vineri, 1 aprilie 2011

Clatite cu ananas si sos caramel cu banane


Sosurile astea (fie ele dulci sau nu) invariabil imi aduc aminte de o replica intr-un film celebru:
Am fost crescut sa fiu sosier. Mare sosier.
(sau ceva de genul asta, oricum)


Pentru cititorii mai tineri nu este vorba de 'Ratatouille' ci de 'Apocalypse now'. :))


Ingrediente:
pentru clatite:
- 4 oua
- un praf de sare
- coaja de portocala rasa (eu am folosit coaja unei jumatati de portocale mici spre medie)
- 1 lingura de zahar brun
- 1 cana faina
- 1 cana si 1/2 de lapte
- 1 conserva de ananas taiat rondele
- 4 lingurite nuca de cocos rasa

pentru sos:
- 5 linguri de zahar
- 1 lingura miere
- 1 cana smantana
- 1 banana medie coapta
- 2 linguri de unt

Primul pas e sa scoateti untul din frigider si sa il lasati sa se acomodeze cu temperatura camerei.
Urmeaza clatitele, aici e simplu.
Amestecam ouale cu un praf de sare si coaja de portocala


adaugam faina si zaharul brun (sau normal daca nu aveti brun)


Amestecam cu mixerul pana se omogenizeaza. Adaugam treptat laptele si amestecam pana se omogenizeaza din nou (tot cu mixerul, bineinteles).



Punem un pic de ulei intr-o tigaie incinsa si turnam un sfert de aluat (in urma calculelor mele si a unor mici experimente a reiesit ca un sfert din aluat reprezinta doua polonice, dar care sa nu fie chiar pline varf).
Punem peste 2-3 rondele de ananas (scurse bine) apoi presaram o lingurita de nuca de cocos rasa.
Dupa ce se rumeneste bine, o intoarcem si o o rumenim si pe cealalta parte. N-am idee cam cat timp rebuie sa stea, e destul de relativ. Cel mai bine e sa ridicati usor marginea cu o furculita si sa verficati din cand in cand.


Repetam pasii de mai sus pana toate cele patru clatite sunt gata. Ideal ar fi sa le acoperiti pe masura ce le faceti astfel incat sa ramane calde pana este gata sosul.


Acum, sosul. Aici n-am mai facut poze deoarece m-a solicitat un pic. Nu este foarte greu dar trebuie lucrat un pic in paralel, atata tot.
Topim zaharul intr-o craticioara sau tigaie pana obtinem un caramel deschis la culoare.
In paralel incalzim bine o lingura de miere si smantana in alta craticioara/tigaie. Atentie sa nu se taie smantana, mai exact tb incalzita la foc mic, eventual mai trageti de pe foc daca incepe sa faca bulbuci.
Turnam treptat smantana in caramel si amestecam bine. Pasam bine cu o furculita banana si o punem si pe ea in sos impreuna cu untul, apoi amestecam bine din nou.
Strecuram amestecul printr-o strecuratoare, conform cu reteta originala. Sincer sa fiu am o vaga banuiala ca se poate sari peste pasul asta, o sa fie o mica diferenta de textura si cam atat. Data viitoare o sa incerc sa bag la blender ca sa nu mai pierd timpul cu strecuratul.

Ca o concluzie (venita din partea unui viitor mare sosier) recomand cu mana pe inima aceasta reteta.
Sosul caramel cu banane este delicios iar ananasul acrisor contrasteaza in mod placut cu sosul rezultatul fiind o experienta culinara deosebita. :))

2 comentarii: