Salata de vinete este un fel intalnit in cam toate culturile gastronomice.
Pornind de la traditionala salata de vinete romaneasca (ma rog, balcanica), trecand prin variantele din orientul mijlociu si ajungand chiar si in Franta (cu al lor caviar d'aubergine).
Varianta de fata, de origine indiana mi-a cazut cu tronc la prima vedere asa ca nu am stat mult pe ganduri si am incercat-o.
Rezultatul: un succes rasunator. :)
Ingrediente:
- 500g vinete gata coapte si curatate
- 1 ceapa mica taiata marunt
- 2 linguri de ulei neutru (floarea soarelui, etc)
- 1/4 lingurita seminte de chimion
- 1 ardei iute mic (taiat marunt)
- un praf de turmeric
- un praf de piper cayenne
- 50 g de rosie taiata cubulete (eu am pus cam 3 linguri de rosii cuburi din conserva, din motiv de sezon = iarna)
- 1 lingura coriandru frunze taiat marunt (merge si patrunjel daca nu aveti sau daca vi se pare prea puternic coriandru)
- un praf de garam masala (optional)
- sare
Incingem bine bine uleiul la foc mare si adaugam chimionul. Dupa 5-10 secunde adaugam ceapa si ardeiul iute si sotam pana se rumenenesc.
Reducem focul la mediu apoi adaugam turmericul, piperul cayenne si rosiile si amestecam pret de 2-3 minute.
Adaugam vinetele si amestecam usor apoi potrivim de sare. La final adaugam coriandru/patrunjelul si amestecam cat sa se omogenizeze, nu mai mult.
Ca o paranteaza garam masala este un condiment (ma rog, amestec) destul de aromat asa ca daca vreti sa simtiti aroma vinetelor in toata splendoare lor il puteti omite (din acest motiv l-am trecut la optional). Eu am facut cu garam masala si a iesit f bun, dar nah chestie de gust.
Pofta buna!
Baingan Bharta
RăspundețiȘtergereBuna ziua, dle Radugateste. Inca de la primele randuri trebuie sa va spun ca sunt o tanara neinitiata, neprihanita (m-am si inrosit spunand aceste cuvinte) in tainica – pentru mine – arta a gatitului. Sau, cum spune mama, sunt mai mult o pitzi decat o gospodina. :)) Hi hi.
Prietenul meu a dat insa din greseala de onorabilul dvs site, cand, beat fiind, a tastat pe google din greseala “baingan style” in loc de “gangnam style”. “Evrika!”, l-am auzit strigand (cand bea vorbeste in franceza). “In sfarsit, cineva care gateste si explica pe intelesul tau”, mi-a zis. Nu am inteles exact daca asta e o atingere la mine sau la dvs... “Si are si poze. Lumina e cam proasta, dar te descurci tu. De-asta ma imbat mereu, ca nu am si ce manca. As vedea sa schimbam putin lucrurile ”.
Acestea fiind zise, a adormit.
Asa ca, nu fara emotii, recunosc, am purces tremuranda la ceea ce va fi prima mancare gatita de mine (abia astept s-o pun pe facebook alaturi de un citat inteligent de tudor chirila!!).
Inceputul e incurajator. “Salata de vinete este un fel intalnit in cam toate culturile gastronomice”. Deci daca toate proastele din toate colturile lumii au putut sa faca asa ceva, n-oi fi eu altfel decat ele.
Nu prea imi e clara insa originea indiana. Care indieni? Cine manca din ea, Ghandi sau Winnetou?
Asa... Sa vedem acum ingredientele.
- 500g vinete gata coapte si curatate. Ce bine ar fi daca ar fi fost si gata preparate si incorporate in salata. M-ar fi scutit de multe...
- 2 linguri de ulei neutru. Aici pare a fi primul obstacol. Nu stiu cat de neutru e uleiul meu. El pare linistit asa, nu-mi aduc aminte sa fi fost conflictual sau sa fi luat partea cuiva vreodata, dar nu pot garanta ce-i in mintea lui de fapt... Trebuie sa fie facut in Elvetia? Sper sa nu fie probleme, totusi...
- un praf de turmeric. Aici se complica un pic lucrurile...
- un praf de piper cayenne. Aici e simplu, iau niste praf de pe porsche-ul lui iubi.
- un praf de garam masala (optional). Adica nu.
Ufff, abia astept sa vad cum iese! Deja simt aroma vinetelor in toata splendoarea lor. Sper sa fie un succes rasunator, numai sa nu rasune prea mult, sa nu-l trezeasca pe iubi. Am totusi ceva emotii cu uleiul ala... Cred ca si-a dat arama pe fata in tigaie si a renuntat la neutralitate...
Revin cu amanunte...