sâmbătă, 24 octombrie 2015

Gavros saganaki


Sau in traducere sardine (sau ansoa) proaspete la tigaie. Am descoperit bunatatea asta intr-o mica taverna din Thassos si fara nicio exagerare a fost dragoste la prima degustare. :)
Reteta este geniala in simplitatea ei singurul lucru de care va trebui sa tineti cont este calitatea si prospetimea ingredientelor.

Pentru cei care nu prea sunt familiari cu bucataria greceasca si terminologia asociata o sa punctez faptul ca 'saganaki' inseamna tigaie, de fap tigaita asta pentru ca saganaki este diminutivul de la sagani (tigaie cu doua manere). :)

Din acest motiv exista o garamada de retete 'saganaki' care pot fi total diferite, atat prin prisma ingredientelor (creveti, branza, peste) cat si prin prisma metodei de gatit (frigere, posare ca in cazul de fata, samd).

Reteta originala mentiona peste (sardine si ansoa) de dimensiune mica , dar cum Bucuresti nu e Grecia am trebuit sa ma descurc cu ce am gasit (adica niste sardine proaspete ceva mai maricele).
Ca sa nu ma chinui cu oasele le-am filetat in sistem fluture.Mai exact se taie capetele, inotatoarele si se curata apoi se desfac usor. Prindeti sira spinarii si trageti de ea si o sa observati ca iese cu tot cu oase pana la coada pestele putand fi aplatizat apoi. Pare greu, dar nu e :)

Ingrediente (pentru 2 pers ca fel principal sau 4 pers ca mezze/aperitiv):
- 500g de sardine sau ansoa proaspete (curatate si fara capete)
- 1/2 cana de supa de legume (sau apa)
- 1/4 cana ulei de masline extravirgin (de cea mai buna calitate)
- 1/4 cana vin alb sec sau demi-sec
- 1 lingurita mustar (preferabil de Dijon)
- 1 arde gras rosu mic/mediu (taiat rondele sau fasii subtiri)
- 1 ardei iute (taiat rondele sau fasii subtiri)
- 1 lingurita de oregano uscat
- 2 linguri de patrunjel tocat (sau si mai mult)
- zeama de lamaie

Punem apa/supa, vinul, uleiul de masline si mustarul intr-un vas si amestecam pana se omogenizeaza.
Punem intr-o tigaie cu fund gros la foc mediu si tinem cam 5-6 min. Potrivim de sare si piper (eventual mai completam cu vin sau ulei daca e cazul).
Adaugam ardeiul gras si amestecam un pic urmat de peste (pe care il aranjam circular).
Acoperim, dam focul la mic si lasam cam 2 minute.
Oprim focul, punem ardeiul iute, acoperim si mai lasam 5 min (pestele o sa continue sa se gateasca de la caldura reziduala).

La final presaram oregano, patrunjel si stropim cu un pic de ulei de masline se zeama de lamaie.

Partea spectaculoasa este sosul asa ca pregatiti-va cu ceva paine cat mai buna ca sa il puteti culege pe tot. :)
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu