luni, 3 ianuarie 2022

Conopida cu sos tahini

 

Cu toata sinceritatea si fara pic de exagerare, avem aici una dintre cele mai bune mancaruri fara carne mancate de mine vreodata .
Dulceata conopidei se combina cu sosul acrisor de tahini si cel dulce de rodii, semintele de rodii si pin ii dau un pic de textura, patrunjelul ii da prospetime si rezultatul e de-a dreptul fabulos.

M-am inspirat de la un restaurant libanez din Bucuresti, a fost cumva dragoste la prima vedere/degustare doar ca de la inceput a existat o mica problema:
respectivul stabiliment nu este chiar in drumul meu si alde Glovo & co nu livreaza la mine (evident, din acelasi motiv).
Asa ca de voie, de nevoie am facut un pic de reverse engineering si am ajuns la reteta de mai jos (foarte aproape de original)

Ingrediente
pentru conopida la cuptor:
- o conopida mai maricica
- o lingurita de boia afumata
- o lingurita rasa de chimion
- 5-6 linguri ulei de masline
- sare si piper

pentru sos tahini:
- 5 linguri tahini (pasta de susan, se gaseste la mega/cora, etc sau la macelariile turcesti sau libaneze)
- 4 linguri zeama de lamaie
- 3 linguri de apa
- un catel de usturoi ras/pisat
- un praf de sare

pentru decor:
- seminte de rodii
- sirop de rodii (se gaseste cam pe unde se gaseste si tahini)
- o mana zdravana de patrunjel tocat marunt (optional)
- seminte de pin (optional)

Rupem conopida buchetele si punem intr-o tava standard de cuptor pe care o tapetam cu hartie de copt in prealabil. Stropim cu uleiul de masline si apoi presaram cu boia, chimion sare si piper. Amestecam bine pana bucatile de conopida sunta acoperite uniform.
Dam in cuptorul incins la 180-200 grade pana se rumeneste conopida (cam ca in poza) si devine moale (o puteti intepa cu un cutit sau furculita).

La sosul de tahini treaba e simpla, bagam toata ingredientele in blender si amestecam pana obtinem consistenta unei smantani mai lichide.
Daca sosul este prea gros putem completa cu un pic de apa. Intr-un final ar trebui sa obtinem un sos acrisor si putin usturoiat. Ca o paranteza minunatia asta merge la multe alte chestii, gen peste, falafel, etc. Chiar ma gandesc sa fac o postare separata doar pentru el. :)

La final montam:
- punem in fiecare farfurie conopida coapta
- stropim cu sos de tahini si sirop de rodii (cam 2-3 lingurite din fiecare per farfurie)
- presaram cateva seminte de rodii
- presaram seminte de pin si patrunjel

Dupa cum puteti vedea in cazul meu am preferat sa fac o mica salata de patrunjel langa (merge si asa.. ) :)

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu