luni, 4 noiembrie 2013

Cheesecake cu dovleac si ciocolata


Nicio luna fara cheesecake si nicio toamna fara cheesecake cu dovleac, cam asta este deviza mea incepand cu anul trecut.
Asa ca fara a mai sta prea mult pe ganduri am implementat bunatatea de fata. Ca sa evit monotonia si sa nu o apuc pe calea spinoasa a marmorarii sau a glazurarii am decis sa schimb un pic abordarea si sa incerc o tarta stratificata (sau bicolora). A iesit bine, ce sa zic. :)
Ingrediente:
pentru blat
- 300g biscuiti digestivi (daca nu gasiti digestivi luati din cereale integrale)
- 150g unt

pentru crema:
- 600 g brânza  (sau crema de branza; de data asta am folosit exclusiv branza de vaci, fara philadephia)
- 150 g zahar
- 200 ml smântâna pentru frisca
- 3 oua
- 1/2 pastaie de vanilie (miezul)
- un praf de nucsoara
- 1/2 lingurita scortisoara
- 350-400g dovleac placintar (cantitatea se refera la dovleacul curatat deja)
- 100g ciocolata amaruie


Taiem dovleacul in cubulete de 1cm si il asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor (incalzit la 180 grade) pentru 30-40 min (pana se inmoaie).  Punem in robot/blender si il facem piure. 

Punem biscuitii la robot pana obtinem ceva de consistenta unui nisip mai gros. Topim untul si il punem peste. Amestecam pana obtinem o compozitie de consistenta nisipului ud.
Punem intr-o forma cu perete detasabil (de 26cm) si nivelam cu o lingura.

Punem branza cu zaharul in robot (dupa ce am spalat vasul) si amestecam pana ce se omogenizeaza bine bine.
Adaugam smantana si amestecam din nou. Punem ouale si amestecam iarasi.
La final vin dovleacul piure, condimentele (scortisoara, nucsoara, vanilie). Mai amestecam un pic si gata prima etapa a umpluturii.

Impartim compozitia in doua, lasand jumatate in robot. Topim ciocolata la foc f mic si o adaugam in robot apoi amestecam pana se omogenizeaza.

Turnam compozitia cu ciocolata peste blat si dam la cuptor (incins la 150 grade de data asta) timp de 20-25 minute. Scoatem forma si lasam sa se raceasca 15 minute. Manevra asta are rolul de a consolida primul strat, in caz ca nu v-ati prins. ;)

Adaugam si restul de compozitie si dam din nou la cuptor pentru 40 minute.

La final lasam sa se raceasca in cuptorul oprit si de abia apoi dam la rece pentru minim 4-5 ore (preferabil peste noapte).

Si cam asa sta treaba cu cheesecake-ul vedeta din toamna asta.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu