duminică, 24 iunie 2012
Falafel - perfectiunea
Desi acum ceva vreme am mai postat o reteta de falafel, am considerat ca este cazul sa revin.
Asta pentru ca relatia mea cu falafelul a fost una speciala, o relatie ce a implicat multe suisuri si coborasuri, o relatie plina de esecuri si impliniri totodata. :))
(mai multe amanunte puteti gasi in prima reteta de falafel)
Asa, desi in cele din urma ajunsesem la o abordare cat se poate de onorabila si gustoasa simteam eu ca e loc de mai bine, simteam ca se poate mai mult. Era ca si cum m-as fi fost urcat pe Everestul falafelului dar fara a ajunge pe culme. :)
Singurul lucru care ma nemultumea la ultima reteta era textura. Nu reuseam sa obtin textura aia un pic zgrunturoasa la suprafata. Asta pana azi cand astrele s-au aliniat perfect si am obtinut combinatia ideala gust-textura. :)
Pentru cei interesati, se pare ca textura se datora faptului ca fierbeam nautul, la vremea respectiva ajunsesem la concluzia ca era singura modalitate de a impiedica dezintegrarea falafelului la prajit.
Ei bine, gresit. Se pare ca nautul nu era suficient de hidratat, asta era singura lui problema. :)
In concluzie, nautul trebuie tinut suficient la inmuiat (pe de o parte) si la frigider o data ce compozitia este gata (pe de alta parte).
Ingrediente:
- 300g naut uscat
- 2 catei de usturoi (tocati marunt)
- 1 ceapa mica (tocata marunt)
- 1-2 lingurite de amestec de condimente pentru falafel de la raionul de produse orientale (vedeti la cora sau mega-image)
- 2 linguri de faina
- o legatura mica/medie de patrunjel (tocata marunt si ea)
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu (stinsa cu un pic de zeama de lamaie)
- sare si piper
- ulei pentru prajit (nu de masline)
Daca nu gasiti condimente pentru falafel, puteti incerca ceva de mare efect amestecand:
- 1 lingurita de menta uscata
- 1 lingurita de chimion macinat
- 1 lingurita de boabe de coriandru macinat
- coaja rasa de la o lamaie
O mica observatie aici, cand puneti condimentele (indiferent ca le-ati cumparat sa le-ati preparat) sa le adaugati treptat si apoi sa verificati gustul. Asta pentru ca aromele sunt destul de puternice si exista riscul sa aromati falafelul un pic cam tare. :)
Asa, sa trecem la reteta.
Spalati nautul apoi puneti-l la inmuiat 20-24h, eventual schimbati apa o data in intervalul asta.
Dupa ce s-a inmuiat il punem la robot impreuna cu toate ingredientele (mai putin faina) si amestecam pana obtinem ceva de consistenta unui nisip de granulatie mai mare si umed.
Adugam faina la sfarsit, mai amestecam un pic si potrivim de sare si piper.
Formam chiftelute cu diametrul de 3-4cm le punem intr-o farfurie (acoperita cu folie alimentara, neaparat). Dam la frigider pentru 2h.
Dupa 2h punem uleiul la incins, ar trebui un strat de ~2cm. Cand s-a incins bine adaugam chiftelele si le tinem cam 2 minute pe fiecare parte.
Dupa ce s-au prajit le scoatem pe un servet de hartie ca sa mai absoarba din ulei.
Ca sa fac ceva cat mai competent am executat in paralel si un humus, o pasta de masline negre, o pasta de masline verzi, un sos de iaurt si o salata de ceapa cu sumac.
La pasta de masline negre am pus masline fara samburi plus un pic de usturoi pisat, ulei de masline si zeama de lamaie.
La cea de masline verzi am pus masline verzi fara samburi plus un pic de ulei aromat cu busuioc si zeama de lamaie.
Sosul de iaurt a constat in iaurt gras amestecat cu usturoi pisat, marar si patrunjel tocate marunt, totul asezonat cu sare si piper.
Salatei de ceapa o sa ii dedic imediat o postare speciala, pentru ca merita. :)
Eh, si la final am luat niste lipii si am servit dupa cum ne-a taiat capul.
Pota buna!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu