecam ingredientele, le lasam la frigider pana ni se face atat de foame incat am inghiti orice, si le mancam.
    Pofta buna!

    RăspundețiȘtergere